Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠΑΣΥΞΕ: Εντατικοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών ζητούν οι Κύπριοι ξενοδόχοι
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων

ΠΑΣΥΞΕ: Εντατικοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών ζητούν οι Κύπριοι ξενοδόχοι

Εφικτή την προσέλκυση έως και 3,5 εκατ. τουριστών ετησίως εντός της επόμενης πενταετίας, θεωρεί ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, κ. Χάρης Λοϊζίδης.

Την επιτακτική ανάγκη συνέχισης και εντατικοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που χρειάζεται η χώρα, προκειμένου να καταστεί η οικονομία της ακόμη πιο ευέλικτη, ελκυστική και ανταγωνιστική, υπογράμμισε από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Χάρης Λοϊζίδης.

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση είχε πανηγυρικό χαρακτήρα αφού φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΥΞΕ. Αναφερόμενος στην ιστορία του Συνδέσμου, ο κ. Λοϊζίδης στάθηκε ιδιαίτερα στη δυναμική επαναδραστηριοποίηση του τομέα αμέσως μετά την τουρκική εισβολή και στην καταλυτική συμβολή που είχε στην αντιμετώπιση της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, υποδεικνύοντας με νόημα ότι “και στις δύο περιπτώσεις αποδείξαμε ότι στα δύσκολα τα καταφέρνουμε. Καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε, κράτος και ιδιωτικός τομέας, και να γινόμαστε γρήγοροι, ευέλικτοι και δημιουργικοί”.

“Τα προβλήματά μας”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, “αρχίζουν μόλις αισθανθούμε ότι ο κίνδυνος και η απειλή απομακρύνθηκαν. Μόλις πάψει κάποιος τρίτος να παρακολουθεί ή να ελέγχει τις ενέργειές μας. Μόλις η όποια βελτίωση των δεδομένων, ενίοτε οριακή ή ευκαιριακή, μας οδηγεί στον εφησυχασμό και σταδιακά στην επανάληψη των ίδιων λαθών”.

“Αυτή”, συνέχισε ο κ. Λοϊζίδης, “είναι η δική μας ανησυχία σήμερα. Ναι, πρέπει να είμαστε περήφανοι για όσα ως κράτος, επιχειρήσεις, κοινωνία πετύχαμε –με μεγάλες θυσίες– τα τρία τελευταία χρόνια. Όμως δεν είμαστε στο τέλος της διαδρομής. Είμαστε στην αρχή και πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα καταστήσουν το κράτος μας πιο αποτελεσματικό, πιο σύγχρονο, πιο ανταγωνιστικό και πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, τις ξένες επενδύσεις και τους πολίτες του, με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα”.

Αναφερόμενος στη φετινή τουριστική περίοδο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ σημείωσε ότι “εάν δεν προκύψουν οποιεσδήποτε απρόβλεπτες δυσμενείς καταστάσεις, μπορεί να είναι χρονιά ρεκόρ όσον αφορά τις τουριστικές αφίξεις”. Ο κ. Λοϊζίδης τόνισε, ωστόσο, ότι η όποια φετινή επιτυχία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε εφησυχασμό. “Ας μην ξεχνάμε τις συγκυρίες που ίσχυσαν φέτος. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και εποχικότητας που μαστίζουν τον τουρισμό μας. Επομένως, η φετινή χρονιά ας αποτελέσει το θεμέλιο των ενεργειών μας για τη συνέχεια”. “Είναι εφικτό“, σημείωσε, “με συντονισμένες και καλά στοχευμένες δράσεις, στα πλαίσια και του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό, να προσελκύουμε μέχρι και 3,5 εκατ. τουρίστες ετησίως εντός της επόμενης πενταετίας”.  

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ αναφέρθηκε στη δυνατότητα του τουριστικού τομέα για επενδύσεις. “Υπολογίζουμε ότι οι επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια, τόσο από την εγχώρια βιομηχανία όσο και από ξένους επενδυτές ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ”. Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η βιομηχανία στην αντιμετώπιση της ανεργίας. “Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μεταξύ 2008 και 2015, χρονιές κατά τις οποίες η συνολική ανεργία στον τόπο μας τριπλασιάστηκε, οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία αυξήθηκαν περίπου κατά 4.000. Δηλαδή, υπό συνθήκες κρίσης, δημιουργήθηκαν 4.000 νέες θέσεις εργασίας”.

80χρονα Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων
Ο ΠΑΣΥΞΕ, υπέδειξε ο πρόεδρος του, συμπληρώνει φέτος 80 χρόνια δημιουργικής και υπεύθυνης παρουσίας στα τουριστικά πράγματα του τόπου. “Οκτώ ολόκληρες δεκαετίες, στη διάρκεια των οποίων ο τόπος και ο λαός μας πέρασαν πολλά. Αλλά ο ΠΑΣΥΞΕ και τα μέλη του, μαζί και οι άλλοι φορείς της τουριστικής μας βιομηχανίας, ήταν πάντα εκεί, να στηρίξουν τη χώρα μετά από κάθε περιπέτεια, να δώσουν προοπτική και ελπίδα σε κάθε νέο ξεκίνημα”. “Σήμερα”, κατέληξε ο κ. Λοϊζίδης, “είναι μια σημαντική μέρα για την ‘οικογένεια’ του ΠΑΣΥΞΕ. Τιμούμε τους πρωτοπόρους ξενοδόχους της Κύπρου και αισθανόμαστε περήφανοι για την 80χρονη ιστορία μας”.

Κατά το επίσημο μέρος της Συνέλευσης, απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Άγγελος Λοΐζου και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Τσακίρης.

Με την ευκαιρία των 80χρονών του, ο ΠΑΣΥΞΕ τίμησε τον ΚΟΤ για τη συνολική προσφορά του στην τουριστική ανάπτυξη της Κύπρου και το ξενοδοχείο Forest Park το οποίο επίσης συμπληρώνει φέτος 80 χρόνια λειτουργίας. Επίσης, στη διάρκεια της Συνέλευσης προβλήθηκε βίντεο με την ιστορία του Συνδέσμου.

Τη Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, πρέσβεις και μέλη του Διπλωματικού Σώματος, βουλευτές, δήμαρχοι, πρώην υπουργοί, γενικοί διευθυντές υπουργείων, πρόεδροι και διευθυντικά στελέχη ημικρατικών οργανισμών, ομοσπονδιών, επιμελητηρίων, συνδέσμων, τραπεζών, συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλοι επίσημοι.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024