Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΤΑΙΠΕΔ: Ανώτατο ύψος αεροπορικών τελών τα 13 ευρώ/αναχωρούντα επιβάτη, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΕΑΑ
Αερομεταφορές

ΤΑΙΠΕΔ: Ανώτατο ύψος αεροπορικών τελών τα 13 ευρώ/αναχωρούντα επιβάτη, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΕΑΑ

Το χθεσινό δελτίο Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνει τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ του traveldailynews.gr, ότι δηλαδή 'το ταξίδι από χώρες εκτός Senghen θα γίνει οικονομικότερο, αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα κοστίζει 22 ευρώ ανα επιβάτη. Επομένως, καταρχάς θα υπάρξει όφελος για τον ελληνικό τουρισμό από τους επισκέπτες χωρών, όπως Βρετανία, Ρωσία, Κίνα κ.λπ.'.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζει ότι “το υφιστάμενο Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ) ανέρχεται σήμερα σε 12 ευρώ/αναχωρούντα επιβάτη για τις πτήσεις εντός ΕΕ και σε 22 ευρώ/αναχωρούντα επιβάτη για τις πτήσεις εκτός ΕΕ. Αυτό πρόκειται άμεσα να τροποποιηθεί και θα καθορισθεί στο ποσό των 12 ευρώ για όλους τους αναχωρούντες επιβάτες από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια με ισχύ μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2024, γεγονός που αυτομάτως οδηγεί σε σημαντική μείωση των χρεώσεων για τους επιβάτες που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ. Μετά τη 1η Νοεμβρίου 2024, το ΤΕΑΑ θα διαμορφωθεί ακόμη χαμηλότερα, στο ποσό των 3 ευρώ για όλους τους αναχωρούντες επιβάτες από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια”. Οι διευκρινίσεις του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνουν έτσι το χθεσινό δημοσίευμα του traveldailynews.gr.

Πιο αναλυτικά, σχετικά με τις αεροπορικές χρεώσεις στα υπό παραχώρηση 14 περιφερειακά αεροδρόμια, το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει τα εξής:

Οι ισχυρισμοί του κ. Β. Αλεβιζόπουλου (σ.σ. πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ) για τις αεροπορικές χρεώσεις στα 14 προς παραχώρηση περιφερειακά αεροδρόμια δεν έχουν καμία σχέση με τη σύμβαση παραχώρησης, την οποία κύρωσε η Ελληνική Βουλή, καθώς και με την πραγματικότητα. Μέχρι και σήμερα, η μέση χρέωση των τελών στα κρατικά αεροδρόμια, των οποίων φορέας διαχείρισης παραμένει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ανέρχεται σε περίπου 12,7 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει το Τέλος Χρήσης Αερολιμένων και το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ).

Η σύμβαση παραχώρησης για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, του ελληνικού δημοσίου και της κοινοπραξίας FRAPORT-SENTEL, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή με το νόμο 4389/16 (ΦΕΚ Α΄ 94), προβλέπει ότι το ανώτατο ύψος των αεροπορικών τελών θα ανέρχεται σε 13 ευρώ/αναχωρούντα επιβάτη, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΕΑΑ.

Αυτό το ανώτατο όριο θα ισχύει για τέσσερα χρόνια, από την έναρξη ισχύος της παραχώρησης μέχρι την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισης των αεροδρομίων από τον παραχωρησιούχο. Μετά την ολοκλήρωση των επικείμενων έργων αποκατάστασης, ανακαίνισης και αναβάθμισης σε κάθε ένα από τα περιφερειακά αεροδρόμια, το ανώτατο όριο των αεροπορικών χρεώσεων ανά επιβάτη δε θα υπερβαίνει τα 18,5 ευρώ, πάλι συμπεριλαμβανομένου του ΤΕΑΑ.

Το όριο αυτό υπολογίστηκε με γνώμονα το μέσο όρο των αεροπορικών χρεώσεων αεροδρομίων με αντίστοιχα χαρακτηριστικά (δηλαδή υψηλή εποχικότητα, τουριστικός χαρακτήρας) στη Νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων (ΤΕΑΑ) ανέρχεται σήμερα σε 12 ευρώ/αναχωρούντα επιβάτη για τις πτήσεις εντός ΕΕ και σε 22 ευρώ/αναχωρούντα επιβάτη για τις πτήσεις εκτός ΕΕ.

Αυτό πρόκειται άμεσα να τροποποιηθεί και θα καθορισθεί στο ποσό των 12 ευρώ για όλους τους αναχωρούντες επιβάτες από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια με ισχύ μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2024, γεγονός που αυτομάτως οδηγεί σε σημαντική μείωση των χρεώσεων για τους επιβάτες που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ. Μετά τη 1η Νοεμβρίου 2024, το ΤΕΑΑ θα διαμορφωθεί ακόμη χαμηλότερα, στο ποσό των 3 ευρώ για όλους τους αναχωρούντες επιβάτες από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024