Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςMoody's: Οι κυπριακές τράπεζες επωφελούνται από τη μεγάλη άνοδο του τουρισμού
Κύπρος

Moody's: Οι κυπριακές τράπεζες επωφελούνται από τη μεγάλη άνοδο του τουρισμού

Η αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό επηρεάζει θετικά την ποιότητα ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών, παρόλο που η ποιότητα του ενεργητικού θα παραμείνει αδύναμη για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, λόγω του μεγάλου όγκου των προβληματικών δανείων.

Στα οφέλη για τις κυπριακές τράπεζες από τη σημαντική αύξηση του τουρισμού το 2016, αναφέρεται σε ανάλυσή του ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, σημειώνοντας παράλληλα τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης της στερλίνας έναντι του ευρώ, σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα.
 
Όπως αναφέρει, η αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό επηρεάζει θετικά την ποιότητα ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών, παρόλο που η ποιότητα του ενεργητικού θα παραμείνει αδύναμη για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, λόγω του μεγάλου όγκου των προβληματικών δανείων.
 
Ο οίκος αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή, τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 12% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ακολουθώντας μια αύξηση 1% το 2015. Τα έσοδα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, για τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν στο υψηλότερο τους σημείο για περισσότερο από μια δεκαετία.
 
Ο Moody’s αναφέρει ότι η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα παρέχει στις τράπεζες νέες ευκαιρίες για δανεισμό και πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως στην περίπτωση της πώλησης από την Τράπεζα Κύπρου της Kermia Hotels Ltd και παρακείμενης γης στις 4 Ιουλίου 2016. Το γεγονός αυτό, αναφέρεται, ενίσχυσε το δείκτη κοινών μετοχών της τράπεζας κατά 10 μονάδες βάσης.
 
Αναφέρεται επίσης στην αύξηση κατά 21% των τουριστικών αφίξεων το πρώτο εξάμηνο του 2016, ακολουθώντας την αύξηση κατά 9% το 2015. Σημειώνει επίσης ότι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού, ο τουρισμός απασχολεί περίπου το 7% του εργατικού δυναμικού της Κύπρου και με βάση στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ), αντιπροσωπεύει το 9% των ακαθάριστων επιχειρηματικών δανείων.
 
Ως εκ τούτου, σημειώνεται, η ανάκαμψη της βιομηχανίας έχει θετικές παράπλευρες επιπτώσεις στις τοπικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας στο 12% το Μάιο του 2016 από 15,3% τον Μάιο του 2015 και σε σχέση με την κορύφωση του σε ποσοστό 16,7% τον Οκτώβριο του 2013.
 
Παράλληλα, αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤΚ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην επισιτιστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία μειώθηκαν κατά 21% στο €1.20 δισ το Μάρτιο του 2016 από €1.52 δισ το Μάιο του 2014. Παρόλα αυτά επισημαίνεται ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων επί των συνολικών δανείων στην επισιτιστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρόλο που μειώθηκε στο 56% το Μάρτιο του 2016, από 63% την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
 
Τέλος, αναφέρεται ότι σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους και συμμετέχοντες στον τομέα, οι προκρατήσεις για το 2017 δείχνουν ακόμα μια ισχυρή χρονιά. Ωστόσο, σημειώνεται ότι παρόλο που ο τουρισμός που προέρχεται από την Βρετανία μειώθηκε στο 39% των συνολικών τουριστικών αφίξεων το 2015 σε σχέση με 58% το 2003, μια παρατεταμένη αδύναμη ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου και ως εκ τούτου, τις τράπεζες.

 

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024