Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΗ 'Μοναστηριακή Κουζίνα' καθήλωσε επισκέπτες και συνδαιτημόνες του Mount Athos Area KOUZINA 2016
Γαστρονομία

Η 'Μοναστηριακή Κουζίνα' καθήλωσε επισκέπτες και συνδαιτημόνες του Mount Athos Area KOUZINA 2016

Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του φεστιβάλ 7 Γερμανοί εκπρόσωποι Τύπου, συνοδευόμενοι από την καταξιωμένη chef κα Γιώτα Πολυχρονίδου, περιηγήθηκαν στην προαθωνική και την αθωνική χερσόνησο αποκτώντας τη γαστρονομική, αλλά και την ταξιδιωτική εμπειρία.

Ταπεινή και εμπνευσμένη από τις τράπεζες των ιερών αθωνικών μονών, αλλά και το λιτό μοναστικό βίο ήταν η θεματική ενότητα του KOUZINA 2016 με τίτλο “Η Μοναστηριακή Κουζίνα”, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του γαστρονομικού φεστιβάλ και ήταν αφιερωμένη στις επιρροές της προαθωνικής χερσονήσου από την Ιερή Πολιτεία.

Κατά τη διάρκειά της δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη χαρτογραφημένων προσκυνηματικών διαδρομών της ανατολικής Χαλκιδικής μέσω διεξαγωγής θρησκευτικών γαστριμαργικών δρώμενων σε πανέμορφα και ιστορικά ξωκκλήσια του προορισμού, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα του Αγίου Όρους, ενώ τα γεύματα και οι περίπατοι ανάμεσα σε βυζαντινούς χώρους και σε καταστήματα με αγιορείτικα προϊόντα άφησαν για μία ακόμη χρονιά τις καλύτερες εντυπώσεις.
   
Η ενότητα ξεκίνησε από την Ουρανούπολη και ήταν αφιερωμένη στα μοναστηριακά προϊόντα, δηλαδή στον οίνο, το λάδι, το μέλι, τις ελιές, τις κρέμες, τα σαπούνια αλλά και στα μοναστηριακά κοσμήματα. Επισκέπτες από ολόκληρη την Ευρώπη περιπλανήθηκαν για τρία απογεύματα στα βυζαντινά μνημεία της περιοχής, εναλλάσσοντας τις πολιτιστικές / θρησκευτικές επισκέψεις με γευστικές δοκιμές στα εμπορικά καταστήματα του οικισμού.


Πιάτο από το θρησκευτικό κουρμπάνι στον Άγιο Νικόλα του Βουνού.


Τη σκυτάλη παρέλαβε η “προσκυνηματική” Μεγάλη Παναγία, όπου στο Ιερό Προσκύνημα της Παρθένου κάτοικοι και επισκέπτες δοκίμασαν το περίφημο θρησκευτικό κουρμπάνι. Την επόμενη ημέρα στον Άγιο Νικόλα του Βουνού της Στρατονίκης, πραγματοποιήθηκε θρησκευτικό δείπνο, το οποίο ανέδειξε τον τρόπο έκφρασης ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

Αμέσως μετά, η έντεχνη μεσογειακή κουζίνα του ατμοσφαιρικού restaurant Skites συνάντησε τις καθαρές αθωνικές γεύσεις, με το chef κ. Γιάννη Σαρρή να προσφέρει στους προσκεκλημένους εξαιρετικό δείπνο, βασισμένο στην αυθεντικότητα της τοπικής γαστρονομικής κληρονομιάς και στην ντόπια πρωτογενή παραγωγή.


Ο μοναχός Μελίτων κατά τη διάρκεια επίδειξης παρασκευής μοναστηριακών προιόντων.

Ιδιαίτερη τέλος ήταν η επίδειξη του τρόπου προετοιμασίας κηραλοιφών και βιολογικών σαπουνιών από τον αγιορείτη μοναχό Μελίτωνα, ο οποίος παρουσίασε στο κοινό του εμπνευσμένου από τη βυζαντινή παράδοση καταστήματος “Προικόνησσος” της Αμμουλιανής τον τρόπο έκφρασης των αθωνιτών, μέσω της χρήσης φυσικών προϊόντων, τα οποία συλλέγονται στις πλαγιές του προστατευμένου από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000 Ιερού Όρους.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας του φεστιβάλ 7 Γερμανοί εκπρόσωποι Τύπου, συνοδευόμενοι από την καταξιωμένη chef κα Γιώτα Πολυχρονίδου, περιηγήθηκαν στην προαθωνική και την αθωνική χερσόνησο αποκτώντας τη γαστρονομική, αλλά και την ταξιδιωτική εμπειρία. Η εν λόγω δημοσιογραφική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, ενώ μέρος των δραστηριοτήτων της παρακολούθησαν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Εξωτερικού του ΕΟΤ, κα Ιουλία Κουρεμένου, καθώς και η κα Αρετή Πρίνου από το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του ΕΟΤ.

Άλλες 11 γαστρονομικές βραδιές περιμένουν Έλληνες και ξένους επισκέπτες στην προαθωνική χερσόνησο, όπου κάθε βράδυ στις 8, η επικεφαλής της διοργάνωσης, chef κα Ντίνα Νικολάου σε συνεργασία με Ευρωπαίους και Έλληνες chef αναδεικνύουν τη χρήση των τοπικών προϊόντων στη μαγειρική / ζαχαροπλαστική και παρουσιάζουν γαστρονομικές τεχνικές, βασισμένες στις επιρροές εκείνες, που αποτελούν τους πέντε άξονες της διοργάνωσης:

  • Η αρχαιοελληνική κουζίνα
  • Η ευλογία του αγιορείτικου κόλπου
  • Η μοναστηριακή κουζίνα
  • Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων
  • Η μεσογειακή κουζίνα.

Στη φωτογραφία, cooking class από τη chef κα Γιώτα Πολυχρονίδου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024