Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςWTM: Το Brexit πρόκειται να πλήξει εισερχόμενες και εξερχόμενες τουριστικές αγορές
Τάσεις

WTM: Το Brexit πρόκειται να πλήξει εισερχόμενες και εξερχόμενες τουριστικές αγορές

WTM LONDON 2016 – ΛΟΝΔΙΝΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Το καλύτερο 'σενάριο' για το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά και στο πρόγραμμα 'Ανοικτών Ουρανών' (Open Skies), καθώς ένα άτακτο ή 'σκληρό' Brexit θα σήμαινε 2 εκατ. λιγότερους τουρίστες για το Ην. Βασίλειο μέχρι το 2020.

WTM LONDON 2016 – ΛΟΝΔΙΝΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Οι χώρες ανά τον κόσμο θα δούν μειώσεις στους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι Βρετανοί αισθάνονται τις επιδράσεις του δημοψηφίσματος σύμφωνα με όσα λέχθησαν κατά τη συζήτηση εμπειρογνωμόνων στην WTM του Λονδίνου σχετικά με το Brexit. Ωστόσο, για τις εισερχόμενες και τις εξερχόμενες αγορές, υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία να επωφεληθούν από την πτώση της στερλίνας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον περίπου 15% φθηνότερο για τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Οι προβλέψεις αυτές έγιναν από την Caroline Bremner, επικεφαλή για τον Τομέα Ταξιδίων στην Euromonitor, η οποία ανέφερε πως το καλύτερο “σενάριο” για το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά και στο πρόγραμμα “Ανοικτών Ουρανών” (Open Skies). Ωστόσο, είπε στους συνέδρους ότι ένα άτακτο ή “σκληρό” Brexit θα σήμαινε ότι θα επισκέπτονταν το Ηνωμένο Βασίλειο 2 εκατ. λιγότεροι τουρίστες μέχρι το 2020. Επίσης, προειδοποίησε ότι μια προεδρία υπό τον Trump θα εξασθενούσε το δολάριο και οι αγορές θα “τρόμαζαν”.

Ο Andrew Swaffield, διευθύνων σύμβουλος της Monarch Airlines, δήλωσε ότι το βασικό ζήτημα ήταν η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων. “Χρειαζόμαστε σαφήνεια σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και χρειαζόμαστε αυτήν τη σαφήνεια πολύ γρήγορα”, είπε στο ακροατήριο. “Αν καταφέρουμε να το πετύχουμε αυτό, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε ταξίδια χωρίς βίζα και ελεύθερες εναέριες κυκλοφορίες”.

Ο Chris Mottershead, γενικός διευθυντής της Thomas Cook UK & Ireland, κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να πάρει θέση για τον ΦΠΑ στον τουρισμό –ο οποίος είναι στο 20%, ενώ σε άλλες χώρες κυμαίνεται κοντά στο 5%- καθώς και για τους φόρους των αεροπορικών επιβατών, οι οποίοι καθιστούν τα ταξίδια εντός και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου πολύ ακριβά.

Ο Patrick Richards, γενικός εμπορικός διευθυντής Combined Buying and Distribution στην Cox & Kings, επεσήμανε ότι ο εισερχόμενος και ο εξερχόμενος τουριστικός τομέας δε θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους, καθώς έχουν πολλά κοινά. “Βασιζόμαστε στους ίδιους δεσμούς για αεροπορική χωρητικότητα και μεταφορές” είπε.

Ο Terry Williamson, γενικός διευθυντής της JacTravel, τόνισε ότι η αρχική ώθηση που προκλήθηκε από την πτώση της στερλίνας θα διαλυθεί πολύ σύντομα, καθώς οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο επηρέασαν τα κόστη για τις επιχειρήσεις στον τομέα του εισερχόμενου τουρισμού. “Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία να μεταδώσουμε είναι ότι είμαστε ανοιχτοί για επιχειρήσεις και θέλουμε να υποδεχθούμε τους τουρίστες και να τους κάνουμε να αισθανθούν καλά. Χρειαζόμαστε ανοιχτούς ουρανούς και θα πρέπει να επενδύσουμε στα αεροδρόμια Gatwick και Heathrow”.


Στη φωτογραφία των πάνελ των ομιλητών: Seamus Kearney, Euronews, Chris Mottershead, M.D. Thomas Cook, Patrick Richards, CCO Cox & Kings και Ezeego, Terry Williamson, CEO Jac Travel, Caroline Bremner, Euromonitor Int. και Andrew Swaffield, CEO Monarch Group.


Οι ομιλητές στο πάνελ της συζήτησης τόνισαν πως η τουριστική βιομηχανία είναι ανθεκτική σε πολλά χτυπήματα κατά τη διάρκεια των ετών, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών επιθέσεων και προβλήματων στις αερομεταφορές από ηφαιστιακή τέφρα, και πως το Brexit ήταν απλώς η τελευταία πρόκληση.

Ο Richards δήλωσε: “Zούμε μια κατάσταση χάους τα τελευταία 15 χρόνια και αυτό είναι ένα ακόμη χτύπημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε”, ενώ ο Williamson πρόσθεσε: “Βρίσκομαι σε αυτήν τη βιομηχανία για 30 χρόνια και μπορώ να πω ότι πρόκειται για έναν άκρως ελαστικό κλάδο, που αντιμετωπίζει όποια πρόκληση βρεθεί στο δρόμο του”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024