Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΑπάντηση Μινωικών Γραμμών – Hellenic Seaways σε δημοσίευματα για την HSW
Ακτοπλοΐα

Απάντηση Μινωικών Γραμμών – Hellenic Seaways σε δημοσίευματα για την HSW

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία αναφέρει ότι 'μέσω της φιλοσοφίας ανάπτυξης των 'θαλάσσιων δρόμων' στη Μεσόγειο, η προοπτική απόκτησης μετοχικής πλειοψηφίας στη HSW από τις Μινωικές Γραμμές, εμφανίζεται υπό τις παρούσες συνθήκες, ως μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές κινήσεις για την ενίσχυση της ελληνικής ακτοπλοΐας, αλλά κυρίως η βέλτιστη λύση για τη στρατηγική ανάπτυξη της HSW'.

Οι Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. προέβησαν την 12η Φεβρουαρίου 2016 στην αγορά από εταιρείες του Ομίλου Interamerican συνολικού αριθμού 3.037.000 μετοχών επί της μη εισηγμένης ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΧΕΛΛΕΝΙΚ ΣΗΓΟΥΕΪΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 3,91 % του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της. Το συνολικό τίμημα των μετοχών της HSW, ήτοι ποσό 4.555.500,00 ευρώ, καταβλήθηκε ολοσχερώς την ίδια ημέρα στις πωλήτριες εταιρείες. Προς ενίσχυση της συμμετοχής των Μινωικών Γραμμών στην HSW, η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία διενέργειας συναλλαγών για την αγορά μετοχών της HSW από ενδιαφερόμενους μετόχους μειοψηφίας.

Με σημερινή τους ανακοίνωση, οι Μινωικές Γραμμές, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, διαψεύδουν τα όσα ανακριβή αναφέρονται για δήθεν “ανησυχία” πιστωτών και υποτιθέμενη “αναταραχή” τοπικών κοινωνιών από αγορές μετοχών που πραγματοποιούνται χάριν της ενίσχυσης της συμμετοχής των Μινωικών Γραμμών στην εταιρεία Hellenic Seaways (HSW), στην οποία είναι μέτοχοι με ποσοστό 37,5%, και να διευκρινίσουν με τον πιο αξιόπιστο και κατηγορηματικό τρόπο ότι:

“Οι Μινωικές Γραμμές, διαθέτοντας ένα υπερσύγχρονο στόλο πολυτελέστατων cruise ferries, έχουν ξεπεράσει με επιτυχία τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε όλες τις εταιρείες του κλάδου της ελληνικής ακτοπλοΐας και οι προοπτικές τους για τη συνέχεια είναι εξαιρετικά ευοίωνες.

Στην κοινή διαπίστωση ότι, οι επιπτώσεις της ύφεσης και της ταχείας οικονομικής επιβράδυνσης στην Ελλάδα επηρέασαν σημαντικά πολλούς ευμετάβλητους τομείς, όπως και αυτόν της ακτοπλοΐας, οι Μινωικές Γραμμές, μία αμιγώς ελληνική εταιρεία, κατόρθωσε να ανταπεξέλθει επιτυχώς σε όλες τις δύσκολες προκλήσεις και να ξεπεράσει την περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.  

Έχοντας τη στήριξη του βασικού της μετόχου του Ομίλου Grimaldi, παγκόσμιου ηγέτη θαλάσσιων μεταφορών, και με σταθερή στρατηγική και ευέλικτο επιχειρησιακό σχεδιασμό, η εταιρεία κατόρθωσε να παραμείνει σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης και να καταγράψει τις σημαντικότερες θετικές οικονομικές επιδόσεις των τελευταίων ετών.  

Εύλογο ήταν λοιπόν το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές κινήσεις, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της πατρίδας μας, παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική ακτοπλοΐα.

Μέσω της φιλοσοφίας ανάπτυξης των “θαλάσσιων δρόμων” στη Μεσόγειο, η προοπτική απόκτησης μετοχικής πλειοψηφίας στη HSW από τις Μινωικές Γραμμές, εμφανίζεται υπό τις παρούσες συνθήκες, ως μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές κινήσεις για την ενίσχυση της ελληνικής ακτοπλοΐας, αλλά κυρίως η βέλτιστη λύση για τη στρατηγική ανάπτυξη της HSW, διότι:

– Οι γραμμές στις οποίες δραστηριοποιούνται οι Μινωικές Γραμμές (Ηράκλειο – Πειραιάς & Ελλάδα – Ιταλία) και η HSW (Κυκλάδες, Β. Αιγαίο, Αργοσαρωνικός) είναι πλήρως συμπληρωματικές, καθώς δεν παρουσιάζονται επικαλύψεις, γεγονός που επιτρέπει την εκμετάλλευση των σημαντικών συνεργειών που προκύπτουν.
– Η ένταξη της HSW στις Μινωικές Γραμμές θα οδηγήσει σε α) υγιή σχήματα και επιτυχή αναδιοργάνωση της ελληνικής ακτοπλοΐας με τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και τη διασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας, β) αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επιβάτες / συνεργάτες σε ανταγωνιστικές τιμές και γ) τήρηση των άγονων γραμμών και όλου του εμπορικού δικτύου της εταιρείας, με σεβασμό στις υφιστάμενες συμφωνίες με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
– Το επίπεδο εξυπηρέτησης των κατοίκων των ελληνικών νήσων καθώς και των τουριστών θα ανέλθει σημαντικά με την εφαρμογή των υψηλών προτύπων διαχείρισης των Μινωικών Γραμμών.
– Η χρηματοοικονομική θέση της HSW κρίνεται ως ιδιαίτερα αδύναμη με βάση και τα Δημοσιευμένα στοιχεία Ισολογισμού του 2014 γεγονός που καθιστά απολύτως απαραίτητη την ενίσχυση της εταιρείας με νέα κεφάλαια που στην τρέχουσα αρνητική οικονομική συγκυρία μόνο ένας ισχυρός μέτοχος ο οποίος διαθέτει υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση μπορεί να διαθέσει.
Επιπρόσθετα, η ισχυρή παρουσία των Μινωικών Γραμμών στο μετοχικό κεφάλαιο της HSW θα διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της και θα τη θωρακίσει προκειμένου να ξεπεράσει την οποιαδήποτε οικονομική δυσκολία παρουσιαστεί.

Οι Μινωικές Γραμμές, από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα, έχουν διαγράψει μία επιτυχημένη πορεία 45 χρόνων, με έδρα πάντοτε το Ηράκλειο Κρήτης και με ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, έχοντας πάντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις γραμμές που δραστηριοποιούνται.  

Παράλληλα, θεωρούμε ότι η προσπάθεια που εξελίσσεται από τις Μινωικές Γραμμές για την ενίσχυση της συμμετοχής τους στην HSW, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους μετόχους που κατέχουν μικρά και μεσαία μερίδια μετοχών στη HSW να ρευστοποιήσουν στην τιμή του 1,5 ευρώ/μετοχή”.

Ακόμη, η Hellenic Seaways υπενθυμίζει στην αγορά, αλλά και το κοινό, την επίτευξη των παρακάτω:

  • Πωλήσεις της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ
  • Λειτουργικά Κέρδη της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της λειτουργικής κερδοφορίας των τριών τελευταίων χρόνων
  • Επιστροφή στην κερδοφορία μετά από 6 χρόνια
  • 25% αύξηση αριθμού εισιτηρίων στα 3.500.000
  • Αναδιάρθρωση των δανείων που εξασφαλίζει μακρύτερη περίοδο αποπληρωμής (η πρώτη ελληνική εταιρεία που κατάφερε να το επιτύχει την περσινή χρονιά)
  • Αγορά ενός πλοίου και ριζική ανακατασκευή ακόμα δύο που δρομολογούνται το καλοκαίρι του 2016:
    – Hellenic Hhighspeed (πρώην Hellenic Wind)
    – Nissos Samos
    – Highspeed 7
  • Ανάπτυξη νέων δρομολογίων που συνδέουν Ηράκλειο – Κυκλάδες – Β. Αιγαίο
  • Δρομολόγηση για το 2016 στη γραμμή Πειραιά – Μεστά Χίου – Μυτιλήνη – Λήμνος – Θεσσαλονίκη. Παράλληλα γίνονται 7 συνδέσεις της Καβάλας με τη Λήμνο την εβδομάδα.
  • Άνοιγμα νέων αγορών με συζητήσεις σε προχωρημένο στάδιο για τη δημιουργία νέων δρομολογίων μεταξύ Σμύρνης – Θεσσαλονίκης και Νησιών Β. Αιγαίου.

“Η Hellenic Seaways εξυπηρετεί δρομολόγια της άγονης γραμμής που αποτελούν τη μόνη σύνδεση ακριτικών νησιών με την ηπειρωτική χώρα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ο Αγ. Ευστράτιος, ο Εύδηλος και ο Αγ. Κήρυκος της Ικαρίας, η Σίκινος, η Φολέγανδρος, η Κίμωλος, οι Φούρνοι, είναι μερικά μόνο από τα λιμάνια στα οποία δένουν μόνο πλοία της Hellenic Seaways.

Σημειώνεται ότι σήμερα, η Hellenic Seaways, με ισχυρή μετοχική βάση, διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο και το εκτενέστερο δίκτυο δρομολογίων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Μεσόγειο, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επιβάτες ενώ απασχολεί περισσότερα από 900 άτομα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πορεία σταθερής ανάπτυξης, με εξαιρετικές προοπτικές για το 2016 λόγω της αναμενόμενης αύξησης του εξωτερικού τουρισμού, της χαμηλότερης τιμής του πετρελαίου αλλά και της δρομολόγησης νέων πλοίων σε περισσότερα δρομολόγια”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024