Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΗ τρομοκρατία είναι ο κύριος φόβος των τουριστών και της τουριστικής βιομηχανίας
Τάσεις

Η τρομοκρατία είναι ο κύριος φόβος των τουριστών και της τουριστικής βιομηχανίας

WTM LONDON 2016 – ΛΟΝΔΙΝΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Από τους Βρετανούς τουρίστες που πήγαν διακοπές στο εξωτερικό φέτος, το 38% ανέφεραν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις ήταν ένα θέμα ανησυχίας, με το 9% να είναι 'εξαιρετικά ανήσυχοι'. Ένας στους τρεις τουριστικούς επιχειρηματίες δήλωσε ότι η τρομοκρατία είχε 'σημαντική' επίπτωση στη δουλειά του, ενώ το 43% δήλωσαν ότι είχε 'κάποιες' επιπτώσεις.

WTM LONDON 2016 – ΛΟΝΔΙΝΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Η τρομοκρατία είναι η Νο1 ανησυχία για τους Βρετανούς τουρίστε, ενώ οι ειδήμονες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας αναφέρουν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους τα τελευταία χρόνια, όπως αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες, κατά την World Travel Market στο Λονδίνο.

Από τους Βρετανούς τουρίστες που πήγαν διακοπές στο εξωτερικό φέτος, το 38% ανέφεραν ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις ήταν ένα θέμα ανησυχίας, με ένα ποσοστό 9% να είναι “εξαιρετικά ανήσυχοι”. Από την άλλη μεριά, ποσοστό 40% δήλωσαν ότι δεν ανησύχησαν καθόλου, παρά τις αρκετές (και σοβαρές) τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου χρόνου.

Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα περιστατικά τρομοκρατίας ανά τον κόσμο, όπως η σφαγή την Ημέρα της Βαστίλης στη Νίκαια, η επίθεση στο αεροδρόμιο Ataturk της Κωνσταντινούπολης, καθώς και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τυνησία, έχουν επηρεάσει τον τουρισμό. Σύμφωνα με την έρευνα World Travel Market 2016 Industry Report, το 76% των βασικών στελεχών του τουριστικού κλάδου, δήλωσαν πως η τρομοκρατία έχει επηρεάσει την επιχείρησή τους κατά το παρελθόν έτος.

Από αυτούς, ένας στους τρεις δήλωσε πως η τρομοκρατία είχε “σημαντική” επίπτωση, ενώ το 43% δήλωσαν ότι είχε “κάποιες” επιπτώσεις. Μόνο το 24% δήλωσαν ότι η τρομοκρατία δεν έχει καμία επίδραση πάνω τους.

Η Τυνησία αντιμετώπισε δραματική μείωση λόγω της τρομοκρατίας, ενώ στην Αίγυπτο, η ακόμη εν ισχύ απαγόρευση της εισόδου των βρετανικών αεροπορικών εταιρειών στο θέρετρο Sharm el Sheikh, μετά τη βομβιστική επίθεση σε ρωσικό αεροπλάνο, έχει είπτωση στον τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς προχωρά η κρίσιμη χειμερινή περίοδος 2016-17.

Ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας αναφέρουν ότι η ίδια η τρομοκρατία έχει μια πολύ πιο αρνητική επίπτωση στις τουριστικές επιχειρήσεις από ότι οι φόβοι του τουριστικού κλάδου, με μόλις το 7% των στελεχών να αναφέρουν ότι οι φόβοι των εταιρειών είχαν “σημαντικό” αντίκτυπο, ενώ το 39% δήλωσε ότι είχαν “κάποιο” αντίκτυπο στις δραστηριότητές τους.

Παρά τις σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις αερομεταφορές, στον κλάδο των υπηρεσιών στην Ελλάδα, τα μπλόκα στο Καλέ της Γαλλίας και τις απεργίες στα τρένα, λιγότερα από τα μισά στελέχη της βιομηχανίας (46%) δήλωσαν πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις επηρέασαν την επιχείρησή τους.

Η προσφυγική κρίση έχει επηρεάσει το 44% των τουριστικών επιχειρήσεων – με το 11% να δηλώνουν ότι είχε σημαντικό αντίκτυπο – ενώ το 37% δηλώνει ότι επηρεάστηκε από υγειονομικούς λόγους (όπως ο ιός Zika).

Λίγο πάνω από το 1/4 (το 28%) των καταναλωτών δήλωσε ότι η προσφυγική κρίση επηρέασε την απόφασή τους σχετικά με το που να πάνε διακοπές. Ένα ποσοστό 23% ανησύχησαν για την πολιτική αστάθεια, το 22% για τον ιό Zika και άλλους κινδύνους για την υγεία τους, ποσοστό 20% ανησύχησαν για λόγω βιομηχανικών δραστηριοτήτων και ένα 18% είχε ανησυχίες για τυχόν φυσικές καταστροφές.

Ο γενικός διευθυντής της WTM London, Simon Press, σχολίασε: “Όταν αναλύσαμε τα περυσινά αποτελέσματα βρήκαμε ότι 4 στους 10 καταναλωτές δεν μπορούσαν να ηρεμίσουν όπως θα έπρεπε στις διακοπές τους, λόγω των φόβων μιας τρομοκρατικής επίθεσης και 68% των στελεχών διαφόρων εταιρειών δήλωσαν ότι είχαν λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας στην επιχείρησή τους, ως αποτέλεσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Παρά τις επιθέσεις του τρέχοντος έτους και της συνεχούς απειλής της τρομοκρατίας, είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε ότι οι φόβοι των τρομοκρατικών επιθέσεων δεν έχουν πραγματικά αυξηθεί μεταξύ των τουριστών, πράγμα που δείχνει ότι οι κινήσεις του κλάδου υπήρξαν επιτυχημένες στην όσο το δυνατόν καλύτερη καθησύχαση των ανθρώπων”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024