Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι Ρώσοι καταναλωτές τείνουν να ταξιδεύουν λιγότερο
Τάσεις

Οι Ρώσοι καταναλωτές τείνουν να ταξιδεύουν λιγότερο

Το 2014, ο αριθμός των ταξιδιών που έγιναν από τους Ρώσους έπεσε κατά 20%, ωστόσο πλέον αρχίζει να διαφαίνεται μια μικρή ανάκαμψη. Πάντως, Κίνα, Ταϊλάνδη, Ισπανία, Ελλάδα, Γεωργία, Κύπρος, Βουλγαρία και Τυνησία σημείωσαν βελτίωση στις αφίξεις Ρώσων τουριστών.

Σε worskhop για την τουριστική αγορά της Ρωσίας κατά το φετινό TFWA World Exhibition & Conference τονίστηκε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά duty free αγορά της χώρας είναι πολύπλοκες, αλλά όχι δυσεπίλυτες.

Τα τελευταία στοιχεία από την Generation Research δείχνουν ότι η αγορά μειώθηκε ανησυχητικά κατά 36,8% πέρυσι, λόγω της δραματικής πτώσης της αξίας του ρουβλιού, καθώς και από τη μείωση των τουριστών σε βασικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία.

Η Irina Kulikova, διευθύντρια της εταιρείας Bain & Company στη Μόσχα, περιέγραψε τις αλλαγές στη ρωσική οικονομία που υποστηρίζουν αυτά τα στατιστικά στοιχεία: Το ΑΕΠ της χώρας έπεσε κατά 4% το 2014, ωστόσο αναμένεται μια μετριοπαθής αύξηση μεταξύ 1,5% και 3% μέχρι το 2020. Οι πρόσφατες πληθωριστικές πιέσεις σημαίνουν ότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα δεν έχει αυξηθεί σε πραγματικούς όρους, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να έχουν περικόψει τις δαπάνες σε πολλά πράματα, εκτός από τις υπηρεσίας κοινής ωφελείας και τα τρόφιμα. Η εμπιστοσύνη έχει επίσης πέσει πολύ από το 2014, μειώνοντας έτσι περαιτέρω την τάση των καταναλωτών να δαπανήσουν.

“Οι Ρώσοι καταναλωτές τείνουν να ταξιδεύουν λιγότερο”, εξηγεί η Kulikova. “Το 2014, ο αριθμός των ταξιδιών που έγιναν από τους Ρώσους έπεσε κατά 20%, ωστόσο αναμένεται μια μικρή ανάκαμψη από εδώ και πέρα”.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με πολλαπλές χρεοκοπίες ρωσικών τουριστικών γραφείων και της απαγόρευσης των ταξιδιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είχαν όλα το μερίδο ευθύνης για την πτώση αυτή. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και την Αίγυπτο σημαίνουν επίσης ότι οι Ρώσοι τουρίστες αποθαρρύνθηκαν από το να επισκεφτούν τις χώρες αυτές.

Αυτό επίσης σημαίνει ότι ενώ κάποιες χώρες είχαν μειώσεις σε τουριστική κίνηση από τη Ρωσία, κάποιες άλλες είχαν αύξηση. Αυτές που υπέφεραν περισσότερο είναι οι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η Κίνα, η Ταϊλάνδη, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Γεωργία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Τυνησία σημείωσαν βελτίωση.

Τα ταξίδια στο εσωτερικό της Ρωσίας έχουν επίσης αυξηθεί, με ταξίδια στην “Ολυμπιακή” πόλη Sochi, για παράδειγμα, να εμφανίζουν άνοδο μέχρι και 40% το 2015.

Η εκτελεστική διευθύντρια της Eurasia Duty Free Association, Fatima Dzoblaeva, ενημέρωσε τους συνέδρους του TFWA World Conference για μια από τις πιο σημαντικές νέες εξελίξεις στην duty free αγορά της Ανατολικής Ευρώπης: την πρόβλεψη για τις αφίξεις duty free με το νέο Τελωνειακό Κώδικα, που πρέπει να επικυρωθεί το Δεκέμβριο από τη Ρωσία και τις χώρες εταίρους της στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Η Dzoblaeva σημείωσε ότι ο τομέας έχει ήδη δει οφέλη από την έναρξη των διαφόρων κυβερνητικών προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τον εισερχόμενο τουρισμό και τις επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής. Ενώ οι τάσεις στον εξερχόμενο τουρισμό δεν είναι θετικές, ο εισερχόμενος τουρισμός έχει αυξηθεί κατά 5%, τροφοδοτούμενος κυρίως από την αύξηση των επιβατών από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024