Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΧρεωκοπία του βρετανικού Lowcostholidays, με αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά
OTAs

Χρεωκοπία του βρετανικού Lowcostholidays, με αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά

Το Lowcostholidays πουλούσε πακέτα και σε ελληνικούς προορισμούς (Ζάκυνθο, Κρήτη, Σαντορίνη, Μύκονο, Ίο, Σκόπελο και Θεσσαλία). Οι διαχειριστές Smith & Williamson αναφέρουν πως μπορεί να επηρεαστούν 27.000 τουρίστες και 110.000 κρατήσεις.

Το online ταξιδιωτικό γραφείο οικονομικών ταξιδιών Lowcostholidays κήρυξε πτώχευση, προειδοποιώντας τους ταξιδιώτες που ήδη βρίσκονται σε διακοπές ότι υπάρχει περίπτωση να τους ζητηθεί να πληρώσουν ξανά τους λογαριασμούς των ξενοδοχείων τους και πιθανώς να καταστραφούν τα καλοκαιρινά σχέδια πολλών χιλιάδων Βρετανών που δεν έχουν ακόμα πάει διακοπές.

Η εταιρεία Smith & Williamson, που έχει οριστεί διαχειρίστρια, δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι περίπου 27.000 τουρίστες  -πελάτες της Lowcostholidays- βρίσκονται σε διακοπές αυτήν τη στιγμή και άλλοι 110.000  που έχουν κλείσει ταξίδιακαι δεν έχουν αναχωρωσει ακόμη για διακοπές. Το 55% περίπου των πελατών του πτωχευμένου τουριστικού γραφείου είναι Βρετανοί.

Το 2013, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας είχε προειδοποιήσει τους τουρίστες να αποφύγουν κρατήσεις με την Lowcostholidays αφότου η εταιρεία μετεγκαταστάθηκε στην Ισπανία, το οποίο σήμαινε ότι οι διακοπές της δεν προστατεύονταν πλέον απο το πρόγραμμα ATOL της CAA, κάτι που εξασφάλιζε ότι οι πελάτες μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, αν μια εταιρεία χρεοκοπήσει. Η Lowcostholidays απέρριψε αυτές τις προειδοποιήσεις, δηλώνοντας ότι οι παραθεριστές είχαν προστασία στο πλαίσιο ενος ισπανικού συστήματος.

Μήνυμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας από την Παρασκευή το βράδυ, δηλώνει: “Λυπούμαστε να ανακοινώσουμε ότι η lowcosttravelgroup έπαψε να διαπραγματεύεται από τις 15 Ιουλίου 2016 μετά από εξαντλητικές προσπάθειες από τους διευθυντές του ομίλου για τη διάσωση της εταιρεία, η οποία έχει πληγεί από το πρόσφατα, και συνεχιζόμενα, ταραγμένοχρηματοοικονομικό περιβάλλον”.

Η εταιρεία δηλώνει στους τουρίστες μέσω της ιστοσελίδας της ότι οι πτήσεις επιστροφής στη Βρετανία εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά προειδοποίησε ότι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, καθώς και εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες, όπως μεταφορά από/προς αεροδρόμιο, μπορεί να τους ζητήσουν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους πριν από την αναχώρησή τους.

Στην ιστοσελίδα της, η εταιρία προτείνει στους πελάτες να ελέγξουν για τυχόν επιπλέον πληρωμές που ζητήθηκαν απο τους ασφαλιστές των ταξιδιών τους ή απο εταιρείες πιστωτικών καρτών ή την κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων, τα οποία συνεργάζονταν με την Lowcostholidays.

Η Smith & Williamson δήλωσε οτι η αδυναμία της εταιρείας “θα επηρεάσει πολλούς πελάτες που έχουν αγοράσει αεροπορικά εισιτήρια ή πακέτα διακοπών, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται σε διακοπές σε θέρετρα και ορισμένοι από τους οποίους δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τις διακοπές τους. Όλες οι πτήσεις, όσον αφορά αυτούς που βρίσκονται ήδη σε θέρετρα, έχουν πληρωθεί και ως εκ τούτου, οι πελάτες θα είναι σε θέση να πετάξουν πίσω στο σπίτι τους όταν τελείωσουν τις διακοπές τους. Δυστυχώς, όσον αφορά στους πελάτες που δεν έχουν ταξιδέψει ακόμη, ένας μικρός αριθμός θα έχει προβλήματα όσον αφορά όσους δεν έχουν πληρώσει για τις πτήσεις τους και πολλοί θα έχουν προβλήματα όσον αφορά τα δωμάτια του ξενοδοχείου τους, αφού δεν έχουν πληρωθεί”.

Το Lowcosttravelgroup ιδρύθηκε το 2004 από τον Paul Evans, στέλεχος της ταξιδιωτικής βιομηχανίας που ξεκίνησε ως διευθυντής ξενοδοχείων για το Club 18-30. Η εταιρεία έχει γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ελβετία και την Πολωνία, αλλά έχει ήδη απολυθεί το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού των συνολικά 451 ατόμων της, συμπεριλαμβανομένων 120, που έχουν βάση στο Gatwick.

Μέχρι πρόσφατα, η ιστοσελίδα Lowcostholidays υποσχόταν στους παραθεριστές: “Μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη όταν ταξιδεύετε με την lowcostholidays. Διαπραγματευόμαστε ήδη με επιτυχία εδώ και 10 χρόνια και έχουμε συμφωνίες πλήρους παροχής χρηματοοικονομικής προστασίας, όπως απαιτείται από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είμαστε εγκατεστημένοι στην Ισπανία. Η Ισπανία, όπως ακριβώς κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, διαθέτει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις οικονομικής προστασίας για τις εταιρείες ταξιδίων. Συμμορφωνόμαστε πλήρως με τις απαιτήσεις αυτές”.

Οι τελευταίοι λογαριασμοί της Lowcosttravelgroup δείχνουν ότι η επιχείρηση είχε πουλήσει πακέτα διακοπών αξίας 477 εκατ. λιρών μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, έχοντας ζημίες ύψους 47.000 λιρών. Οι ελεγκτές της εταιρείας παραιτήθηκαν το Μάρτιο, μετά την αποχώρηση των δύο διευθυντών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Finbarr O’Connell της Smith & Williamson, δήλωσε ότι μια σειρά από παράγοντες συνέβαλαν στη διάλυση του ομίλου, συμπεριλαμβανομένου του Brexit, κάτι που οδήγησε κάποιους πελάτες να καθυστερήσουν τις αποφάσεις των διακοπών τους. “Η εταιρεία αντιμετώπισε σημαντικές αντιξοότητες της αγοράς στην πορεία προς το δημοψήφισμα της ΕΕ, καθώς οι  παραθεριστές καθυστερούσαν τις αποφάσεις τους για διακοπές”, είπε. “Αυτό επιδεινώθηκε από την ίδια την ψήφο εξόδου της Αγγλίας και την επακόλουθη πτώση της αξίας της στερλίνας. Σχεδιάζουμε να συναντηθούμε με τις αρμόδιες ισπανικές ρυθμιστικές αρχές και να διερευνήσουμε τι αποζημιώσεις μπορεί να είναι διαθέσιμες σε πελάτες που έχουν χάσει χρήματα λόγω αυτής της κατάρρευσης”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024