Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΑπώλειες 588 εκατ. ευρώ για τα ξενοδοχεία από τις 'γκρίζες' τουριστικές μισθώσεις
Ξενοδοχία

Απώλειες 588 εκατ. ευρώ για τα ξενοδοχεία από τις 'γκρίζες' τουριστικές μισθώσεις

Η άγρια υπερφορολόγηση και οι 'γκρίζες' τουριστικές μισθώσεις κλονίζουν τη βιωσιμότητα του τουριστικού κλάδου, τόνισε σε ομιλία της η τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, βουλευτής Σερρών κα Φ. Αραμπατζή σε πρόσφατη ημερίδα για τον τουρισμό. Οι απώλειες για τον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο τα 588 εκατ. ευρώ και οι απώλειες σε θέσεις εργασίας τις 15.000 το χρόνο.

Για μνημειώδη αδιαφορία της Κυβέρνησης να ρυθμίσει την “μαύρη” οικονομία των “γκρίζων” τουριστικών μισθώσεων που η ίδια απελευθέρωσε τον Νοέμβριο του 2015, έκανε λόγο η τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, βουλευτής Σερρών κα Φωτεινή Αραμπατζή από το βήμα ημερίδας για τον Τουρισμό, που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής την περασμένη Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

Η κα Αραμπατζή σημείωσε ότι το πλήγμα για την νόμιμη ελληνική τουριστική επιχειρηματικότητα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, που δημιουργεί η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με την άγρια φορολόγηση του τουριστικού κλάδου, κλονίζουν τη βιωσιμότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Τη βιωσιμότητα  όλου τον κύκλου των επιχειρήσεων, που εξαρτώνται από το τουριστικό προϊόν και βάλλουν κατά της απασχόλησης σε χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, που συναρτώνται με τον τουρισμό.

“Τα νούμερα είναι σοκαριστικά και τα διαφυγόντα κέρδη για τους επαγγελματίες του τουρισμού και την ελληνική οικονομία τεράστια. Σύμφωνα με μελέτες των θεσμικών φορέων του τουρισμού, οι απώλειες για το δημόσιο μόνο από τους φόρους, που δεν πληρώνουν τα παράνομα αυτά καταλύματα σε ασφαλιστικές εισφορές, φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, δημοτικά τέλη, φόρο παρεπιδημούντων, αγγίζουν τα 270 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ οι απώλειες για τον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο τα 588 εκατ. ευρώ και οι απώλειες σε θέσεις εργασίας τις 15.000 το χρόνο”, ανέφερε η κα Αραμπατζή.

Σημείωσε δε ότι τα ανωτέρω στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν την πλήρη απελευθέρωση των συγκεκριμένων μισθώσεων, πριν δηλαδή την 1η Νοεμβρίου του 2015 και ότι είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι σήμερα τα νούμερα αυτά, όταν δουν το φως της δημοσιότητας, θα έχουν δυστυχώς εκτιναχθεί.

Η κα Αραμπατζή σημείωσε ότι, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΝΔ για το θέμα της οικονομίας του διαμοιρασμού, η Κυβέρνηση κωφεύει και κατηγόρησε τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη για την απόπειρά του να αποδώσει την κυβερνητική αβελτηρία αυτού του νομοθετικού κενού στη “δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς”, όπως της δήλωσε σχετικά σε πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτησή της στη Βουλή.

“Είναι αστείο να αποκαλείται σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ο κ. Αλεξιάδης, όταν η Κυβέρνησή του ‘εν μία νυκτί’ τα έδωσε όλα στους δανειστές, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση της ΝΔ που με επιμονή πέτυχε και κράτησε το όριο ασφαλείας των 30 ημερών”. Τόνισε δε ότι η Κυβέρνηση είναι διπλά υπεύθυνη για το αρύθμιστο τοπίο, αφού άφησε να παρέλθει η πιο κρίσιμη τουριστικά περίοδος, αυτή του καλοκαιριού.

Η τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ μίλησε για επιπλέον “κυνήγι” της Κυβέρνησης ενάντια στην ελληνική τουριστική επιχειρηματικότητα, υπογραμμίζοντας ότι η συνειδητή όσο και ιδεοληπτική επιλογή της να υπερφορολογήσει μέχρι ασφυξίας τον τουριστικό κλάδο, πρόσθεσε επιβάρυνση 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για το 2016.

Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών σε συνδυασμό με την τραγική διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος από την Κυβέρνηση, που απομείωσε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας ως ασφαλούς και ακίνδυνου τουριστικά προορισμού, αποτυπώνονται δυστυχώς και στα επίσημα στοιχεία, που επανειλημμένως βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και την ΕΛΣΤΑΤ. Στοιχεία, που αποτυπώνουν αδιάλειπτα μειούμενες τουριστικές εισπράξεις, που για το πρώτο επτάμηνο του 2016 αγγίζουν το -4,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, ενώ η σχετική μείωση που καταγράφει ο τζίρος στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και την εστίαση το Α’ και Β’ τρίμηνο του 2016 καταγράφεται στο – 11,2% και -1,1% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά στον προγραμματικό λόγο της ΝΔ για το τουριστικό επιχειρείν, η κα Αραμπατζή σημείωσε: “Η ΝΔ απαντά με το τρίπτυχο: Λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, γενναίο ‘άνοιγμα’ στην επιχειρηματικότητα. Και προτάσσει ως επιβεβλημένη πλέον την ανάγκη για ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο Πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων και φορολογικών κινήτρων για την ανάκαμψη της. Μία Συμφωνία Αλήθειας, που δεν είναι λόγος δημαγωγικός, αλλά έχει αντίκρισμα αξιοπιστίας στην πολιτική, που εφάρμοσε η προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ για τον ελληνικό τουρισμό”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024