Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΜία από τις καλύτερες τουριστικές χρονιές η φετινή για την Κύπρο
Κύπρος

Μία από τις καλύτερες τουριστικές χρονιές η φετινή για την Κύπρο

Η αύξηση των τουριστικών κυμάτων για την Κύπρο θα προέλθουν κυρίως από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, που ανέκαθεν αποτελούσαν την πλειονότητα των τουριστών της χώρας. Επίσης ρεύματα τουριστών από την Γερμανία, τις σκανδιναβικές χώρες, την Ελβετία, την Αυστρία και την Πολωνία θα επισκεφτούν την Κύπρο για τις θερινές τους διακοπές.

Χρονιά ρεκόρ όπως φαίνεται σημειώνει η Κύπρος με τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα να αναφέρουν πως έχουν σημειώσει πρωτοφανή νούμερα στις κρατήσεις και στην πληρότητα των ιδιοκτησιών τους. 
 
Σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία από τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου μέχρι το τέλος του 2016 υπολογίζεται ότι θα ταξιδέψουν περίπου 8,5 εκατομμύρια επιβάτες από και προς την Κύπρο, ενώ μόνο για την περίοδο από τις 8 έως τις 21 Αυγούστου θα χρησιμοποιήσουν τα δύο αεροδρόμια περίπου 550.000 ταξιδιώτες.
 
Η αύξηση των τουριστικών κυμάτων για την Κύπρο θα προέλθουν κυρίως από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, που ανέκαθεν αποτελούσαν την πλειονότητα των τουριστών της χώρας. Επίσης ρεύματα τουριστών από την Γερμανία, τις σκανδιναβικές χώρες, την Ελβετία, την Αυστρία και την Πολωνία θα επισκεφτούν την Κύπρο για τις θερινές τους διακοπές. 
 
Οι αυξήσεις αυτές στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου ίσως οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στα γεγονότα των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν πλήξει τις «ανταγωνίστριες» χώρες της Κύπρου όπως είναι η Τουρκία, και έχουν απωθήσει πολλούς τουρίστες από τις περιοχές αυτές. 
 
Μεγάλη ζήτηση επίσης έχει παρουσιαστεί και στην περιοχή της Αμμοχώστου, όπου ο ο διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου, Λάκης Αβρααμίδης σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε πως, “φέτος η περιοχή μας διανύει μία από τις καλύτερες τουριστικές περιόδους. Ωστόσο, είναι παγκύπριο το φαινόμενο με τον τουρισμό φέτος, αφού ολόκληρη η Κύπρος πάει πάρα πολύ καλά“.
 
Ο κ Αβραμίδης πρόσθεσε πως, “όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως η καλή σεζόν θα συνεχισθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Στόχος μας είναι να παραταθεί η τουριστική περίοδος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και η τουριστική σεζόν του 2017 ν’ αρχίσει από τον ερχόμενο Μάρτιο, δηλαδή να καλύψει μια περίοδο 8 – 9 μηνών“.
 
Επίσης χαρμόσυνο νέο για την κυπριακή τουριστική αγορά είναι ότι ενισχύθηκε και ο αθλητικός τουρισμός, καθώς πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη, επέλεξαν την Κύπρο ως περιοχή για την καλοκαιρινή τους προετοιμασία.
 
Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από τις προτιμήσεις των τουριστών η Πάφος, ίσως ο πιο διάσημος τουριστικός προορισμός του νησιού. Ο εκπρόσωπος Τύπου του τοπικού Συνδέσμου Ξενοδόχων Ευριπίδης Λοϊζίδης είχε δηλώσει, πρόσφατα, πως αναμένεται ότι η φετινή καλοκαιρινή σεζόν θα είναι η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας για την Πάφο.
 
Φαίνεται πως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Κύπριοι που θα επιλέξουν, σύμφωνα με τα στατιστικά, να περάσουν τις διακοπές τους στη μαγευτική επαρχία της Πάφου, ενισχύοντας έτσι τον εγχώριο τουρισμό της χώρας. Οι αρμόδιοι δίνουν νούμερα που ίσως αγγίξουν και το 100% της πληρότητας την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου σε όλα τα ξενοδοχεία της πόλης.
 
Είναι στενάχωρο, ωστόσο, το γεγονός ότι τα ορεινά σημεία της χώρας δεν έχουν την αντίστοιχη ζήτηση από τους τουρίστες, διότι δεν είναι επαρκώς συνδεδεμένα με τα αεροδρόμια και τις παραλίες ώστε να προτιμηθούν αυτές οι περιοχές από τους τουρίστες. Η δύσκολη πρόσβαση σε ένα θέρετρο είναι ένας παράγοντας που αν μη τι άλλο κρατάει μακριά τους επισκέπτες, πόσο μάλλον τους μήνες του καλοκαιριού.
 
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Θερέτρων ΠΑΣΥΞΕΑνδρέας Μαντάλας, αυτές τις μέρες, μέχρι τις 14 Αυγούστου, η πληρότητα των ξενοδοχείων στα ορεινά θέρετρα βρίσκεται γύρω στο 60%, για να φτάσει στο 100% την περίοδο 14-19 Αυγούστου και να πέσει και πάλι σε ποσοστά κοντά στο 50% περί τα τέλη Αυγούστου.
 
Τα ποσοστά πληρότητας ήταν πολύ χαμηλότερα τον Ιούλιο, ενώ τους προηγούμενους μήνες, ιδιαίτερα τους μήνες Φεβρουάριο με Μάιο, ξενοδοχεία στα ορεινά λειτουργούσαν ακόμα και στη ζημιά τους.
 
Οι ξενοδόχοι της περιοχής, αλλά και γενικότερα όλου του νησιού παραπονιούνται για παράνομα καταλύματα και ξενοδοχεία που με διάφορα τεχνάσματα παίρνουν την περισσότερη δουλειά. Υπάρχουν κάποιοι, για παράδειγμα, που λειτουργούν παράνομα, μετατρέποντας πολυκατοικίες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια ή απλώς βάζοντας σπίτια προς ενοικίαση. 
 
Επίσης, φαίνεται πως θα υπάρξει μειωμένη κινητικότητα στο λιμάνι της Λεμεσού σε σύγκριση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, λόγω της έλλειψης κρουαζιέρων καθώς μόνο μια εταιρία θα προσφέρει τις υπηρεσίες της για κρουαζιέρα αυτό τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον διευθυντή του λιμανιού, Γιώργο Πούρο.
 
Πέρσι τον Αύγουστο η επιβατική κίνηση έφτασε τις 9.000 επισκέπτες, αριθμός που επετεύχθη φιλοξενώντας στο λιμάνι δύο κρουαζιερόπλοια. Φέτος, με ένα κρουαζιερόπλοιο, το νούμερο αυτό θα είναι αναμφισβήτητα μειωμένο.
 
Μικρή μείωση στην επιβατική κίνηση στο λιμάνι της Λεμεσού καταγράφηκε και τον Ιούλιο, με περίπου χίλιους επιβάτες λιγότερους σε σύγκριση με πέρσι. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2015 ήταν 5.181 και τον φετινό Ιούλιο 4.017. Αντίθετα, τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση σε σύγκριση με πέρσι. Οι επιβάτες ανήλθαν σε 1.856, έναντι 1.639 το 2015. Σε ό,τι αφορά τον Σεπτέμβριο αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Πούρο, αυξημένη κίνηση σε κρουαζιερόπλοια.

 

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/03/2024
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024