Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςECTAA-HATTA: Οι επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά τουριστικά γραφεία από την 11η Σεπτεμβρίου

ECTAA-HATTA: Οι επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά τουριστικά γραφεία από την 11η Σεπτεμβρίου

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν εχθές -επ’ ευκαιρία της συνάντησης των μελών της ECTAA (Ένωση των Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Οργανωτών Ταξιδίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που […]

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσαν εχθές -επ' ευκαιρία της συνάντησης των μελών της ECTAA<.> (Ένωση των Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και Οργανωτών Ταξιδίων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που γίνεται κάθε δύο χρόνια και φέτος διοργανώθηκε στη χώρα μας με πρωτοβουλία<...> του ΗΑΤΤΑ<.> (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων)- οι πρόεδροι των ECTAA και HATTA<.> κ. Carl Axel Rheborg και Γιάννης Ευαγγέλου αντίστοιχα, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου στον τουρισμό της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι σε πολλές από τις χώρες οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα αρνητικές, ενώ ο κλάδος των τουριστικών γραφείων είναι από αυτούς που έχουν πληγεί σε σημαντικό βαθμό γενικότερα, αν και παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στην κατάσταση που επικρατεί ανά χώρα.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα σημειώθηκε ότι υπήρξαν ακυρώσεις από υπερπόντιες χώρες και ότι έχουν σταματήσει οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής στον εισερχόμενο οργανωμένο τουρισμό αναψυχής. Δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις από υπερπόντιες χώρες, ενώ εκτιμάται ότι η μείωση των εισερχόμενων και εξερχόμενων εισιτηρίων ανέρχεται στο 25-30%. Οι πληρωμές των προκαταβολών έχουν σταματήσει. Οι προκρατήσεις για το 2002 έχουν επιβραδυνθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει αρχίσει να ασκείται πίεση για επαναδιαπραγμάτευση των τιμών. Παράλληλα, έχει σταματήσει η οριστική διευθέτηση των ήδη εκτελεσμένων συμβολαίων. Πολλά συνέδρια, ταξίδια κινήτρων και κρουαζιέρες έχουν ακυρωθεί και κυρίως από την Βόρειο, Νότιο Αμερική και την Ασία (από Ιαπωνία οι ακυρώσεις ανέρχονται σε 30-35%).

Επίσης οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα ακόλουθα θέματα:

  • Στο σχέδιο δημιουργίας Ταμείου Aρωγής Πελατών-Επιβατών για περιπτώσεις πτωχεύσεων αεροπορικών εταιριών. Το Ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από ειδικό τέλος επί του ναύλου και θα το διαχειρίζεται κοινός φορέας των ECTAA-UFTAA και των αεροπορικών εταιρειών.
  • Στην κοινοτική οδηγία για το σύστημα αναγκαστικής επιβολής εξόφλησης τιμολογίων με συγκεκριμένη προθεσμία για συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών εντός της Ε.Ε.
  • Στην ανανέωση συμφωνίας συνεργασίας Γραφείων Ταξιδίων και ΙΑΤΑ.
  • Στην αλλαγή του τρόπου εφαρμογής και απόδοσης του ΦΠΑ για συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών εντός της Ε.Ε.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η ECTAA έδωσε στην δημοσιότητα την παρακάτω έκθεση όπου αναφέρονται οι επιπτώσεις της 11η Σεπτεμβρίου ανά κράτος.

Βάσει των στοιχείων έρευνας που πραγματοποίησε η ECTAA μεταξύ των μελών της προκύπτουν τα ακόλουθα σχετικά με τις ανά χώρα συνέπειες στον τουριστικό κλάδο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ καθώς και σχετικά με τις τάσεις που διαμορφώνονται.

Ακυρώσεις μετά από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001

Στις περισσότερες χώρες, οι ακυρώσεις είναι σημαντικές με πολύ λίγες εξαιρέσεις:

Δανία: Ο μέσος όρος των ακυρώσεων φθάνει στο 25% όσον αφορά στα ταξίδια αναψυχής, τον επιχειρηματικό και τον εισερχόμενο τουρισμό. Ελάχιστα έχουν επηρεαστεί τα ταξίδια με λεωφορείο και τραίνο.

Φινλανδία: Μερικοί tour operators έδωσαν στους πελάτες τους την ευκαιρία να αλλάξουν προορισμό, χωρίς οποιεσδήποτε επιπρόσθετο κόστος, εάν η αναχώρηση ήταν ένα μήνα μετά από την επίθεση. Αλλά οι περισσότεροι Τ.Ο ακολούθησαν αυστηρά την νομοθεσία για τα οργανωμένα ταξίδια. Ειδικότερα έχουν επηρεαστεί τα επιχειρηματικά ταξίδια.

Γερμανία: Οι ακυρώσεις που γενικά ανέρχονται σε 30% και σε 50% για τη Βόρειο Αμερική, αυξανόντουσαν αλλά φαίνεται ότι σταθεροποιούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ουγγαρία: Όσον αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό, περίπου, το 15% των Αμερικανών επισκεπτών ακύρωσαν το ταξίδι τους. Στον εξερχόμενο τουρισμό υπήρξαν λίγες ακυρώσεις.

Ιρλανδία: Σημειώθηκαν πολύ λίγες ακυρώσεις, αφού οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες και όλοι οι Τ.Οs επέμειναν να παραμείνουν έγκυρες όλες οι συμβάσεις για ταξίδια, μετά από την 18η Σεπτεμβρίου.

Ιταλία: Οι ακυρώσεις έχουν φθάσει στο 41% της αξίας των κρατήσεων για τον εισερχόμενο τουρισμό και στο 46% για τα οργανωμένα ταξίδια.

Κάτω Χώρες: Το15-20% των οργανωμένων ταξιδιών με αεροπορικό εισιτήριο έχουν ακυρωθεί.

Νορβηγία: Έχουν σημειωθεί ακυρώσεις που φθάνουν στο 90% για τις ΗΠΑ, μέχρι 75% για τις κρουαζιέρες στην Καραϊβική και 30% για άλλους προορισμούς.

Πορτογαλία: Μέχρι την 31η Οκτωβρίου υπήρξαν ακυρώσεις κατά 50% στον εξερχόμενο τουρισμό και 12% στον εισερχόμενο τουρισμό.

Ρουμανία: Οι ακυρώσεις ανήλθαν στο 30% των συνολικών κρατήσεων.

Ισπανία: Οι ακυρώσεις έφθασαν περίπου στο 30% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Ελβετία: Οι ακυρώσεις προσεγγίζουν, περίπου, ένα μηνιαίο κύκλο εργασιών.

Αυστρία: Έχουν σημειωθεί ακυρώσεις που φθάνουν στο 30%.

Ην. Βασίλειο: Οι Τ.Οs επέτρεψαν τις ακυρώσεις για τις επηρεασθείσες περιοχές χωρίς κυρώσεις, για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Πολλοί επιχειρηματίες/τουρίστες επέλεξαν να μην ταξιδέψουν ακόμα κι αν αυτό σήμανε την επιβολή κυρώσεων. Στα αεροπορικά δρομολόγια πολλοί επιβάτες τελικά δεν παρουσιάστηκαν για να ταξιδέψουν (nο shows).

Τουρκία: Περίπου 100.000 ακυρώσεις σημειώθηκαν μετά από την 11η Σεπτεμβρίου.

Ελλάδα: Υπήρξαν ακυρώσεις από υπερπόντιες χώρες. Δεν υπήρξαν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής σε εισερχόμενα πακέτα ταξιδιών αναψυχής.

Η τάση όσον αφορά στις κρατήσεις μετά από τις 11 Σεπτεμβρίου 2001

Κροατία: Ο κύκλος εργασιών στα αεροπορικά εισιτήρια αναμένεται να μειωθεί κατά 20% για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο (έναντι της αύξησης 32% για την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2001), για τουριστικά πακέτα μακρινών προορισμών κατά 50%, ενώ οι διακοπές για σκι και οι κρουαζιέρες είναι σχετικά σταθερές (0 + 5%).

Κύπρος: Μείωση.

Δανία: Τα ταξίδια, που έχουν ανακάμψει τις τελευταίες 2 εβδομάδες του Νοεμβρίου, επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από το ατύχημα της SAS στην Ιταλία.

Φινλανδία: 6-7 εβδομάδες μετά την τρομοκρατική επίθεση η ζήτηση για οργανωμένα ταξίδια έχει ομαλοποιηθεί. Οι κρατήσεις για το έτος 2002 είναι ελαφρώς μόνο μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες πέρυσι.

Γερμανία:Οι κρατήσεις για ταξίδια διακοπών και επιχειρηματικά ταξίδια είχαν μειωθεί κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά την11η Σεπτεμβρίου, αλλά αυξάνονται πάλι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Ουγγαρία: Σημειώνεται αυξανόμενη ζήτηση από τη δυτική Ευρώπη για την Ουγγαρία.

Ιρλανδία: Πτώση στην προγραμματισμένη κίνηση στις υπερατλαντικές διαδρομές κατά 50% και κατά 20% στις ευρωπαϊκές.

Ιταλία: Σημειώνεται πτωτική τάση για τα οργανωμένα ταξίδια. Η μείωση υπολογίζεται ότι θα φθάσει περίπου στο 55% της αξίας (για την περίοδο από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο) για τα αεροπορικά εισιτήρια και τα ταξίδια αναψυχής και στο 42% για τα επιχειρηματικά ταξίδια.

Κάτω Χώρες: Οι κρατήσεις για διακοπές (περιλαμβανομένων των πτήσεων, αυτοκινήτων κλπ) που αφορούν στην θερινή περίοδο του 2002 μειώθηκαν στο 0% (από +3% που ήταν πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου) σε σχέση με τις αντίστοιχες του προηγούμενου έτους.

Νορβηγία: Πτώση 10%, το Σεπτέμβριο επάνω από 20%.

Πορτογαλία: Μείωση 25% στα επιχειρηματικά ταξίδια και 40% στα ταξίδια αναψυχής.

Ρουμανία: Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου σημειώθηκε μια μικρή αύξηση 5%.

Ισπανία: Μείωση 20-30% έναντι του περασμένου έτους.

Ελβετία: Μείωση 50-60% έναντι του περασμένου έτους.

Αυστρία: Την κατακόρυφη πτώση αμέσως μετά το τρομοκρατικό κτύπημα ακολούθησε μια αργή ομαλοποίηση και τώρα επανακάμπτει πάλι.

Ην. Βασίλειο: Βαθμιαία αύξηση ιδιαίτερα από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά. Στην αύξηση πρόσφατα συνετέλεσε η πτώση των Τaliban.

Τουρκία:Αναμένεται μείωση 5% στις περαιτέρω κρατήσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ελλάδα: Δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις από υπερπόντιες χώρες.

Η τάση στις κρατήσεις για τη χειμερινή περίοδο

Κροατία: Πτώση στα αεροπορικά εισιτήρια 10% και στα αεροπορικά πακέτα 15%. Στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κυμανθούν οι περιηγήσεις με τουριστικά λεωφορεία, ενώ στις διακοπές σκι αναμένεται αύξηση 5%.

Κύπρος: Πάγωμα.

Δανία: Ικανοποιητική παρά τη σχετική μείωση.

Φινλανδία: Έναν μήνα μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 οι κρατήσεις για τη χειμερινή περίοδο ήταν περίπου 30% μειωμένες σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Γερμανία: Σταθεροποιημένη στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Ουγγαρία: Υπάρχει ζήτηση για τις διακοπές για σκι.

Ιρλανδία: Οι κρατήσεις για χειμερινούς προορισμούς με ήλιο και για σκι (στις περιόδους αιχμής) παραμένουν καλές.

Κάτω Χώρες: Οι κρατήσεις για τη χειμερινή περίοδο είναι στο σύνολο τους μειωμένες κατά 8% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα αεροπορικά τουριστικά πακέτα είναι μειωμένα κατά 21%, τα ταξίδια με τουριστικά λεωφορεία κατά 17%, οι διακοπές με αυτοκίνητο (μόνο κατάλυμα) είναι αυξημένες κατά 1%. Αύξηση 8% παρουσιάζουν τα ταξίδια που αφορούν σε χειμερινό αθλητισμό κυρίως στη Ευρώπη.

Νορβηγία: Μείωση από 5-10%.

Ρουμανία: Αύξηση κατά 5% στις κρατήσεις για την χειμερινή περίοδο.

Ισπανία: Αναμένεται μείωση 25%.

Ελβετία: Μείωση 50-60% έναντι του προηγούμενου έτους.

Αυστρία: Μείωση 15-20%.

Ην. Βασίλειο: Οι κρατήσεις για σκι κρατούνται σε υψηλά επίπεδα αν και πραγματοποιούνται πιο κοντά στην ημερομηνία αναχώρησης. Αναμένεται ότι η τουριστική κίνηση του χειμώνα 2001/2 θα είναι μειωμένη κατά 10-15% έναντι του περασμένου χρόνου. Καλές είναι επίσης οι πωλήσεις για την ηπειρωτική Ισπανία και τις Κανάριες Νήσους.

Τουρκία: Αναμένεται πτώση 5% στις κρατήσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ελλάδα: Οι πληρωμές των προκαταβολών έχουν σταματήσει. Οι προκρατήσεις για το 2002 έχουν επιβραδυνθεί σε μεγάλο βαθμό. Εχει αρχίσει να ασκείται πίεση για επαναδιαπραγμάτευση των τιμών.

Επιλογή του προορισμού

Η ζήτηση για μακρινούς προορισμούς έχει μειωθεί αρκετά, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός και οι κοντινοί προορισμοί παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Βάσει της έκθεσης που υπέβαλαν οι περισσότερες χώρες τις μεγαλύτερες επιπτώσεις υπέστησαν οι προορισμοί: ΗΠΑ, Μέση Ανατολή (Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ντουμπάι, Πακιστάν), Βόρεια Αφρική (ειδικά Αίγυπτος, Τυνησία), Τουρκία, Καραϊβική, Καναδάς, Ινδονησία, Μαλαισία κ.α. Αρνητικά επηρεάστηκαν, επίσης, μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνο κ.λπ.

Θετικές επιπτώσεις σημειώνονται για τους προορισμούς της Δυτικής Μεσόγειου, τα Κανάρια νησιά, την Νότια Αφρική, την Αυστραλία και ειδικά για ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες (ιδιαίτερα αυτές που διαθέτουν θέρετρα σκι).

Νέες τάσεις

Στις περισσότερες χώρες ο εσωτερικός τουρισμός και οι ολιγοήμερες επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πόλεις παρουσιάζουν σημαντική αύξηση (διεξαγωγή συνεδρίων στο εσωτερικό των χωρών, κρουαζιέρες στους ευρωπαϊκούς ποταμούς και τη Μεσόγειο). Στην Ελβετία υπάρχουν περισσότερες κρατήσεις τελευταίας στιγμής και ταξίδια στις πόλεις με τρένο ή αυτοκίνητο. Στην Αυστρία τα ταξίδια σε πόλεις, τα οποία έχουν μειωθεί, γίνονται μόνο από μερικούς Αμερικανούς ή Ιάπωνες τουρίστες.

Ταξιδιωτικές Υπηρεσίες που έχουν επηρεαστεί

Στις περισσότερες χώρες τα επιχειρηματικά ταξίδια, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών μεταφορών, των ξενοδοχείων, των ενοικιάσεων αυτοκινήτων, των συνεδρίων και των ταξιδιών κινήτρων έχουν επηρεαστεί άσχημα. Οι κρουαζιέρες και τα ταξίδια αναψυχής έχουν, επίσης, πληγεί. Απεναντίας τα ταξίδια με τρένο και λεωφορείο πηγαίνουν καλά.

Πράκτορες που έχουν περισσότερο επηρεασθεί

Πολύ αρνητικά έχουν επηρεασθεί οι tour operators που ασχολούνται με τον εξερχόμενο τουρισμό και εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες περιοχές καθώς και όσοι έχουν πακέτα με αεροπορική μεταφορά, όπως και τα τουριστικά γραφεία που πουλούν τα πακέτα τους. Επίσης, το ίδιο συμβαίνει και με τα πρακτορεία που εξειδικεύονται στα αεροπορικά εισιτήρια και τα επαγγελματικά ταξίδια.

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, και η Κύπρος, έχουν επηρεασθεί άσχημα οι μεγάλοι και μεσαίου μεγέθους τουριστικοί πράκτορες και tour operators, ενώ στην Πορτογαλία, την Ρουμανία, την Τουρκία, και την Ιρλανδία έχουν επηρεασθεί περισσότερο οι μικρές επιχειρήσεις. Στην Γαλλία, οι ανεξάρτητοι τουριστικοί πράκτορες έχουν κτυπηθεί περισσότερο από εκείνους που είναι μέλη κάποιου δικτύου.

Από την άλλη πλευρά, στην Κροατία οι τουριστικοί πράκτορες του εισερχόμενου τουρισμού συνεχίζουν να μεγαλώνουν με αύξηση της τάξεως του 13-20%, ιδιαίτερα αυτοί που κάνουν city trips.

Υπολογισμός των απωλειών στον κύκλο εργασιών των τουριστικών πρακτόρων και tour operators δύο μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Οι περισσότερες χώρες ανακοινώνουν απώλειες στον κύκλο εργασιών των τουριστικών πρακτόρων και tour operators, με εξαίρεση την Κροατία και την Κύπρο. Συγκεκριμένα, οι σχετικές απώλειες ανά χώρα έχουν ως εξής:

Κύπρος: Μηδενικές απώλειες.
Κροατία: Ο εισερχόμενος τουρισμός έχει αυξηθεί κατά 13% και εξερχόμενος κατά 20%.
Γαλλία: Ο κύκλος εργασιών των τουριστικών πρακτόρων έχει μείωση κατά 11,2%, τα αεροπορικά εισιτήρια κατά 11,6%, και ταξιδιωτικά πακέτα κατά 15% σε σύγκριση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Γερμανία: Απώλειες κατά 25-30%.
Ουγγαρία: Απώλειες κατά 10%.
Ιταλία: Απώλειες περίπου 13 εκατ. ευρώ την ημέρα
Ιρλανδία: Απώλειες κατά 25%.
Ολλανδία: Απώλειες κατά 45-20%.
Νορβηγία: Απώλειες κατά 10%.
Ρουμανία: Απώλειες κατά 10-15%.
Ισπανία: Απώλειες κατά 30%.
Ελβετία: Απώλειες κατά περίπου 10%.
Αυστρία: Απώλειες κατά 5-12%.
Ηνωμ.Βασίλειο: Απώλειες που κυμαίνονται μεταξύ 10- 40%.
Τουρκία: 1000 τουριστικοί πράκτορες.
Ελλάδα: Μείωση των πωλήσεων των εισερχόμενων και εξερχόμενων εισιτηρίων κατά 25-30%.

Προβλήματα που προέρχονται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Οι περισσότερες χώρες ανακοίνωσαν παρεμφερή προβλήματα:

  • Προμήθεια στις επιπλέον χρεώσεις των αεροπορικών εταιριών για ασφάλεια
  • Οικονομικά προβλήματα στις αεροπορικές εταιρίες, απουσία προστασίας των επιβατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έλλειψη πρωτοβουλιών από την ΙΑΤΑ
  • Ξαφνικές επιβαρύνσεις στις τιμές, που δεν μπορούν να μεταφερθούν στους πελάτες λόγω της νομοθεσίας περί ταξιδιωτικών πακέτων
  • Δύσκολη κατάσταση ρευστότητας
  • Προσωρινές απολύσεις προσωπικού, οι οποίες δεν μπορούν να έχουν άμεσο αποτέλεσμα λόγω της μακροχρόνιας προειδοποίησης που απαιτείται από τον νόμο
  • Προβλήματα ρευστότητας χρημάτων και χρεοκοπήσεις
  • Η ΙΑΤΑ ζητά πιο σκληρές τραπεζικές εγγυήσεις από τους πράκτορες που ασχολούνται με τα επαγγελματικά ταξίδια, και τους tour operators προκαλώντας περισσότερα προβλήματα στην ρευστότητα των επιχειρήσεων.
  • Ελλάδα: Έχει σταματήσει η οριστική διευθέτηση των ήδη εκτελεσμένων συμβολαίων. Πολλά συνέδρια, ταξίδια κινήτρων και κρουαζιέρες έχουν ακυρωθεί και κυρίως από την Βόρειο, Νότιο Αμερική και την Ασία (από Ιαπωνία οι ακυρώσεις ανέρχονται σε 30-35%).
  • Μεγάλη Βρετανία: Αθέτηση υποχρεώσεων των πρακτόρων στο BSP – καμία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο που να προέρχεται από την 11η Σεπτεμβρίου. Περισσότερες ηθελημένες αποχωρήσεις από ότι συνήθως έχουν καταγραφεί από την ΙΑΤΑ και την ΑΒΤΑ. Επιπλέον χρεώσεις αεροπορικών εταιριών – πολλές αεροπορικές εταιρίες κανονικών πτήσεων έχουν προσθέσει χρεώσεις με στόχο να καλύψουν την αύξηση του κόστους της ασφάλισης. Οι χρεώσεις ξεκινούν από 4 δολάρια Αμερικής ανά διαδρομή. Μερικές από τις χρεώσεις συμπεριλαμβάνονται στο Fare Construction Area κάτω από το Q, η πλειονότητα στον χώρο tax/fees/charges κάτω από το YQ ή το YR και μέσω του BSP της Μεγάλης Βρετανίας υπολογίζονται στην προμήθεια. Χρεώσεις των tour operators – σύμφωνα με τους κανονισμούς για τα πακέτα ταξιδίων στην Μεγάλη Βρετανία, οι tour operators πρέπει να απορροφούν το πρώτο 2% από οποιαδήποτε επιβάρυνση και υπάρχει μια ελάχιστη περίοδος 30 ημερών που δεν χρεώνονται επιβαρύνσεις. Η προσπάθεια για να εξαλειφθεί αυτό και να επιτραπεί η εφαρμογή της ελάχιστης περιόδου που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ήταν επιτυχής.

Κρατική βοήθεια για τους τουριστικούς πράκτορες και tour operators που αντιμετωπίζουν προβλήματα

Στις περισσότεχώρες, όπως η Κροατία, η Δανία, η ΦινλανδίαΟυγγαρίαΙρλαΝορβηγίαΡουμΕλβε οι κυβερνήσεις δεν δίνουν καμιά κρατσ πρσ rs. άλλες χώΓερμΠορτογαλίαΙταλία, γίνονται διαπραγματεύ.Από τηνηγαλλκυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει υποστήριξη της στηνβιομηχ, θα χορηγήσει κρατμε μορφή αναβολής πληρωμής τελών φόρων. Έχεπίσης, ανακοιν μια αύξηση στα voucher διακοπές κατά επόμενηίοδο. Το ίδιο Ισπ, όπου ηδημιουργ μια επιτροπή με πιο σημαντς επαγγελματίες κλάδου (του αεροπορικές εταιρίες, ξενοδόχους). Ηση μελετά διάφοεπιλογέςς καθυστέρηση ΦΠΑων ών πμώος το κράτος κτλ. Στην Κύπρο ο προϋπολογισμός διαφήμιαυξηθεί. Ολλα, εφαρμόζεαπόολλανδικόυργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ένα πρόγραμμα ονομάζε'βραχυπρόθεσμο σχέδιο αποζημίωσης&. Η εογή αυτούγράμματος είναι επιτρεπτή επειδή οι καταστάκτός των συνηθισμένων πετώπιζε οδος μέχρι τώρα, θα εόζεμόνο μετά απόίοδο 6 εβδομάδων, κτις οποίες οι επιχειρή παρουσιάζμείωση των δραστηριοτή,ερχόμενο από τις συγκεκριμένες συνθήκες, σε ποσοστό μεγαλύτερο 20%. Κδιάρκαυτής τηςιόοι υπάλληλοιζημιώνοντο διάστημα δούλεψαν κ20-50%,κανονικό πρανεργίας, με 70% μισθού .υπόλοιπο 30%ζημιώνεαπό τον ειρηματία. Στόχοογαι να μην γίνμειοσωπ λόγω τωόσκαιρων ελαττώσεων οτήειρήσεώστε να μπορέσνατήσ υπαλλήλους , οιίοι θα συνεχίσνα εργάζοννακτούν εμπειρΑυστρία, οι ώεργασίας έχμειωθεί εργοδότες έχοργαν ειδικάγράμ εκπαίδευσης. Ηηχ επιδοτείαπό Ομοσπονδιακόυο Ερας. Μεγάλη Βρετκυβση ενε ως διασφαλιστής, εξετάζοντας κάθε μήνα ταοσκάφη. Η χή ειας εως ακολούθως: παρακοηση τωτυνεισφορών εθνικών αειών, δυνατότηταιώνκάναίτησογραΕγγύησης Δανείων ΜικΕιων. Η ΑΒΤΑ έζητ μείτωρωνοδρομίτιπλέον κόστη ν, ευνοϊκότερη μεταχείρισηστον ενο Προμό. Τουρκία δίδεότηση 50% καυσίμων ναυλωμέπτήσεων θαρκέσει μέχριτέλος χρόνου. Ηαποφασίσε συσειή μέτρργότερα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024