Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑ. Ανδρεάδης: Οι αναγκαίες τουριστικές επενδύσεις πρέπει να αγγίζουν ετησίως τα 3 δισ. ευρώ
Τουρισμός και οικονομία

Α. Ανδρεάδης: Οι αναγκαίες τουριστικές επενδύσεις πρέπει να αγγίζουν ετησίως τα 3 δισ. ευρώ

Μια σειρά κινδύνων παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στην ομιλία του στο 15ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ: τον κίνδυνο αφανισμού χιλιάδων μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων λόγω της υπέρογκης και συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης, τον κίνδυνο αδυναμίας προσέλκυσης των απαραίτητων επενδύσεων και τον κίνδυνο υγιείς επιχειρήσεις να μην είναι σε θέση να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Στην εναρκτήρια ομιλία του στο 15ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ “Τουρισμός & Ανάπτυξη”, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού της στρατηγικής εκείνης, η οποία θα μεγιστοποιήσει τη διασύνδεση του τουρισμού με τους υπόλοιπους τομείς της ελληνικής οικονομίας. “Ξεπεράσαμε τον στόχο αφίξεων σχεδόν 5 χρόνια νωρίτερα, όμως δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε τις απαιτούμενες επενδύσεις, ώστε να δημιουργήσουμε νέες, υψηλού επιπέδου υποδομές και να ανανεώσουμε τις υπάρχουσες”, είπε χαρακτηριστικά. “Δεν καταφέραμε επίσης να επιτύχουμε τον στόχο των εσόδων και αυτό γιατί η συνεχής μάχη των τουριστικών επιχειρήσεων να προσελκύσουν μερίδιο από άλλες αγορές, η αλλαγή στην καταναλωτική συμπεριφορά των τουριστών, η μείωση της μέσης παραμονής και διάφοροι άλλοι λόγοι, μας κράτησαν μακριά από τον στόχο”.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, αναφέρθηκε στα τελευταία στοιχεία του συστήματος “Εργάνη” (το πληροφοριακό σύστημα  του υπουργείου Εργασίας που καταγράφει τις ροές απασχόλησης), τα οποία και έδειξαν ότι το 82,8% της αύξησης μισθωτής απασχόλησης το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου αφορά θέσεις εργασίας στο χώρο καταλυμάτων και εστίασης. Το δε, 49,1% των νέων θέσεων που προστέθηκαν στην αγορά εργασίας προήλθε από το χώρο των καταλυμάτων. Γεγονός που με απλά λόγια σημαίνει ότι 1 στις 2 θέσεις εργασίας προήλθε από τον τουρισμό.

“Το 2016 ξεκίνησε ως χρονιά-στοίχημα. Κι αυτό γιατί πέρυσι τα μεγέθη εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ (περίπου 26 εκατ. διεθνείς αφίξεις, 14 δισ. ευρώ έσοδα και 188 εκατ. διανυκτερεύσεις), γεγονός που έθεσε τον πήχη πιο ψηλά για φέτος παρά την περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας που διανύουμε αλλά και τα έκτακτα γεωπολιτικά ζητήματα που κυριάρχησαν διεθνώς, (Brexit, προσφυγικό, τρομοκρατικά χτυπήματα στην καρδιά της Ευρώπης κ.λπ.), τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν μοιραία το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας”, ανέφερε.

Ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας, επεσήμανε, μεταξύ άλλων: “Μετά από το περσινό ρεκόρ των 26 εκατ. διεθνών αφίξεων θέσαμε ως στόχο να ξεπεράσουμε τα 27 εκατομμύρια, και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία από όλες τις επίσημες πηγές και τους φορείς, θα πετύχουμε το αποτέλεσμα αυτό μέχρι το τέλος της χρονιάς. Κάποιοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν αποτυχία στον τουρισμό για το 2016, σε μία ομολογουμένως πολύ δύσκολη χρονιά, όμως οι δυσοίωνες προβλέψεις διαψεύστηκαν. Με τη δεδομένη και ξεκάθαρη πλέον αύξηση των συνολικών αφίξεων, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τις αγορές υψηλών εισοδημάτων και την επέκταση της περιόδου, περιμένουμε τον απολογισμό των τελικών, επίσημων στοιχείων τον Νοέμβριο, όπου θα αποτυπωθεί αντίστοιχα και η θετική πορεία των εσόδων.

Το 2017 θα αποτελέσει έτος κατά το οποίο θα επέλθουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς.
Το έργο της κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 με στόχο να υπάρξει επιτέλους ένα σύγχρονο και συνολικό πλαίσιο νόμων και κανόνων που θα διέπουν την τουριστική αγορά.

Επιχειρούμε επίσης, να λύσουμε τα προβλήματα και τα κενά στη δομή, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του υπουργείου και του ΕΟΤ, συντάσσοντας νέα οργανογράμματα, παράλληλα με την αξιολόγηση των δομών που βρίσκεται σε εξέλιξη τα οποία θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους και θα ακολουθήσει η θεσμοθέτησή τους.

Προχωρούμε στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, που είχε απαξιωθεί, μετά την κατάργηση του ΟΤΕΚ ως αυτόνομου Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης τον Ιανουάριο του 2013 και της Σχολής Ξεναγών που είχε κλείσει το 2010. Στρατηγική μας κατεύθυνση είναι η αναβάθμιση των δύο Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των 8 ΙΕΚ του Υπουργείου, καθώς και η επαναλειτουργία μέσα στο 2017 της Σχολής Ξεναγών. Είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για την προώθηση όλων των θεμάτων, με στόχο να εισάγουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τους φορείς, θα παρουσιάσουμε την τελική πρότασή μας, ώστε το 2017 να επέλθουν οι μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές στη δημόσια τουριστική εκπαίδευση”.

Εναρκτήρια Ομιλία του προέδρου του ΣΕΤΕ, 18-10-2016

Τοποθέτηση γενικού γραμματέα ΕΟΤ Δ. Τρυφωνόπουλου στο Συνέδριο Του ΣΕΤΕ 18-10-2016

Ομιλία γενικού γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Γ. Τζιάλλα, στο Συνέδριο του ΣΕΤΕ 18-10-2016

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024