Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΕυρωπαϊκά αεροδρόμια: Οικονομική βελτίωση και αυξημένη άμεση συνδεσιμότητα το 2015
Αερομεταφορές

Ευρωπαϊκά αεροδρόμια: Οικονομική βελτίωση και αυξημένη άμεση συνδεσιμότητα το 2015

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το 2015 παρατηρήθηκε μια έντονη αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας, με τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια που υποδέχονται πάνω από 100 εκατ. επιπλέον επιβάτες σε σύγκριση με το 2014. Αυτό είχε ως συνέπεια πάνω από 1,95 δισ. επιβάτες να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις των αερολιμένων σε όλη την ήπειρο.

Οι ηγεσίες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αεροδρομίων συγκεντρώθηκαν σήμερα και αύριο στην Αθήνα, για το Ετήσιο Συνέδριο και τη Γενική Συνέλευση της ACI Europe, που φιλοξενείται από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Η ACI Europe γιορτάζει φέτος 25 χρόνια ως η ενωμένη φωνή των αεροδρομίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως συνηθίζεται σε αυτή την εκδήλωση κάθε χρόνο, η ACI Europe έδωσε στη δημοσιότητα τις άμεσες, αλλά και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των 500 αεροδρομίων του δικτύου της, σε 45 χώρες.

Οι εξελίξεις στην εναέρια κυκλοφορία
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το 2015 παρατηρήθηκε μια έντονη αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας, με τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια που υποδέχονται πάνω από 100 εκατ. επιπλέον επιβάτες σε σύγκριση με το 2014. Αυτό είχε ως συνέπεια πάνω από 1,95 δισ. επιβάτες να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις των αερολιμένων σε όλη την ήπειρο.

Ενώ η αεροπορική κίνηση παραμένει δυναμική και το 2016, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες έχουν αφήσει τα σημάδια τους στην επιβατική ζήτηση, με “κόστος” περίπου 2 εκατ. επιβάτες λιγότερους, ως άμεσο αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών. Αυτό σημαίνει μια επίπτωση -0,5% στη σωρευτική αύξηση της επιβατικής κίνησης από τον Ιανουάριο – που μένει έτσι στο +6,4%, αντί του προβλεπόμενου +6,9%.

Αυτό το καλοκαίρι, η αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας φαίνεται να επικεντρώνεται στις ενδοευρωπαϊκές διαδρομές, όπου οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους προσθέτουν χωρητικότητα και αυξάνουν τα μεριδιά τους στην αγορά. Η ανάπτυξη στις διηπειρωτικές διαδρομές γενικά επιβραδύνθηκε, λόγω των οικονομικών δυσχερειών των αναδυόμενων αγορών και των ανησυχιών για την ασφάλεια στην Ευρώπη ως προορισμό. Οι κυριότερες εξαιρέσεις παραμένουν τα δρομολόγια προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική, με την δεύτερη να εμφανίζει αύξηση της κίνησης από τις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, που προσθέτουν χωρητικότητα και τη διείσδυση των low cost αεροπορικών εταιρειών.

Ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής της ACI Europe, δήλωσε: “Με τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη και το πετρέλαιο να κινείται σε προσιτές τιμές, θα πρέπει να υπάρχει δυναμική για συνεχή αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας. Ωστόσο, η επιβατική ζήτηση έχει υποχωρήσει τον Απρίλιο – με ορισμένες αγορές σαφώς να είναι πιο εκτεθειμένες από κάποιες άλλες. Αν αυτή η αδυναμία είναι είτε ένα τελικό γεγονός είτε ή μια ένδειξη ότι μπορεί να είμαστε στην ολοκλήρωση ενός “κύκλου” μένει να το δούμε. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι κίνδυνοι για ύφεση αυξάνονται και είναι κυρίως γεωπολιτικού χαρακτήρα – με την τρομοκρατία, την πολιτική αστάθεια και το δημοψήφισμα για Brexit αυτήν την εβδομάδα στην κορυφή της λίστας των ζητημάτων”.

Οικονομικές επιδόσεις
Η οικονομική απόδοση των αερολιμένων της Ευρώπης συνεχίζει να βελτιώνεται, με μέση απόδοση του κλάδου επί του επενδεδυμένου κεφαλαίου (ROIC), στο +7,2% – σε συνάρτηση με το κόστος κεφαλαίου. Ωστόσο, τα αεροδρόμια της ΕΕ και εκείνων της Ευρωζώνης εμφανίζουν χαμηλές επιδόσεις (+6,4% και +6,1% αντίστοιχα) και αυτό είναι ακόμη περισσότερο εμφανές συγκριτικά με τα αεροδρόμια αναδυόμενων αγορών (+ 12,2%).

Ο Jankovec σχολίασε ότι “η βελτίωση στα οικονομικά των αεροδρομίων εξακολουθεί να οφείλεται κυρίως στην ισχυρή πειθαρχία ενάντια στα αυξημενα κόστη, παρά στην αύξηση των εσόδων. Το λειτουργικό κόστος ανά επιβάτη έχει μειωθεί εντυπωσιακά κατά -6,7% από το 2008, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά μόλις +1,6%. Αυτό μας λέει πραγματικά ένα πράγμα: ότι οι ανταγωνιστικές οικονομικές πιέσεις κρατούν τα αεροδρόμια σε εγρήγορση”.

Η εξελισσόμενη δυναμική και η δομή της αγοράς αερομεταφορών οδηγούν σε αλλαγή των προτύπων διασύνδεσης για την Ευρώπη. Η έκθεση ACI Europe Airport Industry Connectivity Report 2016 που κυκλοφόρησε σήμερα από την ACI Europe αποκαλύπτει ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, οι point-to-point υπηρεσίες και η σχετική ελάττωση εξόδων παραδοσιακών αερομεταφορέων και αεροπορικών κόμβων έχει οδηγήσει σε μια ασυνήθιστα ισχυρή ανάπτυξη της άμεσης συνδεσιμότητας (+4,5%) το τρέχον έτος.

ACI 2016 Connectivity Report

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024