Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΑναρμόδιο δηλώνει το Υπουργείο Δικαισύνης για οίκους ανοχής δίπλα σε ξενοδοχεία
Ξενοδοχία

Αναρμόδιο δηλώνει το Υπουργείο Δικαισύνης για οίκους ανοχής δίπλα σε ξενοδοχεία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος χαρακτηρίζει την επιχειρηματολογία των συναδέλφων του βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ 'ενδιαφέρουσα', κάνοντας λόγο για ένα υπαρκτό ζήτημα, αλλά τους παραπέμπει στο Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σε απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, στους 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή στα μέσα Μαΐου, για τη λειτουργία οίκους ανοχής δίπλα σε ξενοδοχεία αναφέρεται ότι το σχετικό υπουργείο είναι αναρμόδιο για το συγκεκριμένο ζήτημα και διαβιβάζει αντίγραφο της Ερώτησης των βουλευτών στο Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη “δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων σε διατηρητέα ή παρaδοσιακά κτίρια, καθώς και σε χώρους που δεν είναι κύριας χρήσεως και δεν πληρούν τους όρους του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Επίσης, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτίρια που απέχουν, σε ακτίνα λιγότερο οπό 200 μέτρα, από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, ξενοδοχεία κατηγορίας 3, 4 και 5 αστέρων, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και από πλατείες και παιδικές χαρές”.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν στην Ερώτησή τους ότι “ήδη με τον καθορισμό της ελάχιστης προβλεπόμενης απόστασης των επίμαχων οικημάτων σε ακτίνα 200 μέτρων από τα προστατευόμενα κτίρια και κοινόχρηστους χώρους (ακόμη και αν παρεμβάλλονται μεταξύ τους άλλα κτήρια) είναι προφανής η υπέρμετρη γεωγραφική κάλυψη των ‘απαγορευμένων’ περιοχών. Η περαιτέρω επέκταση του πλαισίου που συντελέστηκε με την επίμαχη τροποποίηση μετέτρεψε από εξαιρετικά δύσκολη σε πρακτικά αδύνατη την νόμιμη εγκατάσταση των εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων στον δομημένο αστικό ιστό, όπου και λειτουργούν πολυάριθμα ξενοδοχεία των σχετικών κατηγοριών.

Περαιτέρω, προβληματική καθίσταται η αδιαφοροποίητη αντιμετώπιση από τον νόμο όλων των προστατευόμενων κτηρίων και κοινόχρηστων χώρων. Τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί σταθμοί, και τα σχολεία εξομοιώνει άκριτα η επίμαχη τροποποίηση με ξενοδοχεία συγκεκριμένων κατηγοριών, ενώ τα τελευταία λειτουργούν ως εμπορικές επιχειρήσεις που απευθύνονται ιδίως σε ενηλίκους. Ενώ όμως η προστασία της ανήλικης νεότητας συνιστά δημόσιο συμφέρον του οποίου την υπεράσπισή επιτάσσει το ίδιο το Σύνταγμα (άρ. 14 § 3 δ’, 15 § 2 και 21 § 3), δε συμβαίνει το ίδιο για την ενηλικότητα, στην οποία η έννομη τάξη αναγνωρίζει κατ’αρχήν το δικαίωμα να του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού”.

Ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτηρίζει την επιχειρηματολογία των συναδέλφων του βουλευτών “ενδιαφέρουσα”, κάνοντας λόγο για ένα υπαρκτό ζήτημα το οποίο θίγουν. “Η προβληματική που αναπτύσσεται με την ως άνω ερώτηση θίγει ένα υπαρκτό ζήτημα με ενδιαφέρουσα επιχειρηματολογία. Οι αναλυτικές αναφορές σε δικαιοκρατικά ερείσματα συνεισφέρουν στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης αναδεικνύοντας επαρκώς το νομικό και πρακτικό υπόβαθρό της” αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024