Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤο Brexit φαίνεται να αποτελεί 'τονωτική ένεση' για τον εγχώριο βρετανικό τουρισμό
Τάσεις

Το Brexit φαίνεται να αποτελεί 'τονωτική ένεση' για τον εγχώριο βρετανικό τουρισμό

Το Ην. Βασίλειο θα μπορούσε να επωφεληθεί από τον διεθνή τουρισμό, καθώς η ασθενέστερη στερλίνα -λόγω Brexit- ενθαρρύνει την αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών και έχει επίσης ως αποτέλεσμα αυτοί να ξοδεύουν περισσότερα. Ακόμη, η ρητορική που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του breaxit για τις ομορφιές της Βρετανίας θα ενθαρρύνει τους ντόπιους να κάνουν διακοπές στη χώρα.

Η αρνητική επίδραση του Brexit στην οικονομία τονίζεται από όλα τα ΜΜΕ, αλλά ο τουρισμός θα μπορούσε να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση. Βραχυπρόθεσμα η τουριστική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται ότι μπορεί να ωφεληθεί από την αποδυνάμωση της αγγλικής λίρας, καθώς αυξάνονται οι εγχώριες διακοπές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του “Guardian”, έρευνα από τον βρετανικό οργανισμό Tourism Alliance αναφέρει ότι υπάρχει μια μικρή άνοδος στις κρατήσεις καταλυμάτων και τουριστικών αξιοθέατων από τη στιγμή του δημοψηφίσματος. Οι τουριστικοί φορείς (TOs οργανωμένων και μεμονωμένων ταξιδιών) της Κίνας ωστόσο θεωρούν ότι το Brexit θα ενισχύσει τον τουρισμό από την Κίνα προς το Ηνωμένο Βασίλειο κατά 20-30% το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Ακόμη, περισσότεροι από τους μισούς παρόχους καταλυμάτων αναμένουν αύξηση τουριστών μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με έρευνα της VisitEngland.

O Matthew Thomson, ιδιοκτήτης του franchise στα ΝΔ της χώρας της αλυσίδας εστιατορίων του Jamie Oliver “Fifteen restaurant”, αναφέρει πως είναι δύσκολο να εξακριβωθεί η άμεση επίδραση του δημοψηφίσματος στον τουρισμό. “Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότεροι άνθρωποι που θα έρθουν στην Κορνουάλη για διακοπές, αλλά νομίζω ότι θα περάσει ένας χρόνια προτού αρχίσει να διαφαίνεται μια αύξηση”, λέει. “Πρόκειται να αναπτυχθεί περαιτέρω μια αγορά εγχώριων διακοπών, η οποία οφείλεται εν μέρει στην πραγματικότητα της αγοράς και το νόμισμα, αλλά και στην υφιστάμενη φιλοσοφία των Βρετανών”.

Η ρητορική που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος για τις μοναδικές ομορφιές της Βρετανίας θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν διακοπές στη χώρα, πιστεύει ο Thomson.

Ο Paul Dendle, μέλος του υπουργικού συμβουλίου, Συντηριτικός και υπεύθυνος για τον τουρισμό στην περιοχή Arun στο West Sussex, στην οποία υπάρχει η παραθαλάσσια πόλη Bognor Regis, λέει ότι υπάρχει αισιοδοξία και πως η “αναγέννηση” των παραδοσιακών παραθαλάσσιων διακοπών θα συνεχιστεί. “Η ‘αναγέννηση’ των παραθαλάσσιων διακοπών για τους Βρετανούς ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία με την αύξηση της τρομοκρατίας και την αύξηση του κόστους των καυσίμων κατά την περίοδο 2007-8″, αναφέρει. Ο Dendle, ο οποίος ίδρυσε την Avro, προκάτοχο της easyJet, προειδοποιεί την αεροπορική βιομηχανία ότι μπορεί να ζημειωθεί σοβαρά από το δημοψήφισμα. “Οι καθιερωμένες επιχειρήσεις απειλούνται και πολλοί ανεξάρτητοι επαγγελματίες θα πέσουν έξω τη φετινή χρονιά”, τόνισε. Ο ίδιος χρειάστηκε ήδη να βάλει σε αναμονή τα σχέδιά του για την έναρξη δραστηριοτήτων της Loloflights, εταιρείας για κρατήσεις πτήσεων σε περιόδους αιχμής, εξαιτίας του Brexit.

Στην ίδια εφημερίδα επισημαίνεται ότι κι άλλα τουριστικά γραφεία είναι πιθανόν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Lowcostholidays και να χρεοκοπήσουν, εάν τα σκαμπανεβάσματα στην αξία του νομίσματος πλήξουν τα κέρδη τους, σύμφωνα με τον κ. Δημήτριο Μπούχαλη, επικεφαλής του Τμήματος Τουρισμού & Φιλοξενίας στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth. Τέτοιες φοβίες, σε συνδυασμό με ανησυχίες για τρομοκρατικές επιθέσεις στην κεντρική Ευρώπη, μπορούν μόνο να ενισχύσουν τον αριθμό των Βρετανών που πρόκειται να κάνουν εγχώριες διακοπές. “Όλοι μας πρόκειται να γίνουμε φτωχότεροι και επίσης δε νομίζω ότι το νόμισμα θα επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν πολύ σύντομα” αναφέρει ο κ. Μπούχαλης. “Υπ’αυτήν την έννοια, αναμένω ότι οι εγχώριες διακοπές θα κατακλύσουν την τουριστική σκηνή για κάποιον καιρό”.

Κάτι τέτοιο θα είναι ιδιαίτερα θετικό για τη βρετανική τουριστική βιομηχανία, καθώς τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την βρετανική αγορά δείχνουν ότι ενώ οι διεθνείς τουριστικές δαπάνες έχουν αυξηθεί, ο εγχώριος τουρισμός ήταν σε πτώση.

Η έρευνα Great Britain Tourism Survey πάντως αποκάλυψε ότι οι δαπάνες τουριστών με διανυκτερεύσεις στη χώρα μειώθηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση στη Βρετανία, στα 18,1 εκατ. στερλίνες το 2014, ενώ οι ξένοι τουρίστες με διανυκτέρευση στη Βρετανία αύξησαν τις δαπάνες τους κατά 4% στα 19,1 εκατ. στερλίνες. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να επωφεληθεί από τον διεθνή τουρισμό, καθώς η ασθενέστερη στερλίνα ενθαρρύνει την αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών και έχει επίσης ως αποτέλεσμα αυτοί να ξοδεύουν περισσότερα.

Μια πιθανή απειλή για τη Βρετανία λόγω Brexit είναι η ζημιά που προκλήθηκε στη διεθνή φήμη της χώρας. Ο Thomson αντιμετώπισε σειρά ακυρώσεων μετά την ψηφοφορία για το Brexit, όπως αυτή ενός ζευγαριού Ολλανδών, που αποφάσισε να μην έρθει στη Βρετανία μετά από φήμες που άκουσε για “όχλους ρατσιστών”. “Υπάρχει ένας φοβερός κίνδυνος για τη Βρετανία ως ‘brand’ αυτήν τη στιγμή”, λέει ο Thomson.

Το τέλος της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής χρηματοδότησης είναι άλλος ένας σημαντικός κίνδυνος, καθώς πολλά από τα χρήματα αυτά δαπανώνται για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών, σε περιοχές όπως η Κορνουάλη, σύμφωνα με τον κ. Μπούχαλη.

Επιπλέον, τα περιθώρια κέρδους των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να απειληθούν από την αύξηση κόστους των τροφίμων και των μισθών. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί από την ώθηση στη δημοτικότητα του “staycations” (διακοπές στο Ην. Βασίλειο). “Δε θα μου προξενούσε έκπληξη εάν είχαμε πιο ακριβές τιμές ξενοδοχείων επειδή η ζήτηση ανεβαίνει”, λέει ο κ. Μπούχαλης. Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι η τουριστική βιομηχανία είναι σήμερα εξαιρετικά εξαρτημένη από τους εργαζομένους της ΕΕ και ανησυχεί για “ποιος πρόκειται να εργαστεί στα ξενοδοχεία”, αν υπάρχει διακοπή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων.

Ο Thomson παίρνει την αντίθετη προσέγγιση, διότι “ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η παράλυση λόγω της αβεβαιότητας”, πιστεύει. “Αν οι άλλοι βάζουν τα πράγματα σε αναμονή, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας για όσους από εμάς που απλά επιμένουμε”, λέει, ο οποίος έχει εντείνει τα σχέδια επέκτασης της επιχείρησής του.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024