Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΔημιουργία μηχανισμού παραγωγής εκθέσεων στο θέμα 'τουρισμός και περιβάλλον' – TOUERM’
Περιβάλλον

Δημιουργία μηχανισμού παραγωγής εκθέσεων στο θέμα 'τουρισμός και περιβάλλον' – TOUERM’

Ενημέρωση από τους εκπροσώπους του UNWTO σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις πρωτοβουλίες του οργανισμού σχετικά με τη μέτρηση της βιωσιμότητας του τουρισμού, με ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη ανοιχτή διαβούλευση που έγινε στη Μαδρίτη.

Ολοκληρώθηκε η 3η συνάντηση εργασίας του ΕΙΟΝΕΤ (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης και Παρατήρησης) με θέμα τη “Δημιουργία ενός μηχανισμού παραγωγής εκθέσεων στο θέμα “τουρισμός και περιβάλλον””, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΕΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος), των μελετητών, εκπροσώπων του UNWTO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού) και της EUROSTAT (Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία) καθώς και εκπροσώπων των χωρών κρατών της ΕΕ και της Τουρκίας που έγινε στη Κοπεγχάγη στις 4 και 5 Ιουλίου.

Κατ’αρχήν, έγινε ανασκόπηση των τριών ετών λειτουργίας της επιτροπής τουρισμού, της προόδου των εργασιών και του στόχου της συνάντησης που είναι η συζήτηση για τις μεταβλητές που επιλέχθηκαν και το σχέδιο της έκθεσης που ετοιμάστηκε.

Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση από τους εκπροσώπους του UNWTO σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις πρωτοβουλίες του οργανισμού σχετικά με τη μέτρηση της βιωσιμότητας του τουρισμού, με ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη ανοιχτή διαβούλευση που έγινε στη Μαδρίτη, με τους εκπροσώπους των Παρατηρητηρίων Βιώσιμου Τουρισμού του UNWTO (όπως το Παρατηρητήριο Αιγαίου με διευθυντή τον υπογράφοντα), ανάλογες προσπάθειες που γίνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη από τουριστικούς προορισμούς, τις προσπάθειες διεθνών οργανισμών αλλά και σκέψεις για αξιοποίηση των παραγόμενων πληροφοριών (big data) από φορείς τηλεπικοινωνιών, πιστωτικών καρτών, κοινωνικών δικτύων κ.λπ. Ανάλογη ενημέρωση έκανε και ο εκπρόσωπους της EUROSTAT, ενώ προσκάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμμετάσχουν στη 14η συνάντηση για τις στατιστικές τουρισμού το προσεχή Νοέμβριο στη Βενετία.

Μετά ακολούθησαν οι παρουσιάσεις του Παρατηρητηρίου Αιγαίου (με έμφαση στη μελέτη προορισμών της Μεσογείου υπό την αιγίδα του MAP/Blue Plan, της 1ης έκθεσης του Αιγαίου και της δράσης στη Σαντορίνη) και των συστημάτων παρακολούθησης του βιώσιμου τουρισμού της Σύμβασης των Αλπεων και των Καρπαθίων, που εστίασαν στον τρόπο εργασίας τους αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η αναλυτική παρουσίαση των δεικτών του TOUERM, όπως είχαν αποφασιστεί σε προηγούμενες συναντήσεις, με τις εξηγήσεις από τη πλευρά των εμπειρογνωμόνων του δικτύου και συζήτηση με την συμμετοχή των παρευρισκόμενων που τοποθετήθηκαν σχετικά με τη σημασία των μεταβλητών και τις εναλλακτικές δυνατότητες με βάση την υπάρχουσα εθνική εμπειρία. Κατόπιν έγινε παρουσίαση της δομής και του περιεχομένου του σχεδίου έκθεσης που εντάσσεται στη περιοδική έκθεση της κατάστασης του περιβάλλοντος στην Ευρώπη και στη προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη ανάλυση στην επόμενη έκδοση. Μετά από εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων προτάθηκε να σταλούν γραπτά οι παρατηρήσεις των εθνικών εκπροσώπων στην EEA μέχρι το τέλος Ιουλίου, ώστε να είναι δυνατή η ολοκλήρωση της έκθεσης πριν από το τέλος του 2016 όπως είναι η δέσμευση.

Παράλληλα, έγιναν παρουσιάσεις από στελέχη της ΕΕΑ για σημαντικά θέματα που συνδέονται με τον τουρισμό, όπως είναι η διαθεσιμότητα νερού (η σχετική έκθεση θα δημοσιευθεί το αμέσως επόμενο διάστημα), καθώς και οι δυνατότητες του νέου εργαλείου COPERNICUS, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αστική εξάπλωση.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024