Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤα πιο όμορφα μέρη του κόσμου απειλούνται από τον τουρισμό
Προορισμοί

Τα πιο όμορφα μέρη του κόσμου απειλούνται από τον τουρισμό

Καθώς οι ταϊλανδικές αρχές αποφάσισαν να 'κλείσουν' το νησί Koh Tachai εξαιτίας των 'ορδών' των τουριστών και των αρνητικών συνεπειών που έχουν αυτές στο φυσικό του περιβάλλον, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι προορισμοί που βρίσκονται σε κίνδυνο να χάσουν την καλύτερή τους κληρονομιά.

Πρόκειται για το “δίκοπο μαχαίρι” του τουρισμού: αφενός η έκθεση ενός προορισμού προσδίδει αναγνωσιμότητα σε όμορφα μέρη του πλανήτη και οικονομική ενίσχυση για τους ντόπιους κατοίκους, αφετέρου όμως αυτή η έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε αλόγιστους αριθμούς ταξιδιωτών, με τυχόν επακόλουθο την καταστροφή της ομορφιάς την οποία ήρθαν να δουν.

Καθώς οι ταϊλανδικές αρχές αποφάσισαν να “κλείσουν” το νησί Koh Tachai εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τουριστών, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι προορισμοί, που βρίσκονται σε κίνδυνο να χάσουν την καλύτερή τους κληρονομιά.

Νησιά Phi Phi, Ταϊλάνδη
Από τη στιγμή που έγιναν το σκηνικό για την ταινία του Χόλυγουντ “The Beach”, αυτός ο τροπικός παράδεισος έχει βρεθεί κάτω από τεράστια πίεση, ως αποτέλεσμα μιας τεράστιας ανεξέλεγκτης “φουρνιάς” τουριστών. Τα νησιά Koh Phi Phi αλλά και τα γειτονικά τους, υποδέχονται κάθε χρόνο πάνω από 1,4 εκατ. τουρίστες, σύμφωνα με το Συμβούλιο Τουρισμού της Ταϊλάνδης. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν καταστραφεί από τις άγκυρες των πλοίων και από τους δύτες και το θαλάσσιο περιβάλλον έχει πληγεί από τη ρύπανση των μηχανοκίνητων σκαφών, καθώς και από την ρίψη αποβλήτων στη θάλασσα.

Νησί Cozumel, Μεξικό

Το παραδεισένιο νησί Cozumel φημολογείται ότι είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός για κρουαζιέρα παγκοσμίως. Γνωστό για τις όμορφες παραλίες του και τους τροπικούς υφάλους του, το νησί, λίγο έξω από τον κόλπο του Μεξικό, ήταν κάποτε ένα ειρηνικό μέρος μέχρι που χτίστηκαν οι προβλήτες για τα κρουαζιερόπλοια. Οι εύθραυστοι ύφαλοι κινδυνεύουν από μόλυνση και τα καράβια προκαλούν υπερθέρμανση στο νερό, με αποτέλεσμα να προκαλείται ζημιά στον ύφαλο.

Κρουαζιέρες Καραϊβικής

Η ευρύτερη περιοχή της καραϊβικής δέχεται 63.000 ελλιμενισμούς πλοίων κάθε χρόνο, τα οποία και παράγουν 82.000 τόνους αποβλήτων ετησίως. Κάθε κρουαζιερόπλοιο κουβαλά κατά μέσο όρο 600 μέλη πληρώματος και 1.400 επιβάτες. Οι επιβάτες κρουαζιέρας κατηγορούνται ότι είναι υπεύθυνοι για 3,5 κιλά αποβλήτων έκαστος την ημέρα, σε σχέση με τους κατοίκους της περιοχής, που παράγουν μόλις 0,8 κιλά.

Bali, Ινδονησία

Το ντελικάτο οικοσύστημα του Μπαλί βρίσκεται υπό κίνδυνο από τη συνεχόμενη καταπάτησή του. Το νησί του Μπαλί βρίσκεται σε κίνδυνο από την αυξανόμενη αποψίλωση των δασών, καθώς η περιοχή “ανοίγεται” για την τουριστική βιομηχανία και τον αυξανόμενο πληθυσμό της Ινδονησίας. Ο τουρισμός αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό, οι υποδομές όμως όχι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται “βουνά” αποβλήτων που δεν έχουν πού να πάνε. Ακόμη, τα μη ενδημικά ζώα και φυτά κινδυνεύουν να εκλείψουν από το νησί.

Νησιά Galapagos, Εκουαδόρ

Η μοναδική βιοποικιλότητα των νησιών Galapagos ενέπνευσε τον Δαρβίνο να συλλάβει τη θεωρία της φυσικής επιλογής. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι προορισμός μαζικού τουρισμού, εκατοντάδες τουρίστες συρρέουν στο Αρχιπέλαγος Γκαλαπάγκος κάθε χρόνο για να βιώσουν την εμπειρία της μοναδικής βιοποικιλότητας και του παρθένου περιβάλλοντος. Αλλά το περιβάλλον του νησιού αυτού είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε εξωτερικές πιέσεις, όχι μόνο από τους υπεροβολικά  πολλούς τουρίστες και τις επακόλουθες συνέπειες, αλλά και από τα μη ενδημικά είδη που “κουβαλούν” μαζί τους. Ως συνέπεια, τα νησιά Galapagosβρίσκονται στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Όρος Έβερεστ

Χαρακτηριστικό της τουριστικής “μόλυνσης” στο Έβερεστ αποτελεί φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 23 Μαΐου 2010 και δείχνει έναν άνθρωπο να μαζεύει ένα σκουπίδι, πεταμένο από ορειβάτες, σε υψόμετρο 8.000 μέτρων κατά τη διάρκεια καθαρισμού της κορυφής του Έβερεστ. Αξιοσημείωστο είναι και το γεγονός ότι ορειβάτες από το Νεπάλ μάζεψαν 1.800 κιλά αποβλήτων σε υψόμετρο 8.000 μέτρων. Από τότε που ο Edmund Hillary και ο Tenzing Norgay έφτασαν την κορυφή του Έβερεστ το 1953, δεκάδες χιλιάδες πεζοπόροι έχουν προσπαθήσει να κάνουν οδοιπορικό και σχεδόν 7.000 ορειβάτες έχουν καταφέρει να φτάσουν στην κορυφή. Ένα διάστημα δύο χρόνων υπήρξε μια ανάπαυλα στο “ρεύμα” των ορειβατών, μετά από μια θανατηφόρα χιονοστιβάδα το 2014 και έναν χρόνο αργότερα από άλλη μία, που προκλήθηκε από σεισμό στο Νεπάλ, φέτος όμως την άνοιξη οι ορειβατικές αποστολές έχουν αρχίσει και πάλι. Ο τεράστιος αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται το βουνό έχει τεράστιο αντίκτυπο σε αυτό το εύθραυστο περιβάλλον. Οι ορειβάτες παίρνουν μαζί τους ορειβατικό εξοπλισμό, τρόφιμα, πλαστικά, κουτιά, αλουμινένια κουτάκια, ποτήρια, ρούχα, χαρτιά και σκηνές. Μερικά από αυτά αφήνονται πίσω. Το σοβαρότερο ζήτημα όμως είναι τα θέματα υγιεινής – περίπου 11.000 κιλά ανθρώπινων περιττωμάτων απομακρύμονται αφαιρούνται κάθε χρόνο, κάτι που αφήνει στην φαντασία του καθενός πόσα από αυτά απομένουν στο βουνό.

Στη φωτογραφία, τα νησιά Phi Phi, στην Ταϊλάνδη.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024