Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΜετ'εμποδίων κινείται ο τουρισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο
Αθλητικός τουρισμός

Μετ'εμποδίων κινείται ο τουρισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

Απογοήτευση από τις κρατήσεις ξενοδοχείων και αεροπορικών εταιρειών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, εν μέσω ανησυχιών σε θέματα υγείας και ασφάλειας. Περίπου το 79% των 6,1 εκατ. συνολικά εισιτηρίων είχαν πωληθεί από την 1η του Αυγούστου, ποσοστό πολύ πίσω από τα τελικά στοιχεία των δύο τελευταίων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων σε Λονδίνο και Πεκίνο (95%).

Οι πωλήσεις εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο υστερούν εκείνων των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων και η ζήτηση για ξενοδοχεία και πτήσεις δείχνει το ίδιο ήπια, καθώς η διοργανώτρια πόλη παλεύει με την ύφεση, με την επιδημία του ιού Zika και την ασφάλεια λίγο πριν την τελετή έναρξης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Wall Street Journal”, περίπου το 79% των 6,1 εκατ. συνολικά εισιτηρίων για τους Αγώνες είχαν πωληθεί από την 1η του Αυγούστου, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Αυτό το ποσοστό είναι πολύ πίσω από τα τελικά στοιχεία των δύο τελευταίων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο και το Πεκίνο, οι οποίοι είχαν πουλήσει -ο κάθε ένας- περισσότερο από το 95% των εισιτηρίων τους.

Παρόλα αυτά, το ποσοστό των πωλήσεων του Ρίο είναι ήδη πιοπάνω από άλλων, παλαιότερων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, όπως της Αθήνας, την Ατλάντα, της Βαρκελώνης και της Σεούλ, από τους οποίους κανείς δεν ξεπέρασε το 80% των πωλήσεων, σύμφωνα με στοιχεία από το στατιστικό portal Statista.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι διοργανωτές βασίζονται στη ζήτηση της τελευταίας στιγμής από τους ντόπιους, καθώς και ορισμένες περιφερειακές και διεθνείς αγορές, που θα ενισχύσουν τις πωλήσεις εισιτηρίων. Το σύνολο των εσόδων ανέρχεται στα 304 εκατ. δολ., περίπου το 95% του στόχου. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί στον χώρο των ταξιδιών αμφιβάλλουν αν Ρίο μπορεί να κερδίσει περισσότερο έδαφος.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου είχαν θέσει ως στόχο τις 500 εκατ. λίρες στερλίνες από τις πωλήσεις εισιτηρίων, και τελικά συγκέντρωσαν 659 εκατ. λίρες, ξεπερνώντας το στόχο κατά 32%.

Το Latam Travel, ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία της Βραζιλίας και χορηγός του “Ρίο 2016”, ανέφερε πρόσφατα ότι οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της ήταν 30% κάτω από τις αρχικές προσδοκίες του. Μάλιστα, η εταιρεία ξεκίνησε πρόσφατα την πώληση 12.000 διανυκτερεύσεων στη μισή τιμή με στόχο τους ντόπιους.

Ο Marcelo Dezem, εκτελεστικός διευθυντής της Latam Travel για την αγορά της Βραζιλίας, δήλωσε ότι η βαθιά ύφεση της χώρας έχει επηρεάσει τις εγχώριες πωλήσεις. Η ανεργία στη Βραζιλία φτάνει το 11%, ενώ η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά πάνω από 3% φέτος. “Τα διεθνή πρωτοσέλιδα για την τρομοκρατία και οι ανησυχίες για την επιδημία Zika της Βραζιλίας έχουν επίσης βλάψει την κατάσταση”, είπε.

Ο Βραζιλιάνικος Σύνδεσμος Ξενοδόχων του Ρίο ντε Τζανέιρο ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι περίπου 93% των δωματίων στα ξενοδοχεία της πόλης έχουν ήδη κλειστεί. Επίσης, εταιρείες ακινήτων προς ενοικίαση στη δημοφιλή Νότια Ζώνη του Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς και σπιτιών σε φημισμένες παραλίες όπως η Copacabana, αναφέρουν μικρή ακόμη διαθεσιμότητα. Η ζήτηση είναι επίσης μεγάλη σε πολυτελή ξενοδοχεία στη δυτική συνοικία της πόλης, Barra da Tijuca, όπου βρίσκεται το Ολυμπιακό Χωριό και πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Εν τω μεταξύ η Airbnb ανέφερε ότι οι κρατήσεις της είναι πάνω από τις προβλέψεις. Από την 1η Αυγούστου, περίπου 66.000 επισκέπτες επιβεβαίωσαν τις κρατήσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή του Ρίο ή σε διαμερίσματα στην ιστοσελίδα της, σύμφωνα με το Leonardo Tristão, γενικό διευθυντή της Airbnb για τη Βραζιλία. Ο κ. Tristão είπε ότι ο αριθμός των ακινήτων στην περιοχή του Ρίο που διαφημίζονται στη γνωστή πλατφόρμα ενοικίασης διπλασιάστηκε τους τελευταίους 12 μήνες, σε πάνω από 38.000 δωμάτια, σπίτια ή διαμερίσματα. Η Airbnb δεν αποκαλύπτει όμως ποιο ποσοστό από ακίνητα καταγεγραμμένα στην πλατφόρμα της έχουν μείνει ξενοίκιαστα για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. “Η ζήτηση … συνεχίζει να αυξάνεται”, δήλωσε ο κ. Tristão.

Από την πλευρά τους, οι αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν μεικτά αποτελέσματα. Ο Scott Kirby, πρόεδρος της American Airlines Group Inc., δήλωσε ότι αναμένει οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο να δώσουν στον αερομεταφορέα μια ώθηση. Συνήθως, τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα και τα μεγάλα συνέδρια βλάπτουν τα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών, επειδή τείνουν να διώχνουν τους προσοδοφόρους business επιβάτες. Αλλά ο κ. Kirby δήλωσε ότι τα επαγγελματικά ταξίδια στη Βραζιλία έχουν τόσο καταβαραθρωθεί λόγω της ύφεσης της χώρας, που ο ίδιος αναμένει καθαρό κέρδος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τους ταξιδιώτες αναψυχής.

Αντίθετα, οι βραζιλιάνικες αεροπορικές εταιρείες (TAM, Avianca, Azul και Gol) με δρομολόγια προς το Ρίο, δε βασίζονται σε τυχόν κέρδη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με τον Ronaldo Jenkins, διευθυντή Επιχειρήσεων & Ασφάλειας στην Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών Βραζιλίας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024