Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυνεχίζεται η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού του ΣΔΙΠΕ για τις ιαματικές πηγές
Ιαματικός τουρισμός

Συνεχίζεται η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού του ΣΔΙΠΕ για τις ιαματικές πηγές

Κοινή συνεδρίαση των Εκτελεστικών Επιτροπών του ΣΔΙΠΕ και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, για την επίλυση των προβλημάτων που προκαλεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών.

Ιδιαίτερα παραγωγική ήταν η τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στα γραφεία της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος κ. Γιάννης Καραγιάννης και τα μέλη της ΕΕ του ΣΔΙΠΕ είχαν καταρχήν την ευκαιρία, σε μια κοινή σύσκεψη, να συζητήσουν με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Πατούλη και τα μέλη της ΕΕ της ΚΕΔΕ, καθώς και με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λάζαρο Κυρίζογλου τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών, καθώς και τρόπους επίλυσης. Στη συνέχεια αναλύθηκε ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στον ιαματικό τουρισμό τόσο σε σχέση με το παρελθόν αλλά κυρίως ο σχεδιασμός για το μέλλον.

Κοινή θέση και των δύο επιτροπών ήταν πως, παρ’όλες τις δυσκολίες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης η τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από τον ΣΔΙΠΕ είναι αυτή που συντήρησε το όραμα του ιαματικού τουρισμού στη χώρα εδώ και 35 χρόνια.

Όσον αφορά στο σχεδιασμό για το μέλλον, αποφασίστηκε η συνέχιση της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού του ΣΔΙΠΕ.

  • Συνεργασία με όσους ΟΤΑ έχουν στα διοικητικά τους όρια ιαματικές πηγές και δεν έχουν τελειώσει μέχρι σήμερα την σύνταξη των φακέλων αναγνώρισης
  • Συνέχιση της ουσιαστικής εκπροσώπησης των δήμων-μελών του ΣΔΙΠΕ μέσα στην Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία δίνει τις θετικές γνωμοδοτήσεις για την αναγνώριση των φυσικών πόρων ως ιαματικών
  • Συνέχιση της ουσιαστικής εκπροσώπησης των Δήμων-μελών σε υπηρεσίες όπως Υπουργείου Τουρισμού, ΕΟΤ, ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ δεδομένης της κατά περίπτωση προσέγγισης που χρειάζεται για τα θέματα που απασχολούν τους δήμους-μέλη του ΣΔΙΠΕ.
  • Συνέχιση της συνεργασίας με στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού στο θέμα των τριών ουσιαστικών νομοθετικών ρυθμίσεων που χρειάζονται α) Τεχνικές προδιαγραφές για την κατηγοριοποίηση των υδροθεραπευτηρίων β) Υπουργική απόφαση για την διανομή των ιαματικών φυσικών πόρων γ) Προεδρικά διατάγματα για τις ζώνες προστασίας, αλλά και στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής οδηγίας 24/2011 που αφορά την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.
  • Εντατικοποίηση της συνεργασίας με τους δήμους-μέλη και την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών, την παροχή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας.
  • Εντατικοποίηση της συνεργασίας με το Υπουργείου Ανάπτυξης και τις κατά τόπους διαχειριστικές αρχές, προκειμένου να υπάρχουν προσκλήσεις στο νέο ΕΣΠΑ που θα αφορούν την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών.
  • Συνέχιση της προσπάθειας αναβάθμισης του management στις ελληνικές ιαματικές πηγές μέσα από την επαφή με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τον Σύνδεσμο των Ευρωπαϊκών Ιστορικών Λουτροπόλεων (EHTTA) αλλά και την διοργάνωση σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα.
  • Εντατικοποίηση της συνεργασίας με το ΙΓΜΕ και το Πανεπιστήμιο Πατρών για την επιστημονική κάλυψη των Δήμων-μελών σε ζητήματα γεωλογικής και ιατρικής φύσεως που προκύπτουν τόσο κατά την λειτουργία των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών όσο και στην διαχείριση των φυσικών πόρων.
  • Εντατικοποίηση της συνεργασίας με τους δήμους-μέλη και με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) και τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να δημιουργήσουν ταξιδιωτικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν και τις Ιαματικές πηγές όλης της χώρας.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024