Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟι οικονομικές και οι νομικές παράμετροι του ελληνικού τουρισμού εξετάστηκαν στην Τρίπολη
Συνέδρια

Οι οικονομικές και οι νομικές παράμετροι του ελληνικού τουρισμού εξετάστηκαν στην Τρίπολη

Στο πανελλήνιο συνέδριο 'Οικονομικές και Νομικές Παράμετροι του Ελληνικού Τουρισμού' συμμετείχαν υψηλού επιστημονικού κύρους προσωπικότητες από το δικαστικό κλάδο, την πανεπιστημιακή κοινότητα, οικονομολόγοι, δικηγόροι και εμπειρογνώμονες, ενώ εξετάστηκαν σημαντικές πτυχές του ελληνικού τουρισμού με έμφαση σε θέματα οικονομικής και νομικής ανάλυσης.

Με προσεγγίσεις  υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου “Οικονομικές και Νομικές Παράμετροι του Ελληνικού Τουρισμού”.

Με εισηγήσεις και με την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού,  ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου “Οικονομικές και Νομικές Παράμετροι του Ελληνικού Τουρισμού”, που διεξήχθη στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο Τρίπολης, στις 15- 17 Σεπτεμβρίου 2016, με πρωτοβουλία και συνδιοργάνωση της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της Ένωσης Αστικολόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης, καθώς και την συμπαράσταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου / Π.Ε. Αρκαδίας, του Δήμου Τριπόλεως και των Εκδόσεων Σάκκουλα ΑΕ.  

Στο συνέδριο συμμετείχαν υψηλού επιστημονικού κύρους προσωπικότητες από το δικαστικό κλάδο, την πανεπιστημιακή κοινότητα, οικονομολόγοι, δικηγόροι και εμπειρογνώμονες, ενώ εξετάστηκαν σημαντικές πτυχές του ελληνικού τουρισμού με έμφαση σε θέματα οικονομικής και νομικής ανάλυσης. Στις έξι συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα των τριών ημερών του συνεδρίου, προήδρευσαν ο αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιος Κατσιρόδης, ο τέως πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής κ. Πάρης Τσάρτας, ο δικηγόρος παρ’Άρείω Πάγω κ. Νικόλαος Σαριγιάννης, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Τρίπολης κ. Δημήτριος Κωστόγιαννης, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και καθηγητής της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αχιλλέας Κουτσουράδης και ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Μιχάλης Πικραμμένος.

Στα πλαίσια των εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου, έγινε εκτενής αναφορά στο Brexit και στις συνέπειες που πρόκειται να ακολουθήσουν, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Ειδικότερα στις εισηγήσεις τους ο ομότιμος καθηγητής νομικής του πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του κέντρου διεθνούς και ευρωπαϊκού οικονομικού δικαίου κ. Βασίλειος Χριστιανός αναφέρθηκε στα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Αριστείδης Σάμιτας ανέπτυξε τις επιπτώσεις του Brexit  στην ελληνική οικονομία και στον ελληνικό τουρισμό.

Αφοπλιστικά ειλικρινής ήταν η τοποθέτηση του κ. Πικραμμένου, περί αδικαιολόγητης καθυστέρησης στη απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας σε πολλές κατηγορίες δικαστικών υποθέσεων, μεταξύ των οποίων και στις εμπορικές, γεγονός το οποίο αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τις εν γένει επενδύσεις.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις του προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και καθηγητή τουριστικού μάνατζμεντ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Κων/νου Μαρινάκου και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημητρίου Λαγού, αναφορικά με θέματα τουριστικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου και της Αρκαδίας.

Διαφωτιστική ήταν η εισήγηση της δρος Έφης Σαραντάκου και του κ. Τσάρτα ως προς την αναπτυξιακή διάσταση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και οι εισηγήσεις αναφορικά με την οικονομία διαμοιρασμού που αναπτύχθηκαν από τους δικηγόρους παρ’Άρείω Πάγω κ.κ. Αναστάσιο Θωμαΐδη και Ισίδωρο Σαρίδη. Ειδικότερα θέματα περί χρήσεων γης για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και διατάξεων κανονισμού σχέσεων ξενοδόχων-πελατών, αναλύθηκαν από τον δικηγόρο παρ’Αρείω Πάγω κ. Ηλία Κοκκίνη και τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μιχαήλ Ρουμελιώτη αντίστοιχα. Τέλος, ενδιαφέροντα θέματα για τον ελληνικό τουρισμό με ειδικότερο οικονομικό και νομικό περιεχόμενο αναπτύχθηκαν από πλήθος ειδικών επιστημόνων που συμμετείχαν στο εν λόγω συνέδριο.

Με το πέρας των εργασιών κοινή πεποίθηση όλων των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν ότι, το υψηλό επιστημονικό επίπεδο που κυριάρχησε στο εν λόγω πανελλήνιο συνέδριο με την στήριξη και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη, ώστε να καταστεί η Τρίπολη και η ευρύτερη περιοχή ως το επίκεντρο φιλοξενίας ανάλογων επιστημονικών συνεδρίων και διοργανώσεων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024