Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΚαμπανάκι κινδύνου για τους TOs εν όψει πτώσης των βρετανικών διακοπών στην μετα-Brexit εποχή
Έρευνα

Καμπανάκι κινδύνου για τους TOs εν όψει πτώσης των βρετανικών διακοπών στην μετα-Brexit εποχή

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες πιθανόν να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, καθώς οι καταναλωτές περικόπτουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό μετά το Brexit, προειδοποιεί νέα έκθεση.

Ο ανεξάρτητος οίκος οικονομικών αναλύσεων Begbies Traynor αναμένει ότι οι διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα επηρεάσουν τα τουριστικά γραφεία που έχουν ως κύριο αντικείμενό τους τις κρατήσεις διακοπών στο εξωτερικό.

Ο οίκος αναφέρει ότι οι τουριστικοί πράκτορες μπορεί να αγωνιστούν σκληρά για να τα βγάλουν πέρα, καθώς οι τουρίστες κάνουν περικοπές στα όλο και πιο δαπανηρά διεθνή ταξίδια.

Συνολικά 921 βρετανικά ταξιδιωτικά γραφεία επλήγησαν από σημαντικές οικονομικές δυσχέρειες κατά το β’ τρίμηνο του 2016, αύξηση έως και 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αποκαλύπτει η Begbies Traynor.

Παρ’όλα αυτά, η εγχώρια τουριστική βιομηχανία της Βρετανίας αναμένεται να είναι ένας από τους πρώτους τομείς της οικονομίας που θα επωφεληθούν από το Brexit, καθώς η αδύναμη λίρα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο έναν πιο επιθυμητό και πιο οικονομικό προορισμό διακοπών.

Ενώ ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά από το Brexit λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και της αύξηση των ανησυχιών για την ασφάλεια στον εργασιακό τομέα, η έκθεση της Begbies Traynor προβλέπει ότι η βρετανική τουριστική βιομηχανία θα είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς που θα επωφεληθούν άμεσα από την απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνεχιζόμενη αδυναμία της στερλίνας έναντι του ευρώ αναμένεται να προσθέσει επιπλέον 245 λίρες στερλίνες στο κόστος ενός ταξιδιού αναψυχής στην Ευρώπη για τη μέση βρετανική οικογένεια, κάνοντας τις διακοπές στο Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη πιο ελκυστικές τόσο στους εγχώριους όσο και στους διεθνείς ταξιδιώτες, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Ή έρευνα “Red Flag Alert” της Begbies Traynor για το β’ τρίμηνο του έτους, η οποία παρακολουθεί την οικονομική ευρωστία των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκαλύπτει ότι η τουριστική βιομηχανία της χώρας βρισκόταν ήδη σε κατάσταση βελτίωσης της δημοσιονομικής της “υγείας” κατά τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας για το Brexit, με τα επίπεδα του χρηματοοικονομικού κινδύνου να πέφτουν σε όλη τις βρετανικές επιχειρήσεις με δραστηριότητα στα ταξίδια και την αναψυχή.

Η έρευνα δείχνει ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο, υπήρξε μείωση της “σημαντικής” οικονομικής δυσχέρειας σε ξενοδοχεία και καταλύματα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 4% (3.382 εταιρείες σε οικονομική δυσχέρεια), μία μείωση 3% μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (5.464 εταιρείες σε οικονομική δυσχέρεια) και μία επιπλέον μείωση κατά 4% εντός του ευρύτερου βρετανικού τουριστικού τομέα (3.791 εταιρείες σε οικονομική δυσχέρεια).

Η Julie Palmer, Regional Managing Partner στην Begbies Traynor δήλωσε: “Παρά τον συνήθως απρόβλεπτο βρετανικό καιρό κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι τα επίπεδα της “σημαντικής” οικονομικής δυσχέρειας στην πραγματικότητα μειώθηκαν σε όλους τους βασικούς τομείς της τουριστικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην πορεία για το δημοψήφισμα του Brexit, γεγονός που υποδηλώνει οτι ο τομέας ‘σκάει από υγεία’, εν όψει της κρίσιμης θερινής σεζόν.

Από τότε, ενώ οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για δύσκολες καταστάσεις, περιμένοντας να ξεσπάσει η ‘καταιγίδα’ του Brexit, αντίθετα η εσωτερική ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να είναι ένας από τους πρώτους τομείς της οικονομίας που θα δει απτά οικονομικά οφέλη από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η σημαντικά ασθενέστερη στερλίνα έχει ήδη κάνει τα διεθνή ταξίδια για τις βρετανικές οικογένειες τόσο πολύ πιο ακριβά, γεγονός που ενθαρρύνει όλο και περισσότερο τις διακοπές σε πατρώο έδαφος.

Εν τω μεταξύ, οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις έχουν επίσης κάνει τα ταξίδια από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ προς το Ηνωμένο Βασίλειο πιο προσιτά, βοηθώντας τα εισερχόμενους τουρίστες να κερδίσουν πολύ περισσότερα με λιγότερα χρήματα”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024