Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤο 2015 έκτος χρόνος αύξησης του παγκόσμιου τουρισμού, με ρεκόρ 1,2 δισ. τουρίστες
Τάσεις

Το 2015 έκτος χρόνος αύξησης του παγκόσμιου τουρισμού, με ρεκόρ 1,2 δισ. τουρίστες

Σύμφωνα με την Ετήσια Έρευνα του UNWTO για τον Παγκόσμιο Τουρισμό το 2015, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 4,4% το 2015 φτάνοντας το σύνολο των 1,184 δισεκατομμύρια , κάνοντας το έτος το πιο αξιοσημείωτο μετά το 2010. Περίπου 50 εκατ. περισσότεροι τουρίστες ταξίδεψαν σε διεθνείς προορισμούς σε όλο τον κόσμο το 2015 σε σχέση με το 2014.

Σε γενικές γραμμές, οι απαιτήσεις παρέμειναν υψηλές, αν και με μικτά αποτελέσματα σε επιμέρους προορισμούς λόγω των ισχυρών διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενώ αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την ασφάλεια. Επίσης, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευματικών συναλλαγών, αύξησε το διαθέσιμο εισόδημα στις χώρες εισαγόμενου τουρισμού, αλλά εξασθένησε τη ζήτηση στις χώρες εξερχόμενου τουρισμού.

Η ανάπτυξη σε προορισμούς προηγμένων οικονομιών (+5%) ήταν μεγαλύτερη από εκείνη σε χώρες αναπτυσσόμενων οικονομιών (+4%), η οποία ενισχύθηκε από τα καλά αποτελέσματα της Ευρώπης.

Οι περιοχές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας-Ειρηνικού, κατέγραψαν μια αύξηση της τάξης του 5% περίπου το 2015. Οι αφίξεις στην Μέση Ανατολή αυξήθηκαν κατά 3%, ενώ τα στοιχεία από την Αφρική, μολονότι περιορισμένα, έδειξαν μια μείωση 3%, κυρίως εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών της Βόρειας Αφρικής, η οποία κατέχει το 1/3 των αφίξεων της περιοχής.

Ο Taleb Rifai, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), δήλωσε: “Το 2015 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την παγκόσμια κοινότητα. Τον Σεπτέμβριο, η 70ή Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το πρόγραμμα Sustainable Development Goals (SDGs), μια καθολική ατζέντα για τον πλανήτη και τους ανθρώπους.

Μεταξύ των 17 βασικών και των 169 σχετικών στόχων, ο τουρισμός αναφέρεται ρητά στους Στόχους 8, 12 και 14, για την ικανότητά του να προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και την αξιοπρεπή εργασία για όλους, να προωθεί τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή και να διατηρεί την αειφόρο ανάπτυξη των υδάτινων πόρων. Ωστόσο, η ιδιαίτερη “φύση” του τομέα και ο αντίκτυπός του τον καθιστούν ως τέτοιο, που να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη και των 17 βασικών στόχων του SDGs. Στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, ο τουρισμός έχει αναγνωριστεί για την κρίσιμη συμβολή του στην αειφόρο ανάπτυξη. Έχουμε έτσι μια μεγάλη ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι αυτή η δυνατότητα θα υλοποιηθεί και ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τομέα ωφελεί τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Ένα άλλο ορόσημο χαρακτήρισε τις αρχές του Δεκεμβρίου 2015, με την έγκριση από τη διεθνή κοινότητα της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Αυτή η φιλόδοξη συμφωνία καλεί τη συλλογική μας δράση για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της μέσης θερμοκρασίας σε αρκετα κάτω από το στόχο των 2C, σε σχέση με τα επίπεδα της προ-Βιομηχανικής Εποχής. Ο τουρισμός είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τόσο στην αλλαγή του κλίματος όσο είναι και το θύμα αυτής της αλλαγής.

Υψηλότερες θερμοκρασίες, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, διάβρωση των ακτών και έλλειψη βιοποικιλότητας απειλούν το μέλλον του τουρισμού σε πολλές περιοχές. Με τα πολλαπλά κοινωνικοοικονομικά οφέλη του και τη μεγάλη επιρροή του σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, ο τουρισμός μπορεί και πρέπει επίσης να είναι ένα πολύτιμο μέρος της λύσης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής να βρεθεί στο κέντρο της τουριστικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, τη μείωση της φτώχειας και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2015 ο ΟΗΕ ανακήρυξε το 2017 ως Διεθνές Έτος Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη εδραίωση του τουρισμού ως μια παγκόσμια και εθνική προτεραιότητα, ένα πολύτιμο συστατικό όλων των προσπαθειών για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής προστασίας, της αμοιβαίας κατανόησης και της ειρήνης. Αντικατοπτρίζει την πεποίθηση του UNWTO ότι η μεγαλύτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στον τομέα του τουρισμού ως θεμελιώδους σημασίας για να μας οδηγήσει όλους μας σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς το 2015. Εναπόκειται σε όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα μας να αδράξουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευκαιρίες για την αειφόρο ανάπτυξη, σύμφωνα με το σχέδιο για την ανάπτυξη και τους βασικούς στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη μετά το 2015. Σε αυτό το κρίσιμο νέο κεφάλαιο της παγκόσμιας ανάπτυξης, ο UNWTO θα συνεχίσει να εργάζεται για να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό του τουρισμού στις οικονομίες, τις κοινωνίες και το περιβάλλον”.

UNWTO Annual Report 2015

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024