Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣφοδρές αντιδράσεις των τουριστικών φορέων για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1%
Οικονομία και τουρισμός

Σφοδρές αντιδράσεις των τουριστικών φορέων για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1%

Αστείρευτη χαρακτηρίζει ο ΣΕΤΕ την ευρηματικότητα του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, όσον αφορά στη δημιουργία επιπροσθέτων επιβαρύνσεων και φόρων, 'που συνθλίβουν όχι μόνο την ελληνική τουριστική επιχειρηματικότητα, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας'.

“Με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου επιβεβαιώνεται η αστείρευτη ευρηματικότητα του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, όσον αφορά στη δημιουργία επιπροσθέτων επιβαρύνσεων και φόρων, που συνθλίβουν όχι μόνο την ελληνική τουριστική επιχειρηματικότητα, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Δυστυχώς, όμως, δε βλέπουμε την ίδια ευρηματικότητα και αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση πάταξης της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, καθώς και την υλοποίηση των επιβεβλημένων διαρθρωτικών  μεταρρυθμίσεων, με στόχο την επανεκκίνηση της ανάπτυξης”, αναφέρει ο ΣΕΤΕ σε ανακοίνωσή του για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1%.

“Τη στιγμή που με παρέμβαση του πρωθυπουργού αποφεύχθηκε η άμεση επιβολή του φόρου διαμονής και μετατέθηκε η εφαρμογή του το 2018, με ελπίδες τελικά μη επιβολής του και με δεδομένη την νέα αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ‘εφευρίσκεται’ και η συμπληρωματική φορολόγηση των ακινήτων των επιχειρήσεων του τομέα διαμονής, δηλαδή των ‘εργαλείων δουλειάς τους’, μέσω του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, με συντελεστή 0,1%. Αυτά προστίθενται σε σειρά άλλων φόρων σε προϊόντα και υπηρεσίες που επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα το καλάθι του τουρίστα, εκτοξεύοντας το κόστος του τουριστικού πακέτου και ισοπεδώνοντας την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού.

Με τα νέα μέτρα που προωθούνται και σε συνδυασμό με τις επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν από το 2015, σε φορολογία, λειτουργικά κόστη, κόστος τουριστικού προϊόντος για την επιχείρηση και για τον πελάτη, καθώς και την παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας, η επόμενη διετία προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, με όλες αυτές τις νέες επιβαρύνσεις στο τουριστικό προϊόν, εξανεμίζονται και όποιες προσδοκίες προσέλκυσης ικανοποιητικού όγκου ξένων επενδύσεων, εκτός αν ως ‘ξένη επένδυση’ θα νοείται η εξαγορά εξαντλημένων οικονομικά τουριστικών επιχειρήσεων.

Τα αποτελέσματα αυτής της φοροεπιδρομής θα είναι ολέθρια για την ελληνική επιχειρηματικότητα, η οποία πλέον οδηγείται στον αφανισμό, με χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και ενδεχομένως αδυναμία επίτευξης των στόχων του μακροπρόθεσμου προγράμματος.

Ακόμα και αν φέτος, τα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού διατηρηθούν, λόγω κεκτημένης ταχύτητας και εξωγενών παραγόντων, σε επίπεδα με θετικό πρόσημο, είναι ξεκάθαρο ότι το τίμημα για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα είναι βαρύτατο. Με τις επιπτώσεις για τις οποίες καιρό τώρα προειδοποιούμε, σε αριθμό επιχειρήσεων που θα παραμείνουν σε λειτουργία, σε θέσεις εργασίας, σε κρατικά έσοδα, σε ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές, σε εισόδημα και στήριξη των περιφερειακών οικονομιών και κοινωνιών.

Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις δε θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία, αφού πλέον με μαθηματική ακρίβεια δε θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις συσσωρευόμενες εξωπραγματικές υποχρεώσεις τόσο απέναντι στο Κράτος όσο και στο περιβάλλον λειτουργίας τους.

Όταν πλήττεται και υπονομεύεται ο τουρισμός, υπονομεύεται η εθνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία”.

ΞΕΕ: Άμεση απόσυρση της εν λόγω διάταξης έστω και την ύστατη στιγμή
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, σε σχετική του ανακοίνωση, τονίζει ότι μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, μέσα από διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο κατατεθέν προς ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο και η οποία είναι άδικη, εσφαλμένη και θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στην βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αλλά και στην ίδια την οικονομία και την απασχόληση, απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο την παρακάτω επιστολή:

“Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η μόνη πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τον ξενοδοχειακό κλάδο θα ήταν ο ήδη επαχθής φόρος διαμονής, με χρόνο έναρξης το 2018, διαπιστώνουμε ότι το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων επιφυλάσσει και νέες ιδιαιτέρως αρνητικές εκπλήξεις υπό τη μορφή προσθέτων επιβαρύνσεων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 50, όπου τροποποιούνται οι διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ, ορίζεται ότι ‘καταργείται η απαλλαγή των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των κερδοσκοπικών νομικών προσώπων, για τα οποία επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος με χαμηλό συντελεστή 0,1%’.

Η λογική της απαλλαγής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ, βασίζεται στο γεγονός ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέσω των εγκαταστάσεών τους, οι οποίες καθορίζονται από αυστηρές τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που συνιστούν το ξενοδοχειακό προϊόν και επομένως όταν φορολογείται το ξενοδοχειακό ακίνητο στην πραγματικότητα επιβαρύνεται το κόστος παραγωγής.

Παρά το γεγονός ότι κατόπιν το συνεχών παρεμβάσεών μας, η ανωτέρω λογική ήταν –μέχρι πρότινος – απολύτως κατανοητή και αποδεκτή τόσο από το Υπουργείο σας όσο και από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, επαναλαμβάνουμε, υπό την πίεση των νέων δεδομένων για άλλη μία φορά τα παρακάτω, αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα:

  • Η τοποθεσία του ξενοδοχείου, σε σύγκριση με τη βιομηχανία και τις άλλες οικονομικές  δραστηριότητες, αποτελεί σημαντικό παράγοντα ελκυστικότητας του προϊόντος που παρέχει το ξενοδοχείο και γι’αυτόν το λόγο η πλειονότητα των ξενοδοχείων είναι εγκατεστημένη σε αξιόλογες τοποθεσίες ή στα κέντρα των πόλεων. Οι υψηλές όμως αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σε αυτές τις περιοχές συνεπάγονται υψηλή φορολογική επιβάρυνση επί των ξενοδοχειακών ακινήτων και καταλήγουν να ‘τιμωρούν’ την επιχείρηση γι’αυτό που πρέπει από τη φύση της να παρέχει.
  • Όλοι οι χώροι των ξενοδοχειακών ακινήτων προορίζονται, σύμφωνα με την ξενοδοχειακή νομοθεσία, αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των πελατών τους με σαφή και  προσδιορισμένη χρήση, που εγκρίνεται, εκτός  από την πολεοδομία και από τις αρμόδιες υπηρεσίες τουρισμού, από τις οποίες και αδειοδοτείται, με συνέπεια να μην επιτρέπεται εκ του νόμου να χρησιμοποιηθούν οι χώροι αυτοί για άλλη δραστηριότητα πλην της ξενοδοχειακής. Αυτό σημαίνει ότι το ξενοδοχειακό ακίνητο δεν μπορεί ούτε να κατατμηθεί, ούτε να αυξομειώσει την επιφάνεια του και να την εκμεταλλευθεί στη βάση κάποιου άλλου εμπορικού σκοπού.
  • Η συνολική έκταση της επιφάνειας των ξενοδοχειακών κτιρίων και γηπέδων καθορίζεται με βάση την κατηγορία του ξενοδοχείου και τη δυναμικότητα, ώστε να περιλάβει όλο το εύρος των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών που υποχρεούνται να παρέχουν στους πελάτες τους (π.χ. συνεδριακές αίθουσες, πισίνες, spa, γήπεδα βόλεϊ, τένις, γκολφ). Οι υπηρεσίες όμως αυτές δεν παράγουν πρόσθετο εισόδημα για την ξενοδοχειακή επιχείρηση, απλώς εμπλουτίζουν το ξενοδοχειακό της προϊόν και την καθιστούν πιο ανταγωνιστική, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη βιωσιμότητά της στις διεθνείς αγορές.
  • Το ξενοδοχειακό προϊόν ακολουθεί αυστηρά τους όρους λειτουργίας της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και οι τιμές του διαμορφώνονται με βάση τον ανταγωνισμό, ο οποίος ως γνωστόν, είναι εξαιρετικά έντονος, αφού πολλοί προορισμοί στη Μεσόγειο παρέχουν το αντίστοιχο προϊόν (ήλιος και θάλασσα) σε καλύτερες τιμές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι τιμές των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, πιεζόμενες από τον ανταγωνισμό, να  καθηλώνονται σε χαμηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από το κόστος παραγωγής και κάθε νέα φορολογική επιβάρυνση να συνιστά επιπλέον κόστος που δεν επιδέχεται απορρόφηση και τελικώς εμπόδιο  στη διατήρηση της βιωσιμότητάς της επιχείρησης, αφού αυξάνει υπέρμετρα το μη λειτουργικό κόστος  του ξενοδοχειακού προϊόντος.
  • Ο τουρισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εξαγώγιμη δραστηριότητα και να εντάσσεται στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς των εξαγωγών. Έχει αποδειχθεί ότι η αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στο σύνολο της εθνικής οικονομίας και αποφέρει ως εκ τούτου πολύ μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος  από κάθε άλλο κλάδο.

Είναι απολύτως προφανές από τα ανωτέρω ότι η εν λόγω διάταξη του άρθρου 50 είναι όχι μόνο παντελώς εσφαλμένη και άδικη, αλλά και θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα για τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση. Και τούτο διότι, αν παράλληλα συνυπολογίσουμε τόσο τις πρόσφατες επιβαρύνσεις στο ξενοδοχειακό προϊόν με το διπλασιασμό του συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή και την αύξηση κατά 11 μονάδες του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση σε συνάρτηση με την κατάργηση της έκπτωσης του 30% στα νησιά του Αιγαίου όσο και την επιβαλλόμενη με το ίδιο νομοσχέδιο επιβάρυνση με την επιβολή φόρου διαμονής, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν υποβαθμίζεται καθοριστικά ως προς την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητά του.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν από αρχής της κρίσης επιτελέσει στο μέγιστο βαθμό το πατριωτικό τους καθήκον, στηρίζοντας την εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη. Όμως, με την ιδιότητα του θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας για θέματα ξενοδοχίας, είμεθα υποχρεωμένοι να σας επισημάνουμε ότι πλέον αδυνατούν ειλικρινώς να ανταπεξέλθουν στη νέα φορολογική πραγματικότητα που διαμορφώνεται με το παρόν νομοσχέδιο και καταδικάζονται σε μαρασμό και λουκέτα, συμπαρασύροντας δυστυχώς το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.
 
Προς τούτο, ζητούμε μετ’επιτάσεως την προσωπική σας παρέμβαση για την άμεση απόσυρση της εν λόγω διάταξης έστω και την ύστατη στιγμή”.

ΕΞΘ: Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ “πάγωσε” τους ξενοδόχους
Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης τονίζει: “Δεν έχει τέλος η αγωνία που μαστίζει τον ξενοδοχειακό κλάδο από τις αλλεπάλληλες επιδρομές φόρων που πλήττουν τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις. Μετά την επιβολή του ειδικού τέλους διανυκτέρευσης από το 2018, σήμερα ήρθε να προστεθεί άλλος ένας παραλογισμός που περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο
‘Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις’.

Εκτός από μία σειρά άλλων έμμεσων επιβαρύνσεων, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης αύξησης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23 σε 24%, ο μακρύς κατάλογος της φοροκαταιγίδας συμπληρώνεται με την πρόβλεψη για κατάργηση της απαλλαγής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων κερδοσκοπικών νομικών προσώπων, για τα οποία θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1%, διάταξη που αν εφαρμοστεί, θα πλήξει τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων.

Εδώ και μήνες που η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός λουκέτου, σήμερα ο κλάδος παρακολουθεί αποσβολωμένος τους σχεδιασμούς των οικονομικών παραγόντων. Πρόκειται για διάταξη – χαριστική βολή που θα φέρει πιο κοντά στην καταστροφή τις μικρομεσαίες, αλλά και μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και βάζει θηλιά, στο λαιμό του ξενοδοχειακού επιχειρείν”.

Η ΕΞΘ απευθύνει, όπως λέει χαρακτηριστικά στη σχετική της ανακοίνωση “δραματική έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις ζητώντας τους να πρυτανεύσει η λογική για να μην εξοντωθεί ο κλάδος. Καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη, προτού οι επιπτώσεις στον τουρισμό, που αποτελεί την ατμομηχανή για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αποβούν ολέθριες και μοιραίες για το μέλλον του, αλλά και για το μέλλον της εθνικής οικονομίας”.

Από την πλευρά της, η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας αναφέρει: “Εντελώς αιφνιδιαστικά, χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς καμία συζήτηση ο τουρισμός δέχεται ένα ακόμη ύπουλο χτύπημα. Ενώ μέσα στα πάγια αιτήματα μας ήταν η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα ‘εργαλεία δουλειάς’, που είναι τα ξενοδοχεία, και απαίτηση μας η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου στις ατομικές επιχειρήσεις –ένας άδικος και άνισος φόρος -, επιβάλλεται στον τουρισμό συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα ‘εργαλεία’ της δουλειάς μας.

Δεν πρόλαβε να καταλαγιάσει ο ‘κουρνιαχτός’ από τα στοιχήματα του πρωθυπουργού για νέο ρεκόρ αφίξεων σήμερα στον τουρισμό. Στοιχηματίζουμε και εμείς λοιπόν με τη σειρά μας για το ρεκόρ λουκέτων, απολύσεων εργαζομένων και δημιουργίας στρατιών ανέργων επιχειρηματιών.

Είναι η δεύτερη φορά που καλούμε τους βουλευτές της περιοχής μας να πάρουν θέση. Στο ‘μαρτύριο της σταγόνας’ αναφερόμαστε γιατί θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να ισχυριστεί ότι η επιβολή φόρου 0,1% δεν είναι πια και τόσο δραματική.

Σταγόνα στη σταγόνα λοιπόν. Διπλασιάστηκε το ΦΠΑ, αυξήθηκε κατά μια ακόμα μονάδα από 23 σε 24%, οι φόροι μαζί με τις προκαταβολές φόρων ξεπερνούν το 60% του εισοδήματος μας, μας απαλύνουν τον φόρο με την αναστολή επιβολής του συμπληρωματικού φόρου για το 2017 και χωρίς να ξέρουμε από πού μας ήρθε, ξανά επιβολή συμπληρωματικού φόρου στα ‘εργαλεία’ της δουλειάς μας.

Μέσα στις ‘πρωτιές’ του τουρισμού φαίνεται ότι είναι και το παγκόσμιο φαινόμενο να φορολογούνται τα ‘εργαλεία δουλειάς’ εντός του επιχειρηματικού κλάδου.

Καλούμε τους βουλευτές του Νομού Μαγνησίας να μην ψηφίσουν τέτοιες επαίσχυντες τροπολογίες. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι ενώ έχουμε την ευκαιρία να εκπροσωπείται η Μαγνησία από 3 κυβερνητικούς βουλευτές από το Νομό μας, να φτάσουμε στο σημείο να αναγκαστούμε να τους θεωρήσουμε ανεπιθύμητα πρόσωπα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρούμε πεδίο συνεργασίας μαζί τους και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την περιοχή μας και για τη χώρα μας. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την καταστροφή. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να την αποφύγουμε”.

Η Ένωση Ξενοδόχων Κω επισημαίνει ότι “ως χαριστική βολή κατά της ξενοδοχειακής επιχειρηματικότητας εκλαμβάνουμε το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο βάσει διατάξεων του οποίου καταργείται η εξαίρεση των τουριστικών επιχειρήσεων από την καταβολή συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ. Πραγματικά αναρωτιόμαστε τι εννοεί το υπουργείο οικονομικών όταν αναφέρεται στην έννοια της ‘ανάπτυξης’… Γιατί σίγουρα ανάπτυξη δεν είναι ο εξαναγκασμός σε εκποίηση των επιχειρήσεών μας, ανάπτυξη δεν είναι η απώλεια θέσεων εργασίας, ούτε η πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών και όλα αυτά που
θα επέλθουν μέσα από τη φοροκαταιγίδα στην οποία υπόκεινται οι επιχειρήσεις”.

Η Ένωση τονίζει ότι ο οριζόντιος φόρος του τέλους διανυκτέρευσης, σε συνδυασμό με τον παραλογισμό του ΕΝΦΙΑ αλλά και με το υπόλοιπο φορολογικό πακέτο σταυρώνουν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τις οδηγούν σε μη βιώσιμο επίπεδο λειτουργίας και κλείσιμο.

“Και βέβαια ο ακραίος παραλογισμός της τιμωρίας των ακινήτων και των κατόχων τους που ονομάζεται ‘ΕΝΦΙΑ’, δεν λαμβάνει υπόψη το χρόνο λειτουργίας μιας επιχείρησης ούτε το αν είναι κερδοφόρος ή όχι. Αποτελεί ένα χαράτσι που οδηγεί τον επιχειρηματία, ειδικά σε μια κακή τουριστική χρονιά με μαθηματική ακρίβεια στη πτώχευση. Και βέβαια διερωτόμαστε σε αυτό το ασταθές φορολογικό περιβάλλον ποιος θα έρθει να επενδύσει;

Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να αποσύρει την επαχθέστερη απόφαση κατά των τουριστικών επιχειρήσεων των τελευταίων ετών, έστω και την τελευταία στιγμή. Ο ελληνικός τουρισμός απειλείται και οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας από το κλείσιμο ξενοδοχείων και την απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας. Εκτός βέβαια αν έχει προαποφασιστεί η εκτέλεση και ο αφανισμός των επιχειρήσεων…”.

Η Ένωση Ξενοδόχων Αρκαδίας τονίζει ότι σε λίγες μόλις μέρες από την επιβολή του επαχθούς φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία με χρόνο έναρξης το 2018 και παρά τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δε θα υπήρχε άλλη πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, διαμορφώνεται σε πολύ μικρό  χρονικό διάστημα μια νέα σύγχρονη φορολογική πραγματικότητα για τον τομέα των καταλυμάτων, με υπερδιπλασιασμό του συντελεστή ΦΠΑ στην διαμονή, αύξηση κατά 11 μονάδες του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, την επιβαλλόμενη με το ίδιο νομοσχέδιο επιβάρυνση με την πρόσφατη επιβολή φόρου διαμονής, στα οποία έρχεται να προστεθεί η κατάργηση απαλλαγής από τον συμπληρωματικό φόρο στον ΕΝΦΙΑ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των κερδοσκοπικών νομικών προσώπων.

“Η λογική της απαλλαγής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ έχει τη βάση της στο γεγονός ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες μέσω των εγκαταστάσεών τους, οι οποίες ούτως ή άλλως καθορίζονται από ένα αυστηρό πλαίσιο τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών που αποτελεί μέρος του ξενοδοχειακού προϊόντος και κατά συνέπεια ή όποια φορολόγηση στο ξενοδοχειακό ακίνητο συνεπάγεται επιβάρυνση στο ίδιο το προϊόν και επαύξηση του κόστους παραγωγής.    

Αυτά  συμβαίνουν σε ένα τομέα που για όλα τα χρόνια της κρίσης και μέχρι σήμερα με πατριωτισμό στηρίξει την εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη, συνεισφέροντας τα μέγιστα στο ΑΕΠ της Χώρας, στην απασχόληση και σε όλους τους επιμέρους  κοινωνικούς και οικονομικούς της δείκτες”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας, που σημειώντι ότι “εξ αιτίας αυτής της ανέλπιστα εξοντωτικής απογείωσης φόρων και τελών, ο ξενοδοχειακός κλάδος πλήττεται ολοκληρωτικά, αφού πέραν της επαχθούς επιβολής “φόρου διαμονής”, στο νέο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνεται διάταξη που καταργεί την απαλλαγή των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των κερδοσκοπικών νομικών προσώπων. Ως εκ τούτου, τα ξενοδοχεία, ως ‘εργαλεία δουλειάς’, θα επιβαρύνονται πλέον με συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ και με συντελεστή 0,1%.

Πρόκειται για μια άδικη ρύθμιση, η οποία στερείται κάθε λογικής, καθόσον θα επηρεάσει άμεσα και έμμεσα το κόστος του τουριστικού πακέτου, ενώ παράλληλα θα επιφέρει σημαντική μείωση στην ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Τουρισμού αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Το τελευταίο διάστημα της κρίσης, ο τουριστικός τομέας της χώρας κινείται πάνω σε ένα “τεντωμένο σχοινί”, δεν αντέχει άλλες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και δεν είναι σε θέση πλέον να κάνει άλλες θυσίες και παραχωρήσεις.

Στην παρούσα χρονική περίοδο, επιτακτικό καθήκον της Πολιτείας είναι να στηρίζει την επιχειρηματικότητας αλλά και να διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες επιβίωσης των χιλιάδων μικρομεσαίων καταλυμάτων που απαρτίζουν τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Ξενοδοχείας, το σημαντικότερο τομέα εισφοράς στην εθνική οικονομία.

Έστω και την ύστατη στιγμή, ζητάμε από την κυβερνητικό επιτελείο την άμεση απόσυρση της εν λόγω διάταξης, διαφορετικά και με μαθηματική ακρίβεια, ο ξενοδοχειακός κλάδος οδηγείται σε ευθεία κατεύθυνση προς το “εκτελεστικό απόσπασμα”.

“Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, με την κατάργηση της απαλλαγής στον ΕΝΦΙΑ, την επιβολή συντελεστή 0,1% και τα επαχθή έμμεσα μέτρα που φέρνει από την αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24% και του φόρου διαμονής, μας κάνει πιο ξεκάθαρο πλέον για το ποιο ήταν τελικά το στοίχημα της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού: Ο αφανισμός της ελληνικής ξενοδοχίας“, επισημαίνει η Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας. “Η κατάρρευση της ραχοκοκαλιάς της Ελληνικής Ξενοδοχίας που στην Κέρκυρα σε ποσοστό 88% είναι μικρές- μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, θα επιφέρει όμως και την πλήρη οικονομική κατάρρευση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Οι βουλευτές της Κέρκυρας γνωρίζουν τι θα συμβεί στην τοπική οικονομία αν ψηφίσουν αυτά τα επαχθή φορολογικά μέτρα. Οι άνθρωποι του τουρισμού και της ξενοδοχίας της Κέρκυρας δεν έχουμε πλέον αυταπάτες. Γνωρίζουμε τους εκτελεστές μας“.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024