Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑύξηση 4% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το πρώτο μισό του 2016
Τάσεις

Αύξηση 4% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το πρώτο μισό του 2016

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εμφανίστηκε ισχυρή το πρώτο μισό του 2016, με αύξηση 9% στις διεθνείς αφίξεις, το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Η Αμερική παρουσίασε αύξηση 4%, με κυριότερες 'πηγές' αφίξεων την κεντρική και νότια Αμερική. Οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 3%.

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4% στην περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016, σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος. Οι προορισμοί ανά τον κόσμο υποδέχτηκαν 561 εκατ. τουρίστες (επισκέπτες με διανυκτέρευση), 21 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Βαρομέτρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO World Tourism Barometer).

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εμφανίστηκε ισχυρή το πρώτο μισό του 2016, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 9% στις διεθνείς αφίξεις, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά από όλες τις περιοχές του κόσμου. Η Αμερική παρουσίασε αύξηση 4%, με κυριότερες “πηγές” αφίξεων την κεντρική και νότια Αμερική. Η Ευρώπη (+3%) εμφάνισε σταθερή ανάπτυξη σε πολλούς προορισμούς, η οποία όμως αντισταθμίζεται από ασθενέστερες επιδόσεις σε ορισμένους άλλους. Στην Αφρική (+5%), οι υπο-σαχάριοι προορισμοί ανέκαμψαν έντονα, ενώ η Βόρεια Αφρική συνέχισε να παρουσιάζει ασθενή αποτελέσματα. Τα περιορισμένα στοιχεία για τη Μέση Ανατολή φανερώνουν μια εκτιμώμενη μείωση 9% στις διεθνείς αφίξεις το διάστημα αυτό των έξι μηνών, αν και τα αποτελέσματα ποικίλουν από προορισμό σε προορισμό.

Ο τουρισμός έχει αποδείξει ότι είναι ένας από τους πιο ελαστικούς οικονομικούς τομείς παγκοσμίως. Δημιουργεί θέσεις εργασίας για εκατομμύρια ανθρώπους, σε μια περίοδο που η δημιουργία προοπτικών για ένα καλύτερο μέλλον αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας. Ο τουρισμός όμως δημιουργεί επίσης δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων όλων των εθνοτήτων και όλων των υποβάθρων, καταρρίπτοντας κάθε στερεότυπο και πολεμώντας κάθε φόβο και δυσπιστία”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Taleb Rifai.

“Η ασφάλεια αποτελεί τον βασικό πυλώνα της τουριστικής ανάπτυξης και πρέπει να ενισχύσουμε την κοινή μας δράση για να οικοδομήσουμε ένα ασφαλές και απρόσκοπτο πλαίσιο για τα ταξίδια. Δεν είναι ώρα να οικοδομήσουμε τοίχους ή να κάνουμε υποδείξεις. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε μια συμμαχία με βάση ένα κοινό όραμα και μια κοινή ευθύνη” πρόσθεσε.

Περιφερειακά αποτελέσματα
Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, με τις διεθνείς αφίξεις να φτάνουν έως +9% μέχρι τον Ιούνιο, γεγονός που οφείλεται στην ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση. Η Ωκεανία (+10%) οδήγησε την ανάπτυξη, ακολουθούμενη από τη ΒΑ Ασία, τη ΝΑ Ασία (+9%) και τη Νότια Ασία (+7%).

Οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 3% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2016. Η Βόρεια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αμφότερες καταγράφουν 5% περισσότερες διεθνείς αφίξεις. Αν και πολλοί προορισμοί παρουσίασαν θετικά αποτελέσματα, η αύξηση τόσο της Δυτικής Ευρώπης (+1%) όσο και της ευρωπαϊκής Νότιας Μεσογείου (+2%) ήταν αργή.

Οι διεθνείς αφίξεις στην Αμερική είχαν αύξηση 4% το πρώτο μισό του έτους, το ίδιο με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο ισχυρός εξερχόμενος τουρισμός των ΗΠΑ συνέχισε να ωφελεί πολλούς προορισμούς σε όλη την περιοχή της Αμερικής. Η Κεντρική και η Νότια Αμερική (αμφότερες με αύξηση 6%) είναισ την κορυφή της ανάπτυξης, ενώ οι αφίξεις τόσο στην Καραϊβική όσο και στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 4%.

Τα συγκριτικά περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα για την Αφρική φανερώνουν μια αύξηση 5% στις διεθνείς αφίξεις, με την υποσαχάρια Αφρική (+12%) να ανακάμπτει σθεναρά, αλλά τη Βόρεια Αφρική να πέφτει κατά 9%. Οι διεθνείς αφίξεις στη Μέση Ανατολή μειώθηκαν κατά περίπου 9%, με ανάμεικτα αποτελέσματα, ανάλογα τους προορισμούς.

Θετικές προσδοκίες για το δεύτερο μισό του 2016
Το α’ εξάμηνο του έτους αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου 46% του συνολικού αριθμού των διεθνών αφίξεων της χρονιάς. Για το υπόλοιπο του 2016, οι προοπτικές είναι σε γενικές γραμμές θετικές. Οι χώρες που έχουν ήδη παρουσιάσει αποτελέσματα μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο δείχνουν συνεχιζόμενη ανάπτυξη κατά την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του UNWTO αξιολόγησε την περίοδο Μαΐου – Αυγούστου επίσης ευνοϊκά και παραμένει αισιόδοξη για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του έτους. Η εμπιστοσύνη είναι υψηλότερη για την Αφρική, την Αμερική και την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη επιφύλαξη για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Η Κίνα παραμένει η κορυφαία τουριστική αγορά του κόσμου
Η Κίνα, η κορυφαία τουριστική αγορά του κόσμου αυτήν τη στιγμή, συνέχισε να παρουσιάζει διψήφια αύξηση των δαπανών για τα διεθνή ταξίδια (+20% το α’ τρίμηνο του 2016), πράγμα που ωφελεί τους προορισμούς στις γειτονικές της περιοχές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, αύξησε τις τουριστικές δαπάνες για εξερχόμενα ταξίδια κατά 8% έως τον Ιούλιο, χάρη στο ισχυρό της νόμισμα. Η τρίτη μεγαλύτερη αγορά, η Γερμανία, ανακοίνωσε αύξηση 4% των τουριστικών δαπανών έως τον Ιούλιο. Άλλες αγορές που παρουσίασαν ισχυρή ζήτηση για εξερχόμενα ταξίδια κατά το α’ εξάμηνο του 2016 ήταν η Ισπανία (+20%), η Νορβηγία (+11%), η Αυστραλία (+10%) και η Ιαπωνία (+6%). Εν τω μεταξύ, οι δαπάνες από τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Βραζιλία συνεχίζουν να είναι αδύναμες, αντανακλώντας τους οικονομικούς περιορισμούς και τα υποτιμημένα νομίσματα και των δύο αγορών.

UNWTO Barom16 05 September

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024