Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΤο προσφυγικό στην Ελλάδα ανησυχεί τους μεγάλους ομίλους κρουαζιέρας
Κρουαζιέρα

Το προσφυγικό στην Ελλάδα ανησυχεί τους μεγάλους ομίλους κρουαζιέρας

Η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης για να αλλάξει η εικόνα που εκπέμπει η χώρα, ώστε να μη γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση και η Ελλάδα χάσει έδαφος από την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων.

Μέσα σε ένα μήνα, από την αρχή του χρόνου, χάθηκε το 10% της συνολικής κίνησης για το 2016, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ναυτεμπορική”. Όπως επισημαίνει η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), εάν δεν αλλάξει κάτι, μετά την AIDA Cruises, που ακύρωσε περισσότερα από 50 calls στην Ελλάδα, θα ακολουθήσουν και άλλες αποδρομολογήσεις κρουαζιερόπλοιων από την περιοχή.

Η Ένωση θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης για να αλλάξει η εικόνα που εκπέμπει η χώρα μας, ώστε να μη γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση και η Ελλάδα χάσει έδαφος από την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων. Ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, κ. Θ. Κόντες, δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι ορισμένες εταιρείες, όπως η AIDA Cruises, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία ακύρωσαν τις αφίξεις στην Ελλάδα και στράφηκαν στη δυτική Μεσόγειο. Όπως πρόσθεσε, φέτος, στην Ελλάδα θα υπάρξουν 350-400.000 λιγότεροι επιβάτες σε σχέση με το 2015.

Σε επικοινωνία πάντως που είχε το TravelDailyNews με τον κ. Ανδρέα Στυλιανόπουλο, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ, του HAΤΤΑ και διευθύνοντα συμβούλου του ταξιδιωτικού οργανισμού Navigator, ο κ. Στυλιανόπουλος δήλωσε ότι “δεν έχουμε ακυρώσεις και ότι δεν συντρέχουν αυτήν τη στιγμή λόγοι ανησυχίας λόγω του προσφυγικού στα νησιά και το λιμάνι του Πειραιά”.

Μάλιστα, ανακοινώθηκε χθες ότι η Ελλάδα εντάσσεται στο θερινό πρόγραμμα του 2017 της Royal Carribean με τους ελληνικούς προορισμούς που περιλαμβάνονται τα λιμάνια Πειραιά, Σαντορίνης, Μυκόνου και Κατακόλου Ηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Crystal, Disney και MSC Cruises έχουν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να ακυρώσουν τις προσεγγίσεις τους στη γειτονική Τουρκία για το 2016, ενώ η Celebrity Cruises ακυρώνει τις διανυκτερεύσεις της στην Κωνσταντινούπολη. Οι Norwegian Cruise Lines, Oceania και Regent Seven Seas δήλωσαν ότι ακυρώνουν τις προσεγγίσεις σε τουρκικά λιμάνια για το 2016 (κάτι που επηρεάζει συνολικά 61 δρομολόγια).

Πιο αναλυτικά για το 2016 (και σύμφωνα με το Cruise Critic):

  • Η Azamara Club Cruises αποφάσισε να αντικαστήσει δύο calls στη Κωνσταντινούπολη με προσεγγίσεις στο Πειραιά.
  • Η Costa Cruises ανακοίνωσε ότι το “Costa neoRiviera” θα προσεγγίζει τη Ρόδο αντί την Κωνσταντινούπολη, από τις 28 Μαρτίου έως τις 8 Νοεμβρίου.
  • Η Crystal Cruises ανακοίνωσε ότι από τις 24 Απριλίου το “Crystal Symphony” θα αντικαταστήσει τα λιμάνια της Κωνσταντινούπολης και του Κουσάντασι με προσεγγίσεις στο λιμάνι της Σούδας, του Ναυπλίου (με διανυκτέρευση), της Ύδρας και του Πειραιά (με διανυκτέρευση). Αντικατάσταση των δύο τουρκικών λιμανιών θα γίνει επίσης στο ταξίδι της 1ης Μαΐου, με το λιμάνι του Πειραιά (με διανυκτέρευση), της Πάτμου και της Ρόδου.
  • Η Disney Cruise Line ανακοίνωσε ότι αλάζει τις μεσογειακές προσεγγίσεις του “Disney Magic” και αφαιρεί το Κουσάντασι, τον Πειραιά, τη Μύκονο και τη Βαλέττα στη Μάλτα. Αντ’αυτών, το πλοίο θα προσεγγίζει το Livorno (για τη Φλωρεντία) and το Villefranche (για το Μόντε Κάρλο και τη Νίκαια).
  • Η MSC Cruises σταματά τις προσεγγίσεις του “MSC Magnifica” σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, αντικαθιστώντας τες με τον Πειραιά και τη Μύκονο, από τις 26 Μαρτίου, έως τα τέλη Οκτωβρίου.
  • Η Silversea Cruises διατηρεί κάποια calls στην Τουρκία για αυτό το καλοκαίρι αλλά έχει τροποποιήσει δρομολόγια του “Silver Spirit” προς περισσότερο δυτικούς προορισμoςύ στη Μεσόγειο, ενώ έχει σταματήσει τα calls στη Κωνσταντινούπολη.
  • Οι εταιρείες Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises και Regent Seven Seas έχουν ακυρώσει όλα τα calls προς την Τουρκία για το 2016.
  • Οι εταιρείες που δεν έχουν τροποποιήσει το πρόγραμμά τους για την ανατολική Μεσόγειο είναι οι: Thomson Cruises, Viking Ocean, Windstar Cruises, Celestyal Cruises, Cunard Line, Holland America Line, Princess Cruises, Royal Caribbean International και Seabourn Cruises.

Τέλος, σύμφωνα με τον βουλευτή του Ποταμιού, κ. Σπύρο Δανέλλη, “τα αναθεωρημένα στοιχεία καταγράφουν μία μείωση της τάξεως του 12,9% σε προσεγγίσεις ελληνικών λιμανιών από κρουαζιερόπλοια για τη φετινή περίοδο, ενώ μαρτυρούν πως απαιτούνται άμεσες δράσεις, προκειμένου να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα και να προστατευτεί ο δυναμικός και συνεχώς αναπτυσσόμενος κλάδος της κρουαζιέρας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024