Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟι ξενοδοχοϋπάλληλοι προχωρούν σήμερα σε 24ωρη απεργία
Τουρισμός και απασχόληση

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι προχωρούν σήμερα σε 24ωρη απεργία

Το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία διεκδικούν, μεταξύ άλλων, διατήρηση του δικαιώματος απονομής του εφάπαξ βοηθήματος σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού του Ταμείου, επαναφορά του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν το 2012 και επέκτασή του σε όλο τον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού.

Πριν από μία εβδομάδα, στις 5 Οκτωβρίου, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην περικοπή που επιβάλλεται στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθώς και συνολικά στα σχέδια για μετατροπή του ΤΑΠΙΤ σε επαγγελματικό ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη εγκύκλιό του το Υπουργείο Εργασίας καταργεί το δικαίωμα που είχαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να λαμβάνουν το εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ, ενώ επιβάλλει επιπλέον μειώσεις της τάξης του 20% ακόμα και σε όσους χορηγηθεί, εφόσον καταφέρουν να φτάσουν στη συνταξιοδότηση.

Σήμερα, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Υπουργείο Εργασίας. Αντιπροσωπεία τους μόλις ολοκλήρωσε και συνάντηση με την αναπλ. υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά. Πιο αναλυτικά, η κα Κουντουρά συνάντησε σήμερα το πρωί, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Γεράσιμου Ζαχαράτου τους εκπροσώπους του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Αττικής, των Σωματείων των Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Αττικής και μελών του ΠΑΜΕ. Η κα Κουντουρά δήλωσε ότι πάγια θέση του Υπουργείου αποτελεί η στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του τουριστικού κλάδου  και προς αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται  σε διαρκή και άμεση  επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία για την διευθέτηση των ζητημάτων αυτών. Η αναπλ. υπουργός  ενημερώθηκε για τα εργασιακά αιτήματα του κλάδου, που η Ομοσπονδία τους είχε εκφράσει στην ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας σε πρόσφατη συνάντηση. Επισήμανε στους εκπροσώπους ότι επικοινώνησε με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο είναι ανοικτό σε διάλογο και ο ίδιος είναι στη διάθεσή τους να συζητήσει τα θέματα που τους απασχολούν.

Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής αναφέρει:

“Διεκδικούμε:

  • Διατήρηση του δικαιώματος απονομής του εφάπαξ βοηθήματος σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού του Ταμείου. Επαναφορά του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν το 2012. Επέκτασή του σε όλο τον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού. Το εφάπαξ της 20ετίας να αποτελεί προκαταβολή και οι υπόλοιπες εισφορές μας μέχρι να συνταξιοδοτηθούμε -αν ποτέ αυτό συμβεί μέσα από τον κλάδο- να αποτελέσουν την εκκαθάριση και όχι απλά επιστροφή εισφορών. Δηλαδή να υπολογιστεί ως ΕΦΑΠΑΞ συνταξιοδότησης.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων από το 2010 ως σήμερα.
  • Επαναφορά και διεύρυνση των ΒΑΕ, ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας.
  • Επαναφορά όλων των κλαδικών ΣΣΕ, στον Επισιτισμό, στα Ζαχαρώδη και στα Ξενοδοχεία στα επίπεδα που ήταν πριν το 2012 και κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που έπληξαν τις ΣΣΕ.
  • Πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους με 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο (6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά).
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ το μήνα για όλο το διάστημα της ανεργίας των εποχικών εργαζομένων.
  • Να υπολογίζεται ο χρόνος ανεργίας στα συντάξιμα”.
Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024