Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑ. Ανδρεάδης: 'Το προσφυγικό μπορεί να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία'
ΣΕΤΕ

Α. Ανδρεάδης: 'Το προσφυγικό μπορεί να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία'

Αναμφίβολα, το προσφυγικό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές του τουρισμού και της οικονομίας μας και όχι μόνο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

“To προσφυγικό μπορεί να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία”, ανέφερε χθες στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. “Δεν υπάρχει κίνδυνος μόνο για τον τουρισμό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές του τουρισμού σε όλη τη χώρα και την οικονομίας μας” τόνισε.
 
Υπενθυμίζεται ότι με κοινή επιστολή που απέστειλαν ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στις αρχές Αυγούστου κατατέθηκαν προτάσεις και μέτρα που μπορούν να υποστηρίξουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δοκιμάζονται από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εισερχόμενων επιβατών με διεθνείς πτήσεις που για τον Ιούνιο οι μειώσεις ανέρχονται σε -18% για την Κω, -39% για την Σάμο και -63% για την Λέσβο.

“Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας, στα νησιά αυτά υπό κανονικές συνθήκες απασχολούνται περί τους 25.000 μισθωτούς εργαζόμενους τους χειμερινούς μήνες και περί τους 40.000 τους μήνες αιχμής της τουριστικής δραστηριότητας. “Με εκτιμώμενο (βάσει στοιχείων ΙΚΑ) μέσο μηνιαίο μισθό 900 ευρώ, τα υπό κανονικές συνθήκες επίπεδα απασχόλησης στα νησιά Κω, Λέσβο, Σάμο, Χίο αποφέρουν σε ετήσια βάση περίπου 150 εκατ. ευρώ εισφορές στο ΙΚΑ και πάνω από 300 εκατ. ευρώ καθαρούς μισθούς, που κατά κύριο λόγο στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες.

Αν η μείωση των αφίξεων επιφέρει μια μείωση της απασχόλησης τους μήνες τουριστικής αιχμής κατά 10.000 μισθωτούς εργαζόμενους – δηλ. να απασχολούνται 30.000 τους καλοκαιρινούς μήνες αντί για 40.000 – οι άμεσες επιπτώσεις θα είναι η απώλεια περισσότερων από 30 εκατ. ευρώ από καθαρούς μισθούς που δαπανώνται στην τοπική οικονομία και, επιπλέον, το δημόσιο θα επιβαρυνθεί με 30 εκατ. ευρώ από απώλεια ασφαλιστικών εισφορών και δαπάνη επιδομάτων ανεργίας. Οι μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένας αριθμός επιχειρήσεων θα αναγκαστεί να διακόψει τη λειτουργία τους” επισημαίνεται στην επιστολή.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024