Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ Περιφέρεια Αττικής στην 2η Διαπεριφερειακή συνδιάσκεψη για τον Τουρισμό, στην Καστοριά
Περιφέρεια

Η Περιφέρεια Αττικής στην 2η Διαπεριφερειακή συνδιάσκεψη για τον Τουρισμό, στην Καστοριά

Στη συνδιάσκεψη επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη ανάληψης κοινών δράσεων των περιφερειών για 'άνοιγμα' νέων αγορών σε συνεργασία με τον ΕΟΤ με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο, η απαραίτητη συνεργασία όλων των περιφερειών με συλλογικά επαγγελματικά όργανα, καθώς και η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού στη 'χαμηλή' τουριστική περίοδο.

Η Περιφέρεια Αττικής, εκπροσωπούμενη από την εντεταλμένη για την Τουριστική Προβολή της Αττικής κα Ελ. Δημοπούλου, συμμετείχε στην 2η Διαπεριφερειακή συνδιάσκεψη για τον Τουρισμό που φιλοξενήθηκε αυτή τη φορά στη Δυτική Μακεδονία, το Σάββατο 9 Απριλίου, στην Καστοριά.

Στη συνδιάσκεψη συμμετείχαν αντιπεριφερειάρχες και εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του τουρισμού από 10 περιφέρειες της χώρας και συζητήθηκαν από κοινού θέματα που αφορούν την άσκηση της λειτουργίας τους, καθώς και τα επιμέρους προβλήματα στην τουριστική περιφερειακή πολιτική.

Η κα Δημοπούλου μετέφερε τον χαιρετισμό της περιφερειάρχου Αττικής, κας Ρένας Δούρου και την πρόταση για την φιλοξενία της 4ης Συνδιάσκεψης στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2016.
 
Ανάμεσα στα θέματα που ετέθησαν στην εισήγηση της εντεταλμένης τουριστικής προβολής από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής ήταν:

  • Η ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας διαπεριφερειακού οργάνου για τον τουρισμό.
  • Η διαπίστωση της απαραίτητης κατάρτισης Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Προβολής σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
  • Η ανάγκη αποτελεσματικότερου συντονισμού των περιφερειών στην διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης της τουριστικής προβολής, με ανάλογη στελέχωση του ΕΟΤ.
  • Η άμεση κατάθεση τροποποιήσεων του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διοικητική διαδικασία και να μειωθεί η γραφειοκρατία. Τροποποιήσεις νομοθεσίας για θεσμικά ζητήματα, όπως ο Ν. 3852/10, η ΠΥΣ /50 /22-12-15 σε συνδυασμό με το άρθρο 22 του Ν. 4339/15 για την διευκόλυνση των εγκρίσεων προγραμμάτων τουριστικής προβολής, καθώς και θεσμικές ρυθμίσεις για την Οικονομία Διαμοιρασμού (Share Economy), κ.λπ. Ήδη, η Περιφέρεια Αττικής έχει καταθέσει ανάλογες προτάσεις στην Κεντρική Διοίκηση.
  • Η ανάγκη στελέχωσης των περιφερειών με ειδικό επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.
  • Η απαραίτητη αναβάθμιση των σπουδών της τουριστικής εκπαίδευσης και η συνεργασία με τα ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, καθώς και την τουριστική αγορά.
  • Η ανάγκη διαπεριφερειακών δράσεων Τουριστικής Προβολής μεταξύ όμορων και όχι μόνο περιφερειών (π.χ Fam trips, online marketing, road shows σε επιλεγμένες αγορές κ.λπ).
  • Η λειτουργία των Διατομεακών Επιτροπών Τουρισμού στην Περιφέρεια Αττικής και τα εξαιρετικά αποτελέσματά της.
  • Η περιληπτική ανάλυση του Στρατηγικού σχεδίου της τουριστικής Προβολής της Περιφέρεια Αττικής που ήδη τελεί υπό έγκριση και θα υλοποιηθεί στην διάρκεια των ετών 2016-2020.

Στη συνδιάσκεψη επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, η ανάγκη ανάληψης κοινών δράσεων των περιφερειών για άνοιγμα νέων αγορών σε συνεργασία με τον ΕΟΤ με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο, η απαραίτητη συνεργασία όλων των περιφερειών με συλλογικά επαγγελματικά όργανα, καθώς και η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού (μαθητικού, κοινωνικού τουρισμού κ.λπ.) στη “χαμηλή” τουριστική περίοδο.

Eπίσης, συζητήθηκαν από κοινού θέματα δημιουργίας διαπεριφερειακών τουριστικών προϊόντων και των δυνατοτήτων προβολής τους, η διεθνής εικόνα της χώρας, η ανθρωπιστική κρίση και το προσφυγικό, η σύνδεση του τουρισμού με τους άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και κυρίως την γεωργία, η εξεύρεση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, κ.λπ.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την πρόταση δημιουργίας ομάδας εργασίας για κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στην ΕΝΠΕ και στην Κεντρική Διοίκηση, με την Περιφέρεια Αττικής να έχει σημαντικό ενεργό ρόλο σε όλες αυτές τις πολιτικές διαδικασίες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024