Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΤρομοκρατία και οικονομική αβεβαιότητα καθηλώνουν την αεροπορική επιβατική κίνηση
Αερομεταφορές

Τρομοκρατία και οικονομική αβεβαιότητα καθηλώνουν την αεροπορική επιβατική κίνηση

Η ζήτηση για ταξίδια συνεχίζει να μεγαλώνει, αλλά με μικρότερη ταχύτητα. Το εύθραυστο και αβέβαιο οικονομικό σκηνικό, οι πολιτικές κρίσεις και το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων, όλα συνεισφέρουν σε ένα περιβάλλον ηπιότερης ζήτησης.

Ο International Air Transport Association (IATA) ανακοίνωσε τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την παγκόσμια επιβατική κίνηση για τον Ιούνιο, τα οποία δείχνουν ότι η ζήτηση (η οποία μετράται σε Revenue Passenger Kilometers η RPKs) αυξήθηκε κατά 5.2% συγκριτικά με την ίδια περυσινή περίοδο. Το πσοστό αυτό είναι ελαφρώς αυξημένο από το 4,8% του περασμένου Μαΐου. Παρ’όλα αυτά, η ανοδική τάση της εποχικά διαμορφωμένης κυκλοφορίας μετριάστηκε από τον περασμένο Ιανουάριο. Η χωρητικότητα του Ιουνίου (διαθέσιμες θέσεις ανά χλμ. ή ASKs) αυξήθηκαν κατά 5,6%, και ο συντελεστής φορτίου μειώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 80,7%.

“Η ζήτηση για ταξίδια συνεχίζει να μεγαλώνει, αλλά με μικρότερη ταχύτητα. Το εύθραυστο και αβέβαιο οικονομικό σκηνικό, οι πολιτικές κρίσεις και το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων, όλα συνεισφέρουν σε ένα περιβάλλον ηπιότερης ζήτησης”, δήλωσε ο Tony Tyler, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής του IATA.

Οι διεθνείς αγορές
Η διεθνής επιβατική ζήτηση του Ιουνίου αυξήθηκε κατά 5% συγκρκτικά με τον Ιούνιο του 2015. Όλες οι περιοχές κατέγραψαν ανάπτυξη, με ηγέτιδες τις αεροπορικές εταιρείες της Λατινικής Αμερικής. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 6,4%, προκαλώντας τον συντελεστής φορτίου να ανεβεί κατά 1,1%, στο 79,4%.

Οι ασιατικές αεροπορικές εταιρείες αύξησαν την επιβατική τους κίνηση κατά 8,2% σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο. Η μεγαλύτερη αύξηση όμως σχετίζεται με την αυξανόμενη τάση στην κίνηση τους τελευταίους μήνες του 2015 και τους πρώτους του 2016, με την κίνηση του Ιουνίου ελαφρώς πιο αυξημένη από εκείνη του περασμένου Φεβρουαρίου. Αυτή μπορεί να είναι κάτι φυσιολογικό, αλλά πιθανώς είναι και ένα σημάδι ότι οι Ασιάτες τουρίστες αποτράπηκαν από το να ταξιδέψουν στην Ευρώπη λόγω τρομοκρατίας. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 7,3% και ο συντελεστής φορτίου κατά 0,6, στο 78,2%.

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες είδαν αύξηση της επιβατικής τους ζήτησης κατά 2,1%, τη μικρότερη αύξηση μεταξύ των περιοχών, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον αρνητικό αντίκτυπο των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων. Ενώ η ζήτηση τείνει να ανακάμψει λογικά γρήγορα μετά από τέτοια γεγονότα, η επαναλαμβανόμενη φύση των επιθέσεων ίσως να έχει δημιουργήσει έναν πιο μόνιμο αντίκτυπο. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 3,4% και ο συνετελεστής φορτίου μειώθηκε κατά 1,1, στο 83,3%.

Οι αερομεταφορείς στη Μέση Ανατολή παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5% τον Ιούνιο, το οποίο όμως είναι αρκετα χαμηλότερο από το διψήφιο ποσοστό αύξησης που είχε καταγραφεί νωρίτερα μέσα στο έτος. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στη χρονική περίοδο που έπεσε το Ραμαζάνι, κάτι που τείνει να επιβραδύνει την αύξηση της κυκλοφορίας. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 14,3%, γεγονός που προκάλεσε τον συντελεστή φορτίου να “βουτήξει” κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 69,9%.

Η επιβατική ζήτηση των αεροπορικών εταιρειών της Βόρειας Αμερικής αυξήθηκε κατά 4% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015, αρκετά παραπάνω από το 0,5% σε ετήσια βάση, που καταγράφηκε τον Μάιο. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 4,7%, προκαλώντας το συντελεστή φορτίου να πέσει κατά 0,6%, στο 84,3%, ο υψηλότερος μεταξύ των περιοχών.

Οι αεροπορικές εταιρείες της Λατινικής Αμερικής παρουσίασαν αύξηση 8,8% της επιβατικής ζήτησης σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η χωρικότητα αυξήθηκε κατά 5,2% και ο συντελεστής φορτίου κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 82,4%.

Τέλος, οι αφρικανικές αεροπορικές εταιρείες εμφάνισαν αύξηση της επιβατικής ζήτησης κατά 4,7% τον Ιούνιο, μια ένδειξη ότι η ισχυρή ανοδική τάση της ζήτησης που ξεκίνησε το β’ εξάμηνο του 2015 έχει σταματήσει. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 7,4%, με αποτέλεσμα ο συντελεστής φορτίου να πέσει κατά 1,7%, στο 64,4%, ο χαμηλότερος μεταξύ των περιφερειών.

“Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι αερομεταφορές και ο τουρισμός που συνδέεται με αυτές προσφέρουν 2,7 τρισ. δολ. και υποστηρίζουν περίπου 62.700.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Είναι μια ισχυρή δύναμη για το καλό μας. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε κατά πόσον οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις θα έχουν μακροπρόθεσμη αρνητική επίδραση στην επιβατική ζήτηση, ούτε ποια θα είναι η επίπτωση του Brexit και των γεγονότων στην Τουρκία. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας οι κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν και την ικανότητα υποστήριξης των αερομεταφορών να συμβάλουν στην παγκόσμια οικονομική ευημερία και την καλύτερη κατανόηση, πέρα ​​από πολιτισμικά και πολιτικά σύνορα”, δήλωσε ο Tyler.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024