Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗΠΑ προς τουρίστες: ‘Άποφύγετε τη ΝΑ Τουρκία’ – Φεύγουν οι οικογένειες Αμερικανών εργαζομένων από την Κων/πολη
Ταξιδιωτική Οδηγία

ΗΠΑ προς τουρίστες: ‘Άποφύγετε τη ΝΑ Τουρκία’ – Φεύγουν οι οικογένειες Αμερικανών εργαζομένων από την Κων/πολη

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχίζει να προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες για αυξημένες απειλές από τρομοκρατικές ομάδες σε όλη την Τουρκία. 'Οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια στην νοτιοανατολική Τουρκία και να εξετάζουν προσεκτικά τους κινδύνους του ταξιδιού τους προς και σε όλη τη χώρα', αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανανένωσε την Ταξιδιωτική του Οδηγία, ύστερα από την απόφαση της 29ης Οκτωβρίου 2016, σύμφωνα με την οποία διατάχθηκε η αποχώρηση των οικογενειών των Αμερικανών εργαζομένων στην Τουρκία και η οποία δημοσιοποιήθηκε στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη. Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε αυτήν την απόφαση με βάση πληροφορίες ασφαλείας για σαφείς ενδείξεις συνεχιζόμενων επιθετικών προσπαθειών από εξτρεμιστικές ομάδες να επιτεθούν σε πολίτες των ΗΠΑ σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης όπου αυτοί κατοικούν ή συχνάζουν. Διευκρινίζεται ότι το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη παραμένει σε λειτουργία και πλήρως στελεχωμένο.


Κωνσταντινούπολη (φωτό: Τατιάνα Ρόκου).

Η απόφαση αυτή αφορά μόνο το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, όχι σε άλλα διπλωματικά πόστα των ΗΠΑ στην Τουρκία. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξακολουθεί να παρακολουθεί την επίδραση αυτών των εξελίξεων σχετικά με τη συνολική κατάσταση ασφάλειας στη χώρα και η τελευταία αυτή απόφαση αντικαθιστά την προηγούμενη με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου 2016.

“Τόσο οι διεθνείς όσο και οι Αμερικανοί τουρίστες έχουν γίνει ιδιαίτερος στόχος διεθνείς και ντόπιες τρομοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία. Κατά το προηγούμενο χρόνο, υπενθυμίζεται ότι εξτρεμιστές έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Μάλι, το Μπαγκλαντές, την Τυνησία και την Τουρκία”, αναφέρεται στην Οδηγία.

“Πιθανολογούνται πρόσθετες επιθέσεις στην Τουρκία στη διάρκεια σημαντικών γεγονότων, σε τουριστικά αξιοθέατα, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, χώρους λατρείας, και κόμβους μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας, μετρό, λεωφορεία, γέφυρες, τερματικούς σταθμούς των λεωφορείων και θαλάσσιων μεταφορών.

Οι εξτρεμιστές έχουν επίσης απειλήσει να απαγάγουν και να δολοφονήσουν Δυτικούς και πολίτες των ΗΠΑ. Στους πολίτες των ΗΠΑ υπενθυμίζεται να αναθεωρήσουν τα προσωπικά τους σχέδια ασφάλειας, να παρακολουθούν τοπικές ειδήσεις για νέα γεγονότα και να παραμένουν σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή”.

Και η Οδηγία καταλήγει: “Το προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης στην Τουρκία εξακολουθεί να υπόκειται σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις νοτιοανατολικές επαρχίες Hatay, Kilis, Gaziantep, Sanliurfa, Sirnak, Diyarbakir, Van, Siirt, Mus, Mardin, Batman, Bingol, Tunceli, Hakkari, Bitlis και Elazig. Ειδικότερα, η αμερικανική αποστολή στην Τουρκία μπορεί να απαγορεύσει τις μετακινήσεις για το προσωπικό της σε αυτές τις περιοχές για λόγους ασφαλείας άμεσα, λόγω απειλών ασφαλείας και διαδηλώσεων. Λόγω των πρόσφατων πράξεων βίας, όπως η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Gaziantep στις 20 Αυγούστου, η βομβιστική επίθεση στο Van στις 12 Σεπτεμβρίου και το ενδεχόμενο επιθέσεων αντιποίνων λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας στη Συρία, οι πολίτες των ΗΠΑ καλούνται να αναβάλουν τα ταξίδια τους στα μεγάλα αστικά κέντρα κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα. Τέλος, η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει κλείσει τα σύνορά της με τη Συρία. Οι συνοριακές διαβάσεις από τη Συρία προς την Τουρκία απαγορεύονται, ακόμη και αν ο ταξιδιώτης εισήλθε στη Συρία από την Τουρκία. Τα άτομα που αναζητούν επείγουσα ιατρική θεραπεία ή ασφάλεια από άμεσο κίνδυνο αξιολογούνται σε κάθε περίπτωση χωριστά”.

Στη φωτογραφία, η πόλη Mardin στη ΝΑ Τουρκία (φωτό: Τατιάνα Ρόκου).

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024