Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΗ ΕΕ εφιστά την προσοχή στις κυβερνήσεις που σκέφτονται την απαγόρευση των Uber και Airbnb
Ευρωπακή Ένωση

Η ΕΕ εφιστά την προσοχή στις κυβερνήσεις που σκέφτονται την απαγόρευση των Uber και Airbnb

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει σε πρόσφατο προσχέδιό της, ότι τυχόν περιορισμοί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε αυτές τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα πρέπει να είναι δικαιολογημένες και ανάλογες προς το δημόσιο συμφέρον.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να απαγορεύσουν υπηρεσίες ενοικίασης σπιτιών όπως η AirBnB, ή εφαρμογές μεταφοράς επιβατών όπως η Uber, παρά μόνο ως ύστατη λύση, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε καινούριες οδηγίες που εξέδωσε, ψάχνοντας τρόπους να βάλει τα πλαίσια στη “διαμοιραζόμενη οικονομία”.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τυχόν περιορισμοί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε αυτές τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα πρέπει να είναι δικαιολογημένες και ανάλογες προς το δημόσιο συμφέρον.

“Γενικές απαγορεύσεις μιας δραστηριότητας αποτελούν μέτρο έσχατης ανάγκης που πρέπει να εφαρμόζονται μόνο εάν και όπου δεν μπορούν να χρηασιμοποιηθούν λιγότερο περιοριστικά μέτρα για την επίτευξη του δημόσιου συμφέροντος“, αμαφέρεται σε προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην περίπτωση ενοικίασης δωματίων, όπως το AirBnB, η Κομισιόν δηλώνει ότι η απαγόρευση βραχύχρονης ενοικίασης δωματίων “είναι δύκολο να αιτιολογηθεί”, τη στιγμή που θα ήταν πιο σωστό να υπάρξουν όρια ανώτατου αριθμού ημερών ενοικίασης διαμερισμάτων.

Οι οδηγίες της Επιτροπής μπορούν να χαρακτηριστούν ως θετικά νέα για τις Uber και AirBnB, οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει πολλές απαγορεύσεις ή περιορισμούς σε κάποιες πόλεις, καθώς οι κατεστημένοι φορείς του συγκεκριμένου κλάδου εξέφρασαν ‘εντονα παράπονα για αθέμητο ανταγωνισμό.

Η AirBnB που ιδρύθηκε το 2008, και η Uber που ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα, αναπτύχθηκαν αμφότερες στη διαδικτυακή “σκηνή” του Σαν Φρανσίσκο. Σχεδόν εξ αρχής αντιμετώπισαν προβλήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο πρόσφατα, σε περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και οι δύο εταιρείες έχουν γίνει αγαπημένος στόχος τοπικών αρχών και εμπορικών ομάδων της Ευρώπης, με την παράδοση της σκληρής κοινωνικής εποπτείας που αυτή έχει.

Στη “διαμοιραζόμενη οικονομία”, οι πελάτες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να “κλείσουν” υπηρεσίες όπως η διαμοιραζόμενη κούρσα (Uber), όπου ερασιτέχνες οδηγοί αντικαθιστούν τα επαγγελματικά ταξί, ή η διαμοιραζόμενη διαμονή η οποία μειώνει την ζήτηση των ξενοδοχείων.

“Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να εμπίπτουν σε διάφορους τομείς, που υπάγονται σε κανονιστικά πλαίσια”, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Uber, η οποία θεωρεί τον εαυτό της, κατά μια έννοια, μια ψηφιακή υπηρεσία που ενώνει οδηγούς και επιβάτες, σε αντίθεση με μια απλή υπηρεσία μεταφοράς, η οποία θα την καθιστούσε δέσμια πιο σκληρών κανόνων σχετικά με τα προσόντα του οδηγού, τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και την οδική ασφάλιση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να εξετάσει αργότερα αυτόν τον χρόνο ή τον επόμενο, εάν η Uber θα θεωρείται εταιρεία μεταφορών ή ψηφιακή υπηρεσία.

Ενώσεις οδηγών ταξί έχουν πραγματοποιήσει έντονες διαδηλώσεις εναντίον της Uber στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες από το 2014.

Πέρυσι, οι Γάλλοι εισαγγελείς εισέβαλαν στα γραφεία της Uber στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια επίδειξης για το αν η εταιρεία παραβιάζει ένα νόμο για τον περιορισμό των online υπηρεσιών ταξί.

Η Uber διέκοψε την υπηρεσία της “UberPOP“, η οποία βασιζόταν σε μη επαγγελματίες οδηγούς, στις Βρυξέλλες, έπειτα από την απόφαση του δικαστηρίου να παύσει. Η εταιρεία εισήγαγε ξανά τη συγκεκριμένη υπηρεσία στη Μαδρίτη τον Μάρτιο, όταν νίκησε δικαστική απόφαση που την απαγόρευε από το 2014.

Από την άλλη πλευρά, η AirBnB έχει αντιμετωπίσει σκληρή κριτική από τις αρχές της Βαρκελώνης και του Παρισιού σχετικά με την επίδρασή της στην τοπική αγορά κατοικίας των δύο πόλεων.

Την 1η Μαΐου, οι Αρχές του Βερολίνου εξέδωσαν ένα από τα πιο “άγρια” μέτρα εναντίον της Airbnb: υποσχέθηκαν να απορρίψουν το 95% των αιτήσεων από τους ιδιοκτήτες για βραχυχρόνια εκμίσθωση των χώρων τους. Οι Αρχές της πόλης έλαβαν περισσότερες από 500 νόμιμες καταγγελίες σχετικά με τα “σκοτεινά σημεία” του νέου νόμου. Ένα δικαστήριο του Βερολίνου πρόκειται να αναλάβει στις 8 Ιουνίου την υπόθεση της γερμανικής ανταγωνίστριας της AirBnB, με την ονομασία Wimdu, η οποία κατέθεσε αγωγή κατά του νέου κανονισμού.

Η Γερμανική Ένωση Ξενοδοχείων (IHA) δήλωσε σχετικά  με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ: “Το ισχύον νομικό κενό … είναι σε βάρος των καταναλωτών, των κατοίκων και των φορολογουμένων και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό εις βάρος της έντονα ρυθμιζόμενης ξενοδοχειακής βιομηχανίας”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024