Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΝΔ: Πλήρης η αδιαφορία της Κυβέρνησης για την πάταξη της παραοικονομίας των 'γκρίζων μισθώσεων'
Τουριστική πολιτική

ΝΔ: Πλήρης η αδιαφορία της Κυβέρνησης για την πάταξη της παραοικονομίας των 'γκρίζων μισθώσεων'

Τεράστια είναι τα απωλεσθέντα των δημοσίων εσόδων από τις 'γκρίζες μισθώσεις' την πιο κρίσιμη τουριστικά περίοδο υποστηρίζει σε Επίκαιρη Ερώτησή της η τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ και βουλευτής Σερρών κα Φ. Αραμπατζή στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Τη συνεχιζόμενη αδιαφορία της Κυβέρνησης να προχωρήσει επιτέλους στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για την πάταξη της παραοικονομίας, που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη πλέον απελευθέρωση στις μισθώσεις ιδιωτικών χώρων ως τουριστικών καταλυμάτων, στηλιτεύει η τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ και βουλευτής Σερρών κα Φωτεινή Αραμπατζή σε σχετική Επίκαιρη Ερώτησή, που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη (με κοινοποίηση στην αναπλ. υπουργό αρμόδιας για θέματα Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά).

Η τομεάρχης Τουρισμού υπογραμμίζει ότι η απουσία του απαραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου, παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για σχετικό νομοθέτημα μέχρι τέλος Ιουλίου 2016, προκαλεί τεράστια προβλήματα στον ελληνικό τουρισμό, αφού έχει αφήσει ανεξέλεγκτες τις “γκρίζες μισθώσεις” την πιο κρίσιμη τουριστικά περίοδο, αυτή του καλοκαιριού. Προξενώντας συν τοις άλλοις μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού ανεπανόρθωτη ζημία στην νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα του τουριστικού κλάδου, ο οποίος την ίδια στιγμή, φορολογείται άγρια από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης και νέας ύφεσης.

Αποτέλεσμα της διογκούμενης παραοικονομίας των “γκρίζων μισθώσεων”, που η Κυβέρνηση προκάλεσε τον Νοέμβριο του 2015 με την εξίσωση του καθεστώτος της τουριστικής μίσθωσης με εκείνο της απλής αστικής μίσθωσης, τονίζει η κα Αραμπατζή, είναι η απώλεια πολύτιμων εσόδων για την ελληνική οικονομία. Απωλεσθέντα έσοδα για τα κρατικά ταμεία όπως είναι η μη απόδοση του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος, η τεράστια εισφοροαποφυγή και η διόγκωση της αδήλωτης εργασίας.

Αναλυτικά, η Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε η κα Αραμπατζή είναι η εξής:
“Πολλά ερωτήματα προκαλεί η συνεχιζόμενη αδιαφορία της Κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθέτημα για την πάταξη της παραοικονομίας, που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη πλέον απελευθέρωση στις μισθώσεις ιδιωτικών χώρων ως τουριστικών καταλυμάτων, παρά τις εξαγγελίες της για σχετική νομοθετική ρύθμιση μέχρι τέλος Ιουλίου 2016.

Αποτέλεσμα της διογκούμενης παραοικονομίας των ‘γκρίζων μισθώσεων’ είναι τεράστια απωλεσθέντα έσοδα για τα κρατικά ταμεία. Από μη απόδοση του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος, της εισφοροαποφυγής και της αδήλωτης εργασίας, που προκάλεσε το ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έθεσε σε ισχύ από 1η Νοεμβρίου 2015. Ρύθμιση η οποία κατήργησε εν τοις πράγμασι τους όρους και τις προϋποθέσεις του ν. 4276/2014 για την ανάγκη έκδοσης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας από τον ΕΟΤ για μισθώσεις έως 30 ημέρες, εξισώνοντας έτσι το καθεστώς της τουριστικής μίσθωσης με εκείνο της απλής αστικής μίσθωσης.

Οι ευθύνες μάλιστα της Κυβέρνησης είναι ακόμη μεγαλύτερες, γιατί άφησε αρρύθμιστες και ανεξέλεγκτες τις ‘γκρίζες μισθώσεις’ την πιο κρίσιμη τουριστικά περίοδο, αυτή του καλοκαιριού, προξενώντας συν τοις άλλοις μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού ανεπανόρθωτη ζημία στην νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα του Τουριστικού κλάδου, τον οποίον την ίδια στιγμή, φορολογεί άγρια, σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης και νέας ύφεσης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. υπουργοί:

1. Γιατί δεν προχωρήσατε στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του καίριου αυτού ζητήματος, που στερεί την Ελληνική Οικονομία από πολύτιμους πόρους ακόμη και στα τέλη Ιουλίου του 2016, όπως είχατε δεσμευθεί;
2. Υπήρξε ο οποιοσδήποτε έλεγχος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την αποτροπή αυτής της κατάστασης και αν ναι, ποια ήταν τα αποτελέσματά του;”

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024