Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΕκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για την αυγουστιάτικη πανσέληνο
Πολιτισμός

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Ανοιχτοί για το κοινό 116 αρχαιολογικοιί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη Πανσέληνο (με ελεύθερη είσοδο), τις οποίες διοργανώνει κάθε χρόνο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την ημέρα της Πανσελήνου, Πέμπτη 18 Αυγούστου, αλλά και στις 17, 19, 20 και 21 Αυγούστου, σε 116 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Περιλαμβάνουν μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικές εκθέσεις, προβολές ταινιών, βραδιές ποίησης κ.ά.

Στην Περιφέρεια Αττικής την ημέρα της Πανσελήνου, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Βραυρώνας. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Βραυρώνας από τις 19.00 έως τις 20.30, συναυλία τζαζ μουσικής στον προαύλιο χώρο του Μουσείου από τον σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη και τους συνεργάτες του μουσικούς Μαρία Μανουσάκη σε ακουστικό/ ηλεκτρικό βιολί, Γιάννη Κιριμκιρίδη στα πλήκτρα, Μιχάλη Ευδαίμονα στο μπάσο και Κώστα Αναστασιάδη στα τύμπανα/κρουστά από τις 21.00 έως τις 23.00. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Μαρκοπούλου. Μέγιστος αριθμός επισκεπτών 500 άτομα
  • Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20.00 έως τις 24:00.
  • Νομισματικό Μουσείο – Ιλίου Μέλαθρον. Συναυλία της Ζωής Τηγανούρια με το συγκρότημά της, με τίτλο: “Η Ζωή με Πανσέληνο”. Θα ακουστεί παραδοσιακή μουσική από την Ελλάδα, τη Σμύρνη και την Μεσόγειο. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου. Θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου μεταξύ των ωρών 20.00-24.00. Το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 20.00.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:
1. Παράσταση χορού και μουσικής από τον κορυφαίο χορευτή και χορογράφο του Μπαλέτου της Κρατικής Τηλεόρασης της Κούβας, Alejandro Ceballos και τον συνθέτη και ερμηνευτή αρχαίας ελληνικής λύρας Νίκο Ξανθούλη στο αίθριο του ΕΑΜ, ώρα 20.30.
2. Αρχαιολόγοι του Μουσείου και Ξεναγοί του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών θα αφηγηθούν άγνωστες και άκρως γοητευτικές ιστορίες της νύχτας που αφορούν ορισμένα από τα διασημότερα εκθέματα του ΕΑΜ.
3. Καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκθέσεις σύγχρονης κεραμεικής, γλυπτικής και εικαστικής δημιουργίας θα παρουσιάσουν τα έργα τους που βρίσκονται εκτεθειμένα στο καφέ και στον ανανεωμένο κήπο του αιθρίου του ΕΑΜ.
4. Στην αίθουσα του βωμού (αιθ. 34) ο Νίκος Ξανθούλης θα ερμηνεύσει στο πιάνο τις μουσικές του σεληνόφωτος από γνωστά ελληνικά τραγούδια του κλασικού ρεπερτορίου.

Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας. Συναυλία της Σόνιας Θεοδωρίδου, σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνος, στο πλαίσιο των Αισχυλείων. Προσβάσιμοι χώροι μέσω περισχοίνισης θα είναι μόνο τα Προπύλαια και η Ρωμαϊκή Αυλή. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από 20:30 έως 23:30.

Επιπλέον, την Πέμπτη 18 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., το Μουσείο Ακρόπολης θα υποδεχθεί την μπάντα The Swingin’ Cats στον προαύλιο χώρο του, με αγαπημένα ελληνικά και ξένα τραγούδια και χορό. Την ημέρα αυτή, οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 8 το βράδυ), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τις μόνιμες συλλογές αλλά και την περιοδική έκθεση “Δωδώνη:Το μαντείο των ήχων”.

Την Παρασκευή 19 Αυγούστου, το Μουσείο θα λειτουργεί όπως κάθε Παρασκευή (οι εκθεσιακοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και το εστιατόριο του δεύτερου ορόφου έως τα μεσάνυχτα), όμως από τις 8 το βράδυ κι έπειτα, η είσοδος στους εκθεσιακούς χώρους θα είναι ελεύθερη.

Ακόμη, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου ανακοίνωσαν ότι το Θαλάσσιο Ενετικό Φρούριο Rocca a Mare (Κούλες) Ηρακλείου θα ανοίξει ξανά τις πύλες του για το κοινό με μια συναυλία στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Πανσέληνο του Αυγούστου, την Πέμπτη 18 Αυγούστου. Το Φρούριο παρέμεινε κλειστό από τα τέλη του 2010 λόγω εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης που χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013 με το ποσό των 2.050.000 και εκτελέστηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης υπό τη διεύθυνση αρχικά του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠΠΟΑ και εν συνεχεία από τη 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (νυν Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου).

Οι εργασίες περιελάμβαναν τη στερέωση και αποκατάσταση του μνημειακού κελύφους, την αντικατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης κοινού και τη δημιουργία επισκέψιμων εκθεσιακών χώρων και χώρων πληροφόρησης και υποδομών πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Στους υποβλητικούς χώρους του φρουρίου είναι επισκέψιμα για πρώτη φορά τα ευρήματα από τα ναυάγια της υποβρύχιας έρευνας που πραγματοποίησε στη νησίδα Ντία, ο θρυλικός Γάλλος ερευνητής Jacquesm Yves Cousteau, το 1976, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση πρωτοπόρων Ελλήνων ενάλιων αρχαιολόγων του τότε Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών. Η έκθεση ευρημάτων ναυαγίων υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2016

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024