Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣτους 63 έως τώρα οι νεκροί από σεισμό 6 Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία
Φυσικές καταστροφές

Στους 63 έως τώρα οι νεκροί από σεισμό 6 Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία

Ο ισχυρός σεισμός, έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης. Η περιοχή έχει, εκτός από τους διεθνείς τουρίστες, και ντόπιους, που πηγαίνουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους στα ορεινά χωριά που επλείγησαν από το σεισμό.

Τουλάχιστον 63 είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί (σύμφωνα με το Ιταλικό Πρακτορείο ANSA) και τουλάχιστον 150 οι αγνοούμενοι από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χτύπησε στις 3:36 (τοπική ώρα) την Ιταλία. Υπάρχουν καταρρεύσεις κτιρίων στα χωριά Amatrice και Accumoli, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την δημόσια ραδιοφωνία RAI, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο χωριό Accumoli στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Rieti, 90 περίπου χλμ. βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 4 χλμ. Ο σεισμός, ο οποίος διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιφέρειες Umbria και Marche.

Στην περιοχή βρίσκονται και πολλοί τουρίστες – τόσο αλλοδαποί, που νοικιάζουν ή διαθέτουν τουριστικές κατοικίες- όσο και Ιταλοί, που επισκέπτονται τα ορεινά χωριά το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, οι νεκροί εντοπίστηκαν στην κεντρική περιφέρεια Marche. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μια οικογένεια βρίσκεται εγκλωβισμένη κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού της στο χωριό Accumoli. Παράλληλα, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για εγκλωβισμένα παιδιά.



Το ειδυλλιακό χωριό Amatrice, πριν χτυπηθεί από το Εγκέλαδομ και μετά. Το Amatrice έχει πλούσια ιστορία και πολιτισμό, ενώ είναι γνωστό και για τη γαστρονομία του (γνωστή η μακαρονάδα L’amatriciana). Η πόλη υπάρχει από τους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ τον Μεσαίωνα πέρασε στο Βασίλιο της Νάπολης. Τον 17ο αι. πέρασε στους Orsini και τους Μέδικους της Φλωρεντίας. Χτυπήθηκε από μεγάλο σεισμό και το 1639.

Σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση της RAI, o Sergio Pirozzi, δήμαρχος του χωριού Amatrice, βόρεια του Rieti, υπογράμμισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών. Ο δήμαρχος του χωριού Amatrice δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε τη λέξη “δράμα” για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι “τα 2/3 του χωριού δεν υπάρχουν πια”. Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “La Republica” αναφέρει ότι και στην περιοχή του Amatrice, οι σεισμικές δονήσεις (σημειώθηκε και μια δεύτερη, στις 4.34) έχουν προκαλέσει θύματα.

Σε μικρούς δήμους κοντά στο Rieti εξαιτίας του σεισμού διεκόπη προσωρινά ηλεκτροδότηση, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσουν συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια και αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της L’Aquila, του 2009, αλλά ο οποίος σημειώθηκε σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.

Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών, μετά την σεισμική δόνηση των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία, είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Matteo Renzi στο Twitter.

Ο ισχυρός σεισμός, έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις τρομαγμένων πολιτών, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής αν υπάρχουν θύματα.

Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας στην περιφέρεια Umbria και την πρωτεύουσά της Perugia, δεν έχουν εξακριβωθεί μέχρι αυτήν τη στιγμή σοβαρές υλικές ζημιές.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024