Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςH κυπριακή Βουλή ενέκρινε τους κανονισμούς για την εμπορικοποίηση των δραστηριοτήτων του Λιμένα Λεμεσού
Κύπρος

H κυπριακή Βουλή ενέκρινε τους κανονισμούς για την εμπορικοποίηση των δραστηριοτήτων του Λιμένα Λεμεσού

Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που ξεκίνησε σχεδόν πριν από δύο χρόνια.

Η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής ενέκρινε τους κανονισμούς που προτάθηκαν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων, σε συνέχεια της απαραίτητης εξέτασης όλων των λεπτομερειών της συναλλαγής, δίνοντας έτσι τη συναίνεσή της για την εμπορικοποίηση των δραστηριοτήτων του Λιμένα Λεμεσού. Οι νέοι κανονισμοί εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ολοκλήρωση των τριών συμβάσεων παραχώρησης.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που ξεκίνησε σχεδόν πριν από δύο χρόνια.

O υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης σε δήλωσή του υπενθύμισε τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από το έργο: “Η επιτυχία της συναλλαγής αυτής έγκειται όχι μόνο στα συνολικά οικονομικά οφέλη προς τον φορολογούμενο πολίτη τα οποία αναμένεται να φθάσουν τα 1,9 δισ. ευρώ ονομαστικά έσοδα σε βάθος χρόνου, αλλά και στις επενδύσεις σε λιμενικές δραστηριότητες.

Η βαθιά οικονομική αξία για την Κυπριακή Δημοκρατία επιτυγχάνεται λόγω της βελτιωμένης δικτύωσης του Λιμένα Λεμεσού. Οι διαχειριστές έχουν τις σχέσεις και την τεχνογνωσία να βελτιώσουν τους όγκους και την εξοικονόμηση μέσω του εκσυγχρονισμού των μεθόδων εργασίας, της υγείας και ασφάλειας. Παράλληλα, γνωρίζουν πώς να αναπτύξουν τη στρατηγική ανταγωνιστικότητα του λιμανιού στην ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, η ποιότητα και η διεθνής φήμη των Προτιμητέων Προσφοροδοτών είναι ακόμη μια απόδειξη της ικανότητας της Κύπρου να προσελκύει μακροπρόθεσμες άμεσες ξένες επενδύσεις που υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας“.

Οι τρεις συμβάσεις παραχώρησης αναμένεται να υπογραφούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Δήλωση μέλους Γραμματείας κ. Κωνσταντίνου Φιλάρετου: “Η Κυβέρνηση καλεί για άλλη μια φορά τη Βουλή να αποφασίσει βεβιασμένα και ανεύθυνα. Η Κυβερνητική Πρόταση που οδηγείται σήμερα στην Ολομέλεια, για την ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του Λιμανιού Λεμεσού, βασίζεται σε γενικόλογη ενημέρωση και προφορικές δεσμεύσεις για τα ετήσια ποσά που το κράτος θα λαμβάνει αλλά και για άλλες σημαντικές ρήτρες της συμφωνίας.

Ως  Συμμαχία Πολιτών θα καταψηφίσουμε την ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του Λιμανιού Λεμεσού, γιατί:

  • Πρώτον, θέση αρχής του κινήματός μας είναι ότι οι Ημικρατικοί Οργανισμοί πρέπει να παραμείνουν στο κράτος, αλλά ταυτόχρονα  να εκσυγχρονιστούν εκ βάθρων.
  • Δεύτερον, θεωρούμε ανεύθυνη πράξη να ψηφίσουμε για κάτι που δεν γνωρίζουμε επαρκώς. Για μια τόσο μεγάλη συμφωνία που άπτεται κρατικής περιουσίας, δηλαδή περιουσίας των πολιτών, η Βουλή θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να μελετήσει ενδελεχώς το συμβόλαιο. Οι εκλελεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού δεν μπορούν να ψηφίζουν με ανευθυνότητα τόσο σημαντικά νομοσχέδια”.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024