Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίSOS από τους ξενοδόχους της Μυτιλήνης, εν όψει μιας χαμένης σεζόν
Περιφέρεια

SOS από τους ξενοδόχους της Μυτιλήνης, εν όψει μιας χαμένης σεζόν

Επτά στους 10 περυσινούς τουρίστες δεν ήρθαν στη Λέσβο για διακοπές, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και επέλεξαν άλλους προορισμούς της χώρας. Μόνο τον Ιούνιο, το νησί έχασε 10.200 Ευρωπαίους τουρίστες -ή αλλιώς περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, το α’ τρίμηνο της φετινής τουριστικής περιόδου (Απρίλιος-Ιούνιος) επισκέφθηκαν τη Λέσβο 9.904 τουρίστες. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο στο νησί είχαν φθάσει 29.106, μείωση δηλαδή των αεροπορικών αφίξεων κατά 65,97%. Το ποσοστό αυτό της μείωσης στις τουριστικές αφίξεις της Λέσβου και εφόσον συνεχιστεί έως τον Οκτώβριο δείχνει, πως με τη λήξη της τουριστικής περιόδου, οι αφίξεις των τουριστών θα κυμαίνονται, οριακά, πάνω από τις 20.000, όταν το 2015 είχαν ξεπεράσει τις 75.000.

Όπως ανέφερε στο TravelDailyNews ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, κ. Περικλης Αντωνίου, “η μείωση φτάνει κατά μέσο όρο το -68% τον Ιούνιο στα charters και το -66% για το τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος 2016. Αυτό σημαίνει 20.000 λιγότεροι τουρίστες και συνολικά, -200.000 διανυκτερεύσεις. Και πολύ φοβόμαστε ότι μείωση θα φτάσει και θα ξεπεράσει το 70% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο“.

Και συνεχίζει: “Αυτήν τη στιγμή η εικόνα στο νησί έχει αλλάξει εντελώς, είμαστε στα καλύτερά μας ως προορισμός και αυτό βλέπουν και οι ξένοι δημοσιογράφοι και bloggers που έχουμε φιλοξενήσει έως τώρα στη Λέσβο. Αλλά οι ξένοι τουρίστες έχουν ακόμη μπροστά τους την περυσινή άσχημη κατάσταση, όπως αυτή είχε αποτυπωθεί στα ελληνικά και διεθνή Μέσα και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Εμπρός” της Μυτιλήνης, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου υποστηρίζει πως κάθε χαμένη διανυκτέρευση, αντιστοιχεί σε απώλειες από ενάμισι έως δύο ημερομισθίων και πέντε έως έξι κιλών, από ιχθυοαλιευτικά και γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα. Δηλαδή το 2016 θα χαθούν, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, 742.500 ημερομίσθια και η κατανάλωση 2.475 τόνων τροφίμων.

Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου απέστειλε επιστολή σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Αντωνίου στην επιστολή, “κατέρρευσαν όλοι οι τουριστικοί προορισμοί της Λέσβου, με τις πληρότητες των Ξενοδοχείων του νησιού να αγγίζουν το 80-90%, πλήττοντας απασχόληση, κατανάλωση, τζίρους. Η αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, που απειλεί και τις επόμενες χρονιές, προϋποθέτει κι απαιτεί άμεσα τη λήψη έκτακτων μέτρων ανακούφισης κι όχι επιβολή νέων επαχθών επιβαρύνσεων”.

Μεταξύ των προτάσεων – μέτρων που ζητούν οι ξενοδόχοι είναι:

  • Μείωση κατά 50% στις πάσης φύσεως επιβαρύνσεις: Τιμολόγια Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, οριζόντιων προστίμων Τραπεζών, Ναύλων, υπέρ τρίτων πλαφοναρισμένων αμοιβών κλπ.
  • Εφαρμογή χειμερινών ειδικών τιμολογίων ή άλλων κινήτρων – διευκολύνσεων (π.χ. επιδοτούμενη άδεια εργασίας, με επιπλέον μέρες άδειας), εκτός περιόδου τουριστικής αιχμής κι εορτών, για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
  • Ο ΦΠΑ διαμονής – εστίασης να επιστρέψει και να παραμείνει στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2015.
  • Ειδική Φορολογική – Ασφαλιστική μεταχείριση τουλάχιστον στα πρότυπα άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε., που δεν έχουν ύφεση, προσφυγικό και τις άλλες μειονεξίες μας.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
  • Εκλογίκευση των νομοθετικών πλαισίων
  • Εξειδίκευση αναπτυξιακών προγραμμάτων, αναπτυξιακών νόμων, ΕΣΠΑ κ.λπ., αποκλειστικά και μόνο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
  • Έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού
  • Θεσμοθέτηση του ρόλου του Destination Manager – Task Force ανά περιφερειακή ενότητα
  • Άμεση στελέχωση των διευθύνσεων Τουρισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των δήμων της με υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό
  • Ουσιαστική στήριξη της αυτοδιοίκησης
  • Απαλοιφή του περιοριστικού όρου των 80 χλμ. (μεταξύ οικίας δικαιούχου και καταλύματος) στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ
  • Εξομοίωση της τουριστικής βιομηχανίας με τη βιοτεχνία – βιομηχανία, που απολαμβάνει χρόνια τώρα, ειδικών προνομίων – νομοθετικών πλαισίων – τιμολογίων κ.ά.
  • Εφαρμογή ρήτρας ίσης μεταχείρισης αμφίδρομης ισχύος για το δημόσιο, αυτοδιοικητικό, ιδιωτικό τομέα.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024