Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΜείωση των διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη το β' τρίμηνο του 2016
Τάσεις

Μείωση των διεθνών αφίξεων στην Ευρώπη το β' τρίμηνο του 2016

Οι κορυφαίοι προορισμοί, από άποψη όγκου ταξιδιωτών, είναι το Λονδίνο και το Παρίσι, ως κύριοι προορισμοί για τους ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων το β' τρίμηνο του 2016. Το Παρίσι και η Κωνσταντινούπολη, που επηρεάστηκαν άμεσα από την τρομοκρατία, είναι οι δύο πόλεις με τη μεγαλύτερη μείωση στις κρατήσεις για το γ' τρίμηνο του 2016, με -12,9% και -29,9% αντίστοιχα.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Air Travellers’ Traffic Barometer που παρουσίασε η European Cities Marketing σε συνεργασία με την εταιρεία ForwardKeys επισημαίνουν ότι ο φόβος της τρομοκρατίας μειώνει σημαντικά τις αφίξεις στην Ευρώπη το β’ τρίμηνο του 2016.

Ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, οι διεθνείς ροές μειώθηκαν σημαντικά κατά το β΄τρίμηνο του 2016, κατά -3%. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της στασιμότητας στην κίνηση των ταξιδιωτών μακρινών αποστάσεων (μόλις +0,5%) και μια βαθιά αρνητική τάση στις ενδοευρωπαϊκές ροές (-5,3%).

Η Αμερική είναι η μόνη περιοχή που εμφάνισε υγιή ανάπτυξη (+2,9% για τη Βόρεια Αμερική και +2,4% για την Κεντρική και τη Νότια Αμερική). Εν τω μεταξύ, οι υπόλοιπες περιφέρειες παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα: τα ποσοστά της Μέσης Ανατολής είναι αρνητικά κατά 8,5%, μείωση που κατά κύριο λόγο οφείλεται στη χρονική μετατόπιση του Ραμαζανιού, ενώ η μηδενική αύξηση της Ασίας και της Ωκεανίας οφείλεται κυρίως στις πτωτικές ροές των Ιαπώνων ταξιδιωτών.

Οι κορυφαίοι προορισμοί, από άποψη όγκου ταξιδιωτών, εξακολουθούν να είναι το Λονδίνο και το Παρίσι, ως κύριοι προορισμοί για τους ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων το β’ τρίμηνο του 2016. Το Παρίσι, λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες απώλειες που είχε από τον περασμένο Νοέμβριο, παραμένει ανθεκτικός προορισμός, ενώ εν μέρει ενισχύθηκε από το Κύπελλο Ποσοδσφαίρου της UEFA. Η Κωνσταντινούπολη, σε παρόμοια δυσχερή κατάσταση, έπεσε 4 θέσεις στη σχετική λίστα.

Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη-προορισμός στην Ευρώπη κατά το β’ τρίμηνο του 2016 ήταν η Βαλένθια στην Ισπανία, με αύξηση κατά 25,9%. Το Ταλίν της Εσθονίας βρίσκεται στη δεύτερη θέση με αύξηση 25,7%.

Οι διεθνείς κρατήσεις στην Ευρώπη μειώνονται το γ’ τρίμηνο του 2016
Οι κρατήσεις αφίξεων ταξιδιωτών μεγάλων αποστάσεων για το γ’ τρίμηνο του 2016 (έως την 30ή Ιουνίου) μειώθηκαν κατά 0,9%, επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες τάσεις. Οι κρατήσεις από τη βορειοαμερικανική αγορά είναι αυξημένες κατά 3,3%, κάτι που πιθανόν οφείλεται στην υγιή οικονομία της χώρας και υποστηρίζεται από ένα ισχυρό δολάριο και θετικές ενδείξεις στην αγορά εργασίας.

Η ενδοευρωπαϊκή αγορά έχει μειωθεί κατά 6,9, ενώ οι αγορές Ασία και Ωκεανίας, μέχρι πρότινος κορυφαίες αγορές σε επιδόσεις, εμφάνισαν μείωση κατά 4,8%, λόγω της κακής απόδοσης της ιαπωνικής αγοράς και της αβεβαιότητας για την ασφάλεια στην Ευρώπη

Το Παρίσι και η Κωνσταντινούπολη, που επηρεάστηκαν άμεσα από την τρομοκρατία, είναι οι δύο πόλεις με τη μεγαλύτερη μείωση στις κρατήσεις για το γ’ τρίμηνο του 2016, με -12,9% και -29,9% αντίστοιχα. Το Λονδίνο παρουσίασε μείωση κατά 4,8%, αλλά μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η εικόνα της βρετανικής αγοράς θα μπορούσε να βελτιωθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Τέλος, οι ισπανικές πόλεις Βαρκελώνη και Μαδρίτη, η Ρώμη και το Άμστερνταμ βρίσκονται μεταξύ των προτιμητέων προορισμών για τους ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων.

Στη φωτογραφία, τουρίστες στη Βαρκελώνη.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024