Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤο 1/4 των διεθνών τουριστών θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν, αλλά μόνο σε μέρη που θεωρούν ασφαλή
Τάσεις

Το 1/4 των διεθνών τουριστών θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν, αλλά μόνο σε μέρη που θεωρούν ασφαλή

Η απειλή της τρομοκρατίας επηρεάζει την ταξιδιωτική συμπεριφορά του 40% των διεθνών τουριστών, ενώ τα αποτελέσματα ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την αγορά. Η Ελλάδα ωφελήθηκε σαφώς από τα προβλήματα σε άλλους προορισμούς, κυρίως στη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών και οι πολιτικές αναταραχές είχαν σημαντική επίδραση στην ταξιδιωτική συμπεριφορά, και το αντιληπτό επίπεδο απειλής καθορίσει τις επιλογές των διακοπών για τον κόσμο. Δημοφιλείς προορισμοί, ιδίως στην Τουρκία και την Αίγυπτο, έχουν δραματική πτώση στις κρατήσεις και πολλά ξενοδοχεία είναι έρημα. Παρ’όλα αυτά, περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν φέτος σε σχέση με το 2015. Έτσι, η IPK International προβλέπει αύξηση κατά 2% για τα ταξίδια στο εξωτερικό από τους Ευρωπαίους, και έως 3% σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο προσεκιτκοί όσον αφορά στην επιλογή του προορισμού.

Σχεδόν οι μισοί τουρίστες διεθνώς αλλάζουν την ταξιδιωτική τους συμπεριφορά
Στις αρχές του 2016, η IPK International πραγματοποίησε μια ειδική έρευνα σε πάνω από 40 μεγάλες αγορές εξερχόμενου τουρισμού και πήρε συνεντεύξεις από 50.000 άτομα, για να αναλύσει τον αντίκτυπο των απειλών της τρομοκρατίας. Ένα από τα ευρήματα της παγκόσμιας αυτής έρευνας ήταν ότι η απειλή της τρομοκρατίας επηρεάζει την ταξιδιωτική συμπεριφορά του 40% των διεθνών τουριστών, ενώ τα αποτελέσματα ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την αγορά. Ενώ λίγοι Νοτιοαμερικανοί, Σκανδιναβοί και Ολλανδοί δήλωσαν ότι η απειλή της τρομοκρατίας θα επηρεάσει την ταξιδιωτική τους συμπεριφορά, οι Ασιάτες και οι Ανατολικοευρωπαίοι επηρεάζονται εντονότερα από τα τρέχοντα γεγονότα.

Διαφορές παρατηρήθηκαν επίσης μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών τουριστών. Εκείνοι με παιδιά είναι πιο προσεκτικοί, ενώ οι νεότερες ηλικιακές ομάδες και οι μεμονωμένοι τουρίστες παραμένουν σχετικά αδιάφοροι στις προειδοποιήσεις για τρομοκρατική απειλή. Η έρευνα εξέτασε επίσης με ποιους τρόπους η απειλή της τρομοκρατίας αλλάζει την ταξιδιωτική συμπεριφορά. Έτσι, το 15% των διεθνών τουριστών δήλωσαν ότι θα αποφύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό συνολικά για το 2016 και μάλλον θα περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα τους. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς είναι η Γερμανία, η οποία είναι και πάλι είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους Γερμανούς αυτό το καλοκαίρι. Το Timmendorfer Strand, για παράδειγμα, που αποτελεί δημοφιλές θέρετρο στη Βαλτική Θάλασσα, είναι πλήρες από κρατήσεις.

Διακοπές στο εσωτερικό και ασφαλείς προορισμοί σε μεγάλη ζήτηση
Το 1/4 των διεθνών τουριστών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, αλλά μόνο σε μέρη που αντιλαμβάνονται ως ασφαλή. Στην ερώτηση ποιοί είναι αυτοί οι προορισμοί, προέκυψαν κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα: οι προορισμοί διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά στο αίσθημα ασφάλειας που “εκπέμπουν”. Για τους ερωτηθέντες, οι προορισμοί που πήραν τη χαμηλότερη βαθμολογία ως οι λιγότερο ασφαλείς ήταν εκείνοι στους οποίους έχουν γίνει ήδη επιθέσεις ή αναταραχές στο παρελθόν. Σε παγκόσμιο επίπεδο σύγκρισης, το Ισραήλ, η Τουρκία και η Αίγυπτος έλαβαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες. Η κακή εικόνα ενός προορισμού επηρεάζει ακόμη και τις γειτονικές του περιοχές, ανεξάρτητα από το αν υπήρξαν οποιαδήποτε περιστατικά εκεί ή όχι. Αυτό που έγινε σαφές ήταν ότι το 2016 θα δείξει κάποιες σημαντικές αλλαγές στη τουριστική ζήτηση. Ορισμένες χώρες μπορούν να αναμένουν τεράστιες απώλειες -πολύ περισσότερο από όλες η Τουρκία- αλλά και η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Ισραήλ. Άλλες περιοχές, όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία, καθώς και η Σκανδιναβία και η Ελβετία, έχουν καλές προοπτικές ανάπτυξης, παρά την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή.

Μένει να δούμε πως η τουριστική βιομηχανία θα ανταπεξέλθει στην απειλή της τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Όπως ακόμη δεν είναι σαφές τι επιπτώσεις θα έχουν οι πρόσφατες επιθέσεις στη Γερμανία και τη Νίκαια σχετικά με την αντίληψη της ασφάλειας των χωρών αυτών.

Μια χώρα που έχει περάσει από σημαντικές πολιτικές και οικονομικές κρίσεις τα τελευταία χρόνια είναι η Ελλάδα, αλλά παρ’όλα αυτά η τουριστική της βιομηχανία έχει ως επί το πλείστον καλές επιδόσεις, αναφέρει η IPK International. Μεταξύ 2008 και 2014, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 26%, αλλά οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 38% και των διεθνών τουριστικών εσόδων κατά 12%. Ως αποτέλεσμα, η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία αυξήθηκε από 5,9% σε 6,9% κατά την περίοδο αυτή. Επιπλέον, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στην Ελλάδα μπορεί να μειώθηκε κατά 23% την περίοδο 2008-2014, αλλά ο τουρισμός είδε μια σχετικά ήπια πτώση 6% στον αριθμό των άμεσων θέσεων απασχόλησης.

Ο ελληνικός τουρισμός αυξήθηκε, σε αντίθεση με το σύνολο της οικονομίας, για διάφορους λόγους, ανέφερε ο κ. Γιώργος Δρακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Tourism Generis, στο τελευταίο World Travel Monitor Forum, στην Πίζα. Η χώρα ωφελήθηκε σαφώς από τα προβλήματα σε άλλους προορισμούς, κυρίως στη Βόρεια Αφρική μετά την Αραβική Άνοιξη. “Η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποίησε επίσης πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την οικονομία”, τόνισε. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση κατέστησε ευκολότερη για τους Ρώσους τουρίστες την παροχή βίζας για την Ελλάδα, δημιουργώντας μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των επισκεπτών. Επιπλέον, οι επενδύσεις σε νέα, “up-market” ξενοδοχεία βελτίωσαν την προσφορά του προϊόντος, ενώ η Aegean Airlines επένδυσε σε νέα αεροσκάφη και δρομολόγια, για να υποστηρίξει προορισμούς.

“Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν απέφυγε την παγίδα της προσπάθειας να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές, ως απάντηση στις πιέσεις των Tour Operators, παρά τα σχετικά υψηλά επίπεδα κόστους, ως μέλος της Ευρωζώνης”, δήλωσε ο κ. Δρακόπουλος. Επιπλέον, η συχνή αύξηση του ΦΠΑ επηρεάζει σε ξενοδόχους. “Δε θα πρέπει να ανταγωνιζόμαστε σε επίπεδο τιμών, αλλά στο value-for-money”, σχολίασε. Κοιτώντας προς το μέλλον, υπάρχει επίσης δυνατότητα πώλησης διακοπών στην Ελλάδα σε νέες αγορές εξερχόμενου τουρισμού, όπως η Κίνα και διπλασιασμού του αριθμού των Τούρκων τουριστών σε ένα εκατομμύριο με τη διευκόλυνση των διαδικασιών θεώρησης βίζας”, πρόσθεσε.

“Συνολικά, η ελληνική εμπειρία έχει δείξει την ανάγκη να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, να ανασυστήσει τη συνεργασία δημόσιου -ιδιωτικού τομέα, να βελτιώσει τα προϊόντα με πιο στοχευμένες προσφορές και να αναλάβει περισσότερο μάρκετινγκ και σχέσεις με τα ΜΜΕ”, κατέληξε ο κ. Δρακόπουλος. Ωστόσο, προειδοποίησε: “Υπάρχει μια ύφεση στο ανθρώπινο δυναμικό, με χαμηλότερους μισθούς και λιγότερα κίνητρα. Φοβάμαι ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη ταλέντων και όχι στο επιθυμητό επίπεδο των τουριστικών υπηρεσιών στο μέλλον”.

Η επόμενη ειδική ανάλυση της έρευνας “Η απειλή της τρομοκρατίας για τον Τουρισμό” έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο / Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Τα πρώτα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στις αρχές Νοεμβρίου 2016 στην Πίζα της Ιταλίας, στο World Travel Monitor Forum, που διοργανώνεται από την IPK International στη συνεργασία με την ITB του Βερολίνου.

ITB World Travel Trends Report 2015-2016

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024