Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςIATA: Η ισχυρή αεροπορική επιβατική ζήτηση συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο
Αερομεταφορές

IATA: Η ισχυρή αεροπορική επιβατική ζήτηση συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο

Οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς είδαν τη ζήτησή τους να αυξάνεται κατά 5,2% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Η αύξηση της ζήτησης φαίνεται να επιστρέφει στα φυσιολογικά της επίπεδα μετά τη διακοπή που προκλήθηκε λόγω της τρομοκρατίας και της πολιτικής αστάθειας.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της διεθνούς επιβατικής κίνησης για τον Σεπτέμβριο, δείχνοντας πως η επιβατική ζήτηση (μετρήσιμη σε χιλιόμετρα ανά επιβάτη, ή RPK) αυξήθηκε κατά 7% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε επτά μήνες. Η πληρότητα ανέβηκε κατά 6,6% και ο συντελεστής πληρότητας κατά 0,3%, φτάνοντας το 81,1%. Η αύξηση στην εσωτερική κυκλοφορία ξεπέρασε ελαφρώς την παγκόσμια.

“Η αύξηση της επιβατικής ζήτησης το Σεπτέμβριο είναι θετική. Το πιο σημαντικό, αυτή η ανάκαμψη σε σχέση με τον ‘αδυναμο’ Αύγουστο, υποδηλώνει ότι η ζήτηση για ταξίδια δείχνει αντοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Πρέπει, βέβαια, να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για τη συνεχιζόμενες τρομοκρατικές απειλές… Γενικά, η αεροπορική βιομηχανία είναι ευάλωτη στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, τις πολιτικές προστατευτισμού και τις αδύναμες οικονομίες. Αυτή θα είναι όμως μια καλή χρονιά για την απόδοση του αεροπορικού κλάδου, το κέρδος όμως κερδίζεται ακόμη με δυσκολία”, είπε ο Alexandre de Juniac, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της IATA.

September 2016 
(% year-on-year)

World share¹

RPK

ASK

PLF 
(%-pt)²         

PLF 
(level)³  

Total Market

100.0%

7.0%

6.6%

0.3%      

81.1%

Africa

2.2%

7.5%

7.3%

0.1%

72.7%

Asia Pacific

31.5%

10.2%

8.3%

1.4%

79.6%

Europe

26.7%

5.0%

5.1%

-0.1%

84.3%

Latin America

5.4%

4.3%

1.0%      

2.6%

82.2%

Middle East

9.4%

11.0%

13.7%

-1.8%

73.9%

North America

24.7%

4.2%

4.1%

0.1%

83.5%

 

¹% of industry RPKs in 2015
²Year-on-year change in load factor
³Load factor level

Διεθνείς επιβατικές αγορές
Το διεθνές ποσοστό αύξησης του RPK ήταν 6,9%, με τις αεροπορικές εταιρείες σε όλες τις περιοχές του κόσμου να καταγράφουν αύξηση σε σύγκριση με το 2015. Η συνολική χωρητικότητα ανέβηκε κατά 7,2%, προκαλώντας μείωση του συντελεστή φορτίου κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 80,4%.

  • Οι ευρωπαϊκοί αερομεταφορείς είδαν τη ζήτησή τους να αυξάνεται κατά 5,2% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 5,7% και ο συντελεστής πληρότητας έπεσε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 84,8%, που ήταν και το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των περιφερειών. Η αύξηση της ζήτησης φαίνεται να επιστρέφει στα φυσιολογικά της επίπεδα μετά τη διακοπή που προκλήθηκε λόγω της τρομοκρατίας και της πολιτικής αστάθειας.
  • Η κίνηση για τις αεροπορικές εταιρείες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού αυξήθηκε 8,6% το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ασιάτες ταξιδιώτες είναι συγκρατημένοι λόγω των ζητημάτων τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατλα 7,7% και ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, σε 77,9%.
  • Οι αερομεταφορείς στη Μέση Ανατολή είχαν αύξηση 11,5% στη ζήτηση το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με πέρυσι, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των περιφερειών. Η χωρητικότητα αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς, σε 13,8%, και ο συντελεστής πληρότητας υποχώρησε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 73,9%.
  • Οι βορειοαμερικανικές αεροπορικές εταιρείες παρουσίασαν αύξηση 3,3% στη ζήτηση. Ενώ η ανοδική τάση στη διεθνή αεροπορική κίνηση έχει “χαλαρώσει”, ο όγκος των εποχιακών επιβατών έχει αυξηθεί σε ετήσιο ποσοστό 6% από τον περασμένο Μάρτιο. Η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 4,2% και ο συντελεστής πληρότητας μειώθηκε κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, σε 81,5%.
  • Η κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο για τις αεροπορικές εταιρείες της Λατινικής Αμερικής αυξήθηκε κατά 7,1% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, λόγω της ισχυρής ζήτησης για διεθνή δρομολόγια στην περιοχή. Η χωρητικότητα ανέβηκε μόλις 2,4% και ο συντελεστής πληρότητας αυξήθηκε κατά 3,6 μονάδες, στο 83,7%, το δεύτερο υψηλότερο νούμερο μεταξύ των περιφερειών.
  • Οι αφρικανικές αεροπορικές εταιρείες σημείωσαν άνοδο 8% στην κίνησή τους, η οποία συνοδεύθηκε από μια ισοδύναμη αύξηση της χωρητικότητας. Ο συντελεστής πληρότητας έμεινς σχεδόν αμετακίνητος, στο 72%. Η ισχυρή αύξηση της ζήτησης αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις συγκρίσεις με την περυσινή ευνοϊκή χρονιά, καθώς οι οικονομικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της αφρικανικής ηπείρου παραμένουν δύσκολες.

Τον Οκτώβριο καταγράφηκε ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία, για να εξασφαλιστεί ότι βιώσιμη ανάπτυξή της. “Τα έθνη του κόσμου ενώθηκαν μέσω του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για την αντιστάθμιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη μελλοντική αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας. Κάνοντας αυτό το άνευ προηγουμένου βήμα προς την επίτευξη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας ενός ολόκληρου βιομηχανικού τομέα, οι κυβερνήσεις αναγνώρισαν την τεράστια συμβολή που προσφέρει η αεροπορία στην οικονομική ανάπτυξη και την παγκόσμια ευημερία. Σε συνδυασμό με τις επενδύσεις μας σε πιο αποδοτικές τεχνολογίες, υποδομές και δραστηριότητες, αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι αερομεταφορές μπορεί να συνεχίσουν να είναι η δραστηριότητα της αίσθησης ελευθερίας, που συνδέει τον κόσμο μας με ασφαλή, αποτελεσματικές, αξιόπιστες και βιώσιμες αεροπορικές μεταφορές”, δήλωσε ο de Juniac.

IATA Passenger Analysis Sep 2016

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024