Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΧίος: Προσφυγή στο Σ.τ.Ε. κατά της μετατροπής της ΒΙ.ΑΛ. σε Κέντρο Πρώτης Υποδοχής προσφύγων/μεταναστών
Περιφέρεια

Χίος: Προσφυγή στο Σ.τ.Ε. κατά της μετατροπής της ΒΙ.ΑΛ. σε Κέντρο Πρώτης Υποδοχής προσφύγων/μεταναστών

Αναφερόμενοι στα αιτήματά τους οι υπογράφοντες την αίτηση προσφυγής ζητούν όχι μόνον να μη δημιουργηθεί καμία απολύτως άλλη, νέα υποδομή υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων στο νησί, αλλά και να εξαιρεθεί οριστικά και αμετάκλητα η Χίος από τόπος υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων, οικονομικών μεταναστών.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν στις 11 Αυγούστου περίπου 100 φορείς, σύλλογοι και πολίτες της Χίου, ως ύστατο μέτρο κατά της ανύπαρκτης πολιτικής της κυβέρνησης. Οι υπογράφοντες την αίτηση ακυρώσεως ζητούν τη διακοπή λειτουργίας της ΒΙ.ΑΛ. μέσα από την προσβολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με βάση την οποία προβλέπεται η σύσταση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και προσωρινών δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Χαλκειούς.

Στο κείμενο της προσφυγής οι κάτοικοι σημειώνουν ότι ο εγκλωβισμός 3.000 ατόμων στη Χίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα, την ασφάλεια, την υγεία και, γενικότερα, στη δυνατότητα, ομαλής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξη του νησιού.

Αναφερόμενοι στα αιτήματά τους οι υπογράφοντες την αίτηση προσφυγής ζητούν όχι μόνον να μη δημιουργηθεί καμία απολύτως άλλη, νέα υποδομή υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων στο νησί, αλλά και να εξαιρεθεί οριστικά και αμετάκλητα η Χίος από τόπος υποδοχής ή εγκατάστασης προσφύγων, οικονομικών μεταναστών
 
Σχετικά με το ζήτημα της αναλογικότητας προσφύγων και μόνιμων κατοίκων, αναφέρεται: “Για την τήρηση της αναλογικότητας και την προστασία της νησιωτικότητας σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, η περαιτέρω υποδοχή και η μονιμότερη εγκατάστασή τους θα πρέπει να γίνει άμεσα σε άλλα σημεία του εθνικού μας χώρου, με βάση σαφή, ειδικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια, τα οποία θα υποδειχθούν και θα επιλεγούν ως κατάλληλα, δυνάμει ενός νομικά δεσμευτικού Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου χωροθέτησης των κατάλληλων υποδομών για την υποδοχή και εγκατάσταση των μεταναστευτικών ροών εντός της επικράτειας.

Υποστηρίζουμε, δηλαδή, με συγκεκριμένα και σαφέστατα νομικά επιχειρήματα, ότι το κρίσιμο και πανευρωπαϊκής εμβέλειας ζήτημα της υποδοχής και εγκατάστασης των μεταναστών σε Κέντρα Υποδοχής εντός του ευρύτερου εθνικού και περιφερειακού χώρου, θα έπρεπε να έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και, συγκεκριμένα, ενός εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου, σύμφωνα με τις ρητές προβλέψεις των άρθρων 24, 79 παρ. 8 και 106 παρ. 1 του Συντάγματος, αλλά και τις ρυθμίσεις του άρθρου 5 παρ. 1, εδ.δ΄ του ν. 4269/2014.

Μέχρι την εκπόνηση του πλαισίου αυτού, θα έπρεπε να έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί και σταθμισθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της κάθε Περιφέρειας, ενώ θα έπρεπε  να έχει ληφθεί ως κριτήριο για την προσωρινή χωροθέτηση των Κέντρων Υποδοχής εντός του εθνικού χώρου η ‘φέρουσα ικανότητα’ της κάθε περιφέρειας με βάση, μεταξύ άλλων, και πληθυσμιακά κριτήρια.

Εάν είχε γίνει αυτό, θα είχε ήδη αποφευχθεί η υπέρμετρη και ανυπόφορη επιβάρυνση της Χίου, ενός νησιού με συνολικό πληθυσμό 50.000 ανθρώπων, με 2.932 μετανάστες-πρόσφυγες, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας, με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό, δεν φιλοξενούνται καν και δεν έχει προβλεφθεί η χωροθέτηση κάποιου Κέντρου Υποδοχής τους”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024