Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠΑΚΟΕ: Ακατάλληλες για κολύμβηση και πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής
Περιβάλλον

ΠΑΚΟΕ: Ακατάλληλες για κολύμβηση και πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ΠΑΚΟΕ για την Ποιότητα των υδάτων σε Παραλίες Εντός & Εκτός της Αττικής, ακατάλληλες για κολύμβηση βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, παραλίες στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο σε ποσοστό 23,07% και παραλίες από τον Σχοινιά έως το Λαύριο σε ποσοστό 29,03%.

Η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) τον Μάιο και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου προχώρησε σε δειγματοληψίες νερών κολύμβησης συνολικά 153 πολυσύχναστων παραλιών. Κάποιες από αυτές τις παραλίες -σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πιοστοποιημένων εργαστηρίων που διαθέτει το ΠΑΚΟΕ- βρέθηκαν κατάλληλες για κολύμβηση, κάποιες ακατάλληλες και κάποιες άκρως επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής, της Εύβοιας, του Λουτρακίου, της Κορίνθου, του Λαυρίου κ.λπ.

Το ποσοστό των ακτών που σύμφωνα με τους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση διότι δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων και αναμένεται να αναρτηθούν πινακίδες που θα αναγράφουν “απαγορεύεται η  κολύμβηση” είναι οι εξής:

  • Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.ά.
  • Οι παραλίες από το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι σε ποσοστό 60%
  • Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 52,18%.
  • Η περιοχή από τον Πειραιά έως Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 52,94%.
  • Στην περιοχή του Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες παραλίες σε ποσοστό 23,07%.
  • Ανατολική Αττική από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 29,03% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 31 ακτών που αναλύθηκαν
  • Δυτική Αττική από το Πέραμα έως την Κόρινθο το ποσοστό των ακατάλληλων ακτών ανέρχεται σε 32,14%.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι λιμενικές αρχές και ο ΕΟΤ υποχρεούνται να συνεργασθούν για την εφαρμογή ανασταλτικών μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στη σήμανση περί της ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης.

Φέτος, για πρώτη φορά το ΠΑΚΟΕ και οι επιστημονικοί του συνεργάτες -μεταξύ άλλων χημικοί περιβάλλοντος, βιολόγοι και γιατροί- συνεχίζουν μέχρι τις 15 Ιουλίου τις δειγματοληψίες σε πολυσύχναστες παραλίες των περιφερειών και των νησιών. Και αυτά τα αποτελέσματα θα δίδονται στη δημοσιότητα σταδιακά μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Δείτε εδώ τους πίνακες θαλάσσιας μόλυνσης – Ιούνιος 2016.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024