Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsBooking.com και Expedia κατέχουν 4 στις 5 κρατήσεις μέσω OTAs στην Ευρώπη
OTAs

Booking.com και Expedia κατέχουν 4 στις 5 κρατήσεις μέσω OTAs στην Ευρώπη

Ο τομέας των ΟΤΑs καλύπτει περίπου 200.000 ακίνητα στην Ευρώπη, με περίπου τα 3/4 από αυτά να είναι μικρές, ανεξάρτητες μονάδες. Έτσι, η ύπαρξη δύο μεγάλων 'παικτών' δείχνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με το ποιος είναι επικεφαλής της αγοράς.

Το σκηνικό ενός δυοπώλιου στην online τουριστική αγορά είναι όλο και πιο έντονο, καθώς Expedia και Booking.com καταλαμβάνουν το 80% όλων των πωλήσεων ευρωπαϊκών ξενοδοχείων από OTAs (online ταξιδιωτικά γραφεία).

Η HOTREC (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Ξενοδοχείων, Εστιατορίων και Καφετεριών) εκτιμά ότι οι δύο κολοσσοί έχει αυξήσει την κυριαρχία τους στην αγορά, καθώς ο τρίτος πιο σημαντικός “παίκτης” στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η HRS, έχει απολέσει σημαντικό έδαφος τα τελευταία χρόνια. Παρ’όλα αυτά, ο HOTREC αναφέρει ότι οι τρεις εταιρείες συνολικά κατέχουν το 92% όλων των κρατήσεων μέσω OTAs.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι ο τομέας των ΟΤΑs καλύπτει περίπου 200.000 ακίνητα στην Ευρώπη, με περίπου τα 3/4 από αυτά να είναι μικρές, ανεξάρτητες μονάδες, έτσι η ύπαρξη δύο μεγάλων “παικτών” δείχνει ότι “δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με το ποιος είναι επικεφαλής της αγοράς”.

Περίπου 2.000 μέλη (ξενοδοχεία και καταλύματα) του HOTREC πήραν μέρος σε μια πρόσφατη μελέτη, βασικό εύρημα της οποίας ήταν ότι σχεδόν ένα στα τέσσερα δωμάτιά τους επί του συνόλου κινήθηκαν μέσω online τουριστικών γραφείων κατά τη διάρκεια του 2015. Η Booking.com, ιδιοκτησίας του Ομίλου Priceline, κατέλαβε το 60% της αγοράς.

Ο HOTREC αναφέρει ότι τα ξενοδοχεία μέλη της δεν έχουν αντιμετωπίσει κάποιον αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των ΟΤΑs, παρά το ότι μια τέτοια τάση αναμένεται να φανεί, καθώς η αγορά κινήθηκε προς ρήτρες αυστηρών ισοτιμιών, ύστερα ρυθμιστικές αλλαγές σε διάφορες χώρες.

Επιπλέον, δεν υπήρξε κάποια σημαντική κίνηση (όπως μείωση για παράδειγμα) στα επίπεδα προμήθειας που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία σε ΟΤΑs.

Συνολικά, ο HOTREC ανακάλυψε ότι οι άμεσες κρατήσεις μειώθηκαν σε ποσοστό 55% επί του συνόλου των πωλήσεων διανυκτέρευσης κατά τη διάρκεια του 2015.

Ο πρόεδρος ομάδας εργασίας που δημιούργησε ο HOTREC σχετικά με τη διανομή, Markus Luthe, λέει: “Είναι πολύ σημαντικό ότι, παρά την τεράστια ανισορροπία μεταξύ των διαφόρων ‘παικτών’, οι συνθήκες της αγοράς γίνονται πιο δίκαιες και ισορροπημένες, με τον κάθε ξενοδόχο να είναι σε θέση ελεύθερα να καθορίσει τους δικούς του όρους για τις δικές του υπηρεσίες και να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί για τους όρους της σύμβασης και τις προϋποθέσεις της με κάθε εταίρο διανομής”.

Ο CEO του HOTREC, Christian de Barrin, επισημαίνει ότι η αγορά των ΟΤΑs κινείται προς ένα δίπολο στην Ευρώπη, βλέποντας ακόμα και μονοπώλιο από την Booking.com, δεδομένου ότι κατέχει σε μερίδιο σχεδόν τα 2/3 της αγοράς.

Όσον αφορά στα επίπεδα της προμήθειας, μόλις το 8,5% των ξενοδόχων ανέφεραν μείωση κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024