Τελευταία νέα
ΑρχικήΕιδήσειςΟ Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου στη διεκδίκηση από τη Ρόδο του τίτλου 'Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021'
Πολιτισμός

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου στη διεκδίκηση από τη Ρόδο του τίτλου 'Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021'

Οι στρατηγικοί άξονες πάνω στους οποίους εξελίχθηκαν οι προτάσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου ήταν: η συμμετοχικότητα των πολιτών, η Ευρωπαϊκή διάσταση των ιδεών, η μακρόχρονη στρατηγική, η καλλιτεχνική διάσταση τους και η αειφορία του τόπου μας.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου ως υπεύθυνος της ενότητας “Αστικό Τοπίο – Περιβάλλον” της διεκδίκησης της Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021, συνέβαλε στη συλλογική αυτή προσπάθεια της πόλης μέσα από τις υλοποιημένες δράσεις του, καθώς και με την ευρύτερη κατάθεση των προτάσεων του, βασιζόμενος στη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται μέσω της διεκδίκησης του τίτλου για την πλήρη αναθεώρηση του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε την πόλη και το νησί.
 
Η αρχιτεκτονική πολύ-πολιτισμικότητα της Ρόδου αποτελεί στοιχείο της ταυτότητας της και μαρτυρεί την ιστορική της συνέχεια και εξέλιξη. Ο χώρος, δομημένος και αδόμητος, συνθέτει τις υπενθυμίσεις της μορφής μέσα από θραύσματα της αρχαιότητας, συνθέτει ενότητες του «ολόκληρου» της ελληνιστικής, της βυζαντινής, της ιπποτικής, της οθωμανικής, της ιταλικής και της τοπικής αρχιτεκτονικής.
 
Αυτή η “εν δυνάμει” ενότητα του παρελθόντος έρχεται να συνδεθεί με τις νεότερες επεμβάσεις που έχει δεχθεί η Ρόδος και να εξελιχθεί μέσα από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική έκφραση. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία χωρικών εμπειριών που θα διέπονται από την αίσθηση της ευρωπαϊκής κοινής ταυτότητας. Η συμμετοχή του πολίτη ενθαρρύνει την κοινωνική αλληλεπίδραση. Ο χώρος δομημένος και αδόμητος εξελίσσεται σε έναν τόπο εξωστρεφή, ανταλλαγής ιδεών, κοινωνικού προβληματισμού, πολιτισμικής αυτογνωσίας και ευπρόσιτου στο ευρύτερο κοινό μέσω διαδραστικών εμπειριών.
 
Οι στρατηγικοί άξονες πάνω στους οποίους εξελίχθηκαν οι προτάσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου ήταν: η συμμετοχικότητα των πολιτών, η ευρωπαϊκή διάσταση των ιδεών, η μακρόχρονη στρατηγική, η καλλιτεχνική διάσταση τους και η αειφορία του τόπου.
 
Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά επίσημα στις 29/07/2015 στην ευρεία συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, της Επιτροπής Παρακολούθησης Έργων στα μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, του Σπιτιού της Ευρώπης, καθώς και του γραφείου της υποψηφιότητας της Ρόδου για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021. Εκείνη τη μέρα με πρωτοβουλία του ΣΑΔ ανακηρύχτηκε ο Οκτώβριος ως «Μήνας Αρχιτεκτονικής, Πολιστισμού και Τουρισμού».

 

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024