Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΠρώτη συνάντηση εργασίας για την ενεργοποίηση του δικτύου 'Πολιτιστικός Τουρισμός στην Αττική'
Πολιτιστικός τουρισμός

Πρώτη συνάντηση εργασίας για την ενεργοποίηση του δικτύου 'Πολιτιστικός Τουρισμός στην Αττική'

Τα θεματικά δίκτυα συνεργασίας αποτελούν μέρος των δράσεων τουριστικής προβολής που θα ακολουθήσει η Π.Α. για το επόμενο διάστημα, με στόχο την συγκέντρωση των ομοειδών επαγγελματικών δυνάμεων που σχετίζονται με την προβολή των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών του προορισμού της Αττικής και την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της χρηματοδότησής τους.

Η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 28 Σεπτεμβρίου 2016, σε ευρεία συνάντηση πολιτιστικών και τουριστικών φορέων, την πρόταση ενεργοποίησης των Θεματικών Δικτύων Συνεργασίας (Product Clubs), ξεκινώντας από το Δίκτυο Συνεργασίας για τον Πολιτιστικό Τουρισμό.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Τουριστική Προβολή 2016-2020, η Περιφέρεια Αττικής ξεκινά – για πρώτη φορά – μια συγκροτημένη συνεργασία, τόσο με τους πολιτιστικούς οργανισμούς και θεσμούς, όσο επίσης με τους ενδιαφερόμενους Δήμους και με τις τουριστικές επιχειρήσεις που εξειδικεύονται σε ταξίδια αυτής της μορφής, ώστε να συσταθεί ένα θεματικό δίκτυο συνεργασίας για τον πολιτιστικό τουρισμό.

Τα θεματικά δίκτυα συνεργασίας αποτελούν μέρος των δράσεων τουριστικής προβολής που θα ακολουθήσει η Π.Α. για το επόμενο διάστημα, με στόχο την συγκέντρωση των ομοειδών επαγγελματικών δυνάμεων που σχετίζονται με την προβολή των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών του προορισμού της Αττικής και την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της χρηματοδότησής τους.

Η συνάντηση εργασίας για την ενεργοποίηση του πρώτου θεματικού δικτύου συνεργασίας (Product Club) στην Αττική, είχε μεγάλη επιτυχία και ενεργό συμμετοχή ομιλητών από φορείς, όπως μουσεία, ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικούς οργανισμούς, Δήμους, αλλά και τουριστικές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτής παρουσιάστηκαν προτάσεις, μεταφέρθηκαν εμπειρίες και μελέτες περιπτώσεων σχετικά με το θέμα, ενώ ακολούθησε γόνιμος διάλογος που κατέληξε στην συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας λειτουργίας ενός αξιόλογου φορέα που είτε άτυπα αρχικά, είτε τυπικά, απαιτείται να συσταθεί.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εισήγηση για τις δόκιμες μεθόδους προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού και τη δημιουργία του κατάλληλου συνεργατικού σχήματος, ώστε να δρομολογηθεί ένα μόνιμο σχήμα συνεργασίας μεταξύ των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, με αντικείμενο την ορθολογική και στοχευμένη προβολή του πολιτιστικού τουρισμού  της Αττικής.

Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για την Τουριστική Προβολή της Αττικής κα Ελένη Δημοπούλου, δεσμεύθηκε ότι η χρηματοδότηση του σημαντικού αυτού δικτύου, που αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, καθώς και των επόμενων δικτύων συνεργασίας που θα δημιουργηθούν, θα γίνει από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς η εν λόγω δαπάνη έχει ήδη ενταχθεί στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής.

Ταξίδι εξοικείωσης για ΜΜΕ και μεγάλους TOs από Ρωσία, Τουρκία και Ισραήλ
Τριήμερο ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) σχεδίασε και οργάνωσε η Διεύθυνση Τουρισμού της Π.Α. υπό τον συντονισμό της Ελένης Δημοπούλου. Οι δημοσιογράφoι, bloggers, εκπρόσωποι Τ.Ο. και συγγραφείς ταξιδιωτικών εμπειριών που προέρχονταν από τις πλέον σημαντικές νέες αγορές (μη παραδοσιακές), ξεναγήθηκαν επί τριημέρου, από 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, στα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αθήνας, αλλά και σε σύγχρονους χώρους πολιτισμού, όπως το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επισκέφθηκαν με ναυλωμένα σκάφη την Αίγινα, το Σούνιο και όλη την “αθηναϊκή Ριβιέρα” και γεύτηκαν την γαστρονομία μας σε εστιατόρια με διεθνή αναγνώριση, αλλά και σε παραδοσιακές ταβέρνες.

Στην Αίγινα τους υποδέχθηκαν και τους φιλοξένησαν ο δήμαρχος κ. Δ. Μούρτζης και ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αίγινας κ. Γ. Μούρτζης, προσφέροντάς τους ενημερωτικό υλικό, καθώς και παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.
 
Οι διαφορετικές εθνικότητες δεν εμπόδισαν κανέναν να απολαύσει τις εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, που επέτρεψαν ακόμα και το κολύμπι στις αρχές Οκτωβρίου, και να θαυμάσουν τις κρυμμένες ομορφιές της Αττικής και του Σαρωνικού.

  • Η ρωσική αποστολή είχε εκπροσώπους από το ΤΕΖ Tour, που είναι ένα από τα δέκα  μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία της Ρωσίας, καθώς και από την ιστοσελίδα atorus.ru, που είναι η ιστοσελίδα του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτορείων της Ρωσίας. Το γραφείο ΕΟΤ Ρωσίας φρόντισε να εξασφαλίσει  μεγάλη αντιπροσωπευτικότητα.
  • Η τουρκική αποστολή αποτελείτο από έξι άτομα, μεταξύ αυτών εκπρόσωποι των τουριστικών πρακτορείων Setur και Vista, από τα μεγαλύτερα της χώρας. Με την ιδιαίτερη φροντίδα του δυναμικού γραφείου ΕΟΤ Τουρκίας εξασφαλίστηκε η κάλυψη και αναπαραγωγή του fam trip από το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας, το World Travel Channel (WTC).
  • Η ισραηλινή αποστολή, αποτελούμενη από δυο σπουδαίους τουριστικούς δημοσιογράφους, της εφημερίδας Maariv και τουριστικών ιστοσελίδων γνώρισε ότι στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Αίγινας υπάρχει εβραϊκή συναγωγή – ιστορικό μνημείο στο οποίο και ξεναγήθηκαν.

Οι τουριστικές αυτές αγορές αποτελούν προτεραιότητα και θεωρούνται σημαντικές λόγω της εγγύτητας τους με τον προορισμού μας, καθώς και των κινήτρων των επισκεπτών τους για ολιγοήμερες διακοπές (short break), γαστρονομικό, πολιτιστικό και θαλάσσιο τουρισμό.

Οι συμμετέχοντες στο ταξίδι αυτό φιλοξενήθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπου τους έγινε παρουσίαση από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού και αναλύθηκαν οι πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει ο προορισμός της Περιφέρειας Αττικής. Απαντήθηκαν ερωτήσεις σχετικές με τις διευκολύνσεις, την προσβασιμότητα, τις οικογενειακές διακοπές ή τα εκπαιδευτικά ταξίδια, δόθηκε οπτικοακουστικό υλικό και αντίγραφα εκθεμάτων μουσείου ως αναμνηστικά δώρα.

Η κα Δημοπούλου έδωσε συνέντευξη στο WTC και στην δημοσιογράφο Demet Yigitbas, προσκαλώντας τους Τούρκους επισκέπτες να προτιμήσουν την Αττική ως ένα κοντινό και φιλικό προορισμό που ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους.

Παράλληλα, την αντιπροσωπία των δημοσιογράφων συνάντησε και συνομίλησε για θέματα αρμοδιότητας της η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Διεθνών Θεμάτων κα Κατερίνα Παλιού συμβάλλοντας από την πλευρά της στην υλοποίηση του προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής.

Θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία τους και τη στήριξή τους απευθύνει η Περιφέρεια Αττικής, στην Aegean Airlines, στο Cape Sounio Grecotel Exclusive Resort, στο Electra Metropolis Athens Hotel, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και σε όλους όσους συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην επιτυχία αυτού του ταξιδιού.  
        
Αναμένονται, όπως όλοι υποσχέθηκαν, εξαιρετικά δημοσιεύματα και εκπομπές που αφορούν την Αττική ως τουριστικό προορισμό, τα οποία, όπως ήδη διαπιστώνεται από τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα είναι πλούσια και εκτενή.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024