Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςTOPOSOPHY: Το sharing economy στο επίκεντρο του τουρισμού πόλεων
Τουρισμός και οικονομία

TOPOSOPHY: Το sharing economy στο επίκεντρο του τουρισμού πόλεων

Σκοπός της έκθεσης ‘DMOs and the Sharing Economy: Taking the Leap’ είναι να τεθούν κάτω από ένα κριτικό και δημιουργικό πρίσμα τα ποικίλα ζητήματα που εγείρει η συνεχιζόμενη επέκταση του ‘Sharing Economy’ ή ‘Collaborative Economy’ (‘Οικονομία του Διαμοιρασμού’ ή ‘Συνεργατική Οικονομία’ στα ελληνικά) και να αναλύσει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προκύπτουν για την προσφορά και ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία και βιώσιμη ανάπτυξη των αστικών προορισμών της Ευρώπης.

Το μελετητικό έργο της TOPOSOPHY (ATCOM Business Unit) στο πεδίο της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) για λογαριασμό σημαντικών θεσμικών φορέων του διεθνούς τουριστικού τομέα, συνεχίζεται με τη δημοσίευση της έκθεσης ‘DMOs and the Sharing Economy: Taking the Leap.

Η συνεργασία της TOPOSOPHY με μια σειρά από επίσημους και θεσμικούς φορείς, όπως το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, τη HOTREC (το επίσημο ευρωπαϊκό όργανο των εθνικών φορέων και επιμελητηρίων του ξενοδοχειακού και επισιτιστικού κλάδου), τον PATA (Pacific Asia Travel Association) καθώς επίσης και η αναφορά του μελετητικού έργου της, σε επίσημες τοποθετήσεις και εκθέσεις του UNWTO και του OECD, εδραιώνει περαιτέρω την παρουσία της εταιρείας ως στρατηγικού συμβούλου τουριστικής πολιτικής σε διεθνές επίπεδο.

Σκοπός της εν λόγω έκθεσης είναι να τεθούν κάτω από ένα κριτικό και δημιουργικό πρίσμα τα ποικίλα ζητήματα που εγείρει η συνεχιζόμενη επέκταση του “Sharing Economy” ή “Collaborative Economy” (“Οικονομία του Διαμοιρασμού” ή “Συνεργατική Οικονομία” στα ελληνικά) και να αναλύσει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προκύπτουν για την προσφορά και ζήτηση τουριστικών υπηρεσιών, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία και βιώσιμη ανάπτυξη των αστικών προορισμών της Ευρώπης.

Παράλληλα, το κείμενο καταλήγει σε οδικό χάρτη επτά σημείων για την αποτελεσματική ενσωμάτωση του sharing economy που σχετίζονται με:

  • Τον προσδιορισμό των ιδιαιτεροτήτων που υφίστανται σε κάθε πόλή και προορισμό
  • Την κατανόηση των απαιτούμενων αλλαγών σε επίπεδο τουριστικής πολιτικής
  • Την προσέγγιση και δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών
  • Την ενίσχυση των πρωτοβουλιών σε επίπεδο διαχείρισης των προορισμών
  • Τη διασύνδεση των υπηρεσιών και των συστατικών στοιχείων της τουριστικής εμπειρίας
  • Την επέκταση των στρατηγικών συνεργασιών
  • Την αξιολόγηση των επιπτώσεων του sharing economy μέσω της διαρκούς επικαιροποίησης εξειδικευμένων ερευνητικών δεδομένων.

Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με σημαντικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πέρα από τις πρωτοβουλίες – νομοθετικού και φορολογικού κυρίως χαρακτήρα – που λαμβάνουν χώρα σε πόλεις όπως το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, το Λονδίνο και η Βαρκελώνη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου μια σειρά συμβουλευτικών κατευθύνσεων προς τα κράτη-μέλη. Βασικό πόρισμα αυτής της οδηγίας είναι ότι η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει την καινοτομία και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη που συνεπάγονται τα επιχειρηματικά μοντέλα της συνεργατικής οικονομίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των εργαζόμενων και των καταναλωτών καθώς και την κοινωνική συνοχή.

Η έκθεση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Επίσημων Οργανισμών Τουρισμού Πόλεων (European Cities Marketing) και παρουσιάστηκε την Πέμπτη 9 Ιουνίου στην Γενική Συνέλευση και το Ετήσιο Συνέδριο του φορέα. Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο CEO της TOPOSOPHY, κ. Μανόλης Ψαρρός, αντάλλαξε απόψεις και εκτιμήσεις με τους εκπροσώπους 100+ οργανισμών-μελών  του ECM. Επεκτείνοντας τον ρόλο της TOPOSOPHY ως συμβούλου τεχνογνωσίας του ECM, η συγκεκριμένη έκθεση θέτει νέους ορίζοντες για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πρακτικών λύσεων στον τομέα της ανάπτυξης, διαχείρισης και προώθησης του αστικού τουρισμού.

Σημειώνεται ότι η TOPOSOPHY αποτελεί επιχειρηματική μονάδα της ATCOM και λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2014 ως tourism consulting & destination marketing agency.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024