Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΚανονικά οι πτήσεις – Αναστολή των απεργιών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
Αερομεταφορές

Κανονικά οι πτήσεις – Αναστολή των απεργιών των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Μετά από μσυνάντηση με τον υπουργό κ. Χρ. Σπίρτζη και τον διοικητή της ΥΠΑ, κ. Κων. Λιντζεράκο, όπου δόθηκαν διευκρινήσεις και ελήφθησαν συγκεκριμένες δεσμέυσεις από τον υπουργό, τα ΔΣ των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισαν την αναστολή των εξεγγελθεισών 24ώρων απεργιών.

Σε αναστολή των τεσσάρων επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεών τους προχώρησαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Είχε προηγηθεί έκκληση του Υπουργείου Τουρισμού για άμεση αναστολή της αναγγελθείσας απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. “Η πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας τετραήμερης απεργίας των  ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα δε δικαιολογείται ως προς τη διάρκειά της και τη χρονική περίοδο που αποφασίστηκε  και θέτει σε κίνδυνο τον ελληνικό τουρισμό”, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου. “Το Υπουργείο Τουρισμού κάνει έκκληση για την άμεση αναστολή της απεργίας γιατί τορπιλίζει την εξαιρετική πορεία της τουριστικής κίνησης τον μήνα Οκτώβριο, εγκλωβίζει χιλιάδες τουρίστες στη χώρα μας, οδηγεί σε μαζικές ακυρώσεις πτήσεων και τουριστικών αφίξεων, φέρνει σε αδιέξοδο τον τουριστικό κλάδο, θίγει τα συμφέροντα των επαγγελματιών, δυσφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό και κάνει τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία”.

Αντιδράσεις είχαν προκληθεί και από την μεριά των ξενοδόχων. Η ΠΟΞ είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων: “Οι εν λόγω απεργιακές κινητοποιήσεις θα προκαλέσουν τον αεροπορικό ‘αποκλεισμό’ της χώρας, ουσιαστικά για δύο διαδοχικά 48ωρα, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης!

Ήδη, με την εξαγγελία και μόνον των δύο πρώτων 24ωρων απεργιών, τα ξενοδοχεία ανά τη χώρα, κατακλύζονται από ένα διπλό κύμα έντονων αντιδράσεων και ανησυχιών από Tour Operators, τουριστικά γραφεία και μεμονωμένους πελάτες, που είτε έχουν κλείσει πακέτα, έχουν κάνει τις κρατήσεις τους και ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα το συγκεκριμένο διάστημα, είτε από πελάτες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν για την επιστροφή τους, αυτές τις ημέρες.

Αν πραγματοποιηθούν οι εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις, οι επιπτώσεις σε όλο το εύρος του ελληνικού τουρισμού και ειδικά στην εικόνα της χώρας, θα είναι βαρύτατες. Θα απαιτηθεί, δε, μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να εξομαλυνθούν οι καταστάσεις που θα δημιουργηθούν“.

Ο ΣΕΤΕ από την πλευρά του σημείωσε: “Οι απεργίες αυτές, εφόσον τελικά πραγματοποιηθούν, θα καταστήσουν αδύνατη τη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ταξιδιωτών από και προς την χώρα μας. Θα προκαλέσουν ντόμινο επιπτώσεων για το σύνολο του τομέα του τουρισμού, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες να εγκλωβίζονται στην χώρα μας λόγω ακύρωσης του συνόλου των τακτικών και έκτακτων πτήσεων, όπως και σε τουριστικά πακέτα που έχουν αγοραστεί χωρίς οι επισκέπτες να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις διακοπές τους. Προφανώς θα είναι τεράστια η ζημιά σε όλη την αλυσίδα των τουριστικών υπηρεσιών, στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών και στην εικόνα της χώρας. (…) O τομέας του τουρισμού δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης από κανέναν. Πάγια θέση του ΣΕΤΕ παραμένει το ότι η απρόσκοπτη λειτουργία του τομέα πρέπει να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού και να εξασφαλίζεται μέσω της συνεργασίας όλων των φορέων. Η διαφύλαξη της εμπειρίας των επισκεπτών της χώρας είναι η βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, για την προστασία της καλής εικόνας της χώρας και για την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας”.

“Μια χούφτα άνθρωποι, για το προσωπικό τους συμφέρον, δεν μπορεί να κρατάει δέσμια ολόκληρη τη χώρα και τον τουρισμό της”, τόνιζε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η fedHATTA. “Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας απειλούν να απομονώσουν μια ολόκληρη χώρα, κλείνουν τα σύνορα της, για να μη θιχτούν προσωπικά τους συμφέροντα, φοβούμενοι την απώλεια προνομίων, αδιαφορώντας πλήρως για τη ζημιά που προκαλούν στη χώρα, στον τουρισμό, στους συναδέλφους τους, στην ίδια τους τη δουλειά αλλά και σε όλους τους ανθρώπους του τουρισμού.

Δεν μπορούμε παρά να απορούμε, ποιοι τελικά ωφελούνται από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καθώς ενημερωνόμαστε ότι σε πολλά νησιά της χώρας ναυλώνονται σκάφη για να μεταφέρουν τουρίστες στην Τουρκία, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πτήσεις τσάρτερ που θα εξυπηρετηθούν από τα αεροδρόμια της γείτονος χώρας. Κρουαζιερόπλοια που αποβιβάζουν ή επιβιβάζουν πελάτες αύριο στον Πειραιά αναζητούν εναγωνίως ξενοδοχεία για να διανυκτερεύσουν τους χιλιάδες επιβάτες τους.

Είναι μόνο δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα τις τεράστιας οικονομικής ζημιάς που θα υποστεί ο κλάδος του τουρισμού αλλά και η εικόνα της χώρας από την αιφνίδια, έντονη απεργιακή κινητοποίηση, που προκηρύχθηκε παράνομα σε πολύ σύντομο χρόνο. Το πρόβλημα των επόμενων 48 ωρών φαντάζει μικρό μπροστά στην τεράστια δυσφήμιση και τον προβληματισμό στις διεθνείς αγορές για το μέλλον της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας“.

Η διοίκηση της Rynair δήλωσε: “Η Ryanair και άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες, έχουν επανειλημμένα καλέσει  την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να αποτρέψει τις ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων από μικρές ομάδες ΕΕΚ, λαμβάνοντας τα παρακάτω μέτρα:
1. Οι ΕΕΚ θα πρέπει να προωθούν τα αιτήματα τους μέσω δεσμευτικής διαιτησίας, χωρίς απεργίες.
2. Να επιτρέπεται σε ΕΕΚ άλλων ευρωπαϊκών χωρών να συντονίζουν τις πτήσεις  κατά την διάρκεια απεργιών των ΕΕΚ.
3. Να μην επηρεάζονται οι πτήσεις που διέρχονται μέσω του εναέριου χώρου της χώρας που έχει απεργία
4. Να επιτρέπεται στις αεροπορικές εταιρείες να λαμβάνουν επιστροφή χρημάτων των εξόδων που ορίζει ο νόμος EU261 από τους παράγοντες των απεργιών“.

Μετά την αναστολή των εξαγγελθεισών 24ωρων απεργιών της ΕΕΕΚΕ οι πτήσεις της Aegean, της Olympic Air και της Ryanair εκτελούνται κανονικά σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, ενώ χθες, Κυριακή 9 Οκτωβρίου εκτελέστηκε το μεγαλύτερο μέρος σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν προβεί σε απεργιακές κοινητοποιήσεις λόγω της ψήφισης του νόμου για την αναδιάρθρωση της Πολικής Αεροπορίας. Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν:

“Με αίσθημα ευθύνης διευκρινίζουμε ότι ο κλάδος των ελεγκτών θίγεται άμεσα από τον ψηφισθέντα νόμο στα παρακάτω σημεία:
1. Η Εναέρια Κυκλοφορία απογυμνώνεται από επιτελικές αρμοδιότητες άμεσα συνδεδεμένες με την εκτέλεση του έργου της, παραβιάζονται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (SES) και υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες εντός του Athinai FIR.
2. Η ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και της διοίκησης της ΥΠΑ δεν δεσμεύτηκαν στην απαίτηση το κλάδου για την ακύρωση των μετατάξεων στις μονάδες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας με προσωπικό από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις κατά παρέκκλιση όλων των ισχυουσών διατάξεων και του αναγνωρισμένου προσοντολογίου των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας όπως τούτο καθορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 340/2015.
3. Δεν αναγνωρίζουν κανένα επιτελικό και διοικητικό ρόλο στους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας όσον αφορά στη στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Αεροναυτιλίας και αδικαιολόγητα ισχυρίζονται ότι ρόλος των Ελεγκτών εξαντλείται στις επιχειρησιακές τους μονάδες.
4. Δεν διευκρινίστηκε βάσει ποιάς μελέτης βιωσιμότητας προέκυψε η κατανομή των τελών διαδρομής κατά 80% και 20% μεταξύ της υπηρεσίας και της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας αντίστοιχα.
5. Δεν παρασχέθηκε καμία διαβεβαίωση ότι δεν θίγονται κεκτημένα δικαιώματα του κλάδου από την προβλεπόμενη διαχείριση και ανακατανομή των πόρων Αεροναυτιλίας μεταξύ της υπηρεσίας και της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.
6. Δεν αναγνωρίζουν την εφαρμογή των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 391/2013 όσον αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες αεροναυτιλίας και τον υπολογισμό του κόστους αφού θεωρούν ότι από τα τέλη αεροναυτιλίας χρηματοδοτούνται τα πάντα κάτι που αναιρεί τη βασική αρχή σύστασης αυτών των δύο Υπηρεσιών, που είναι η οικονομική αυτοτέλεια μίας εκάστης”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024