Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΚι όμως, οι τουαλέτες μετρούν πολύ για τους τουρίστες και αποκτούν τα δικά τους βραβεία
Τουρισμός και υγιεινή

Κι όμως, οι τουαλέτες μετρούν πολύ για τους τουρίστες και αποκτούν τα δικά τους βραβεία

Η διαθεσιμότητα και η ποιότητα των δημόσιων τουαλετών έχουν επίπτωση στον τουρισμό στις ανεπτυγμένες και τις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες. Οι νικητές των βραβείων θα ανακοινωθούν στο διεθνές συνέδριο του Travel and Tourism Research Association στο Κεμπέκ του Κανάδα, στις 22 Ιουνίου 2017.

Λίγες μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας (UN International Toilet Day) στις 19 Νοεμβρίου, η MyTravelResearch.com ανακοινώνει τα “Toilet Tourism Awards” για να υπογραμμίσει το στενό σύνδεσμο μεταξύ της υγιεινής και του επιτυχημένου τουρισμού.

Ο σκοπός των βραβείων είναι να καταδείξουν τη σύνδεση μεταξύ της σωστής πρόβλεψης για χρήση αξιοπρεπών τουαλετών και την επιτυχία μιας οικονομίας που βασίζεται στους τουρίστες, αλλά και να αυξήσει την ενημέρωση για την υγιεινή και την πρόβλεψη τουαλετών, ειδικά στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι ακατάλληλες εγκαταστάσεις τουαλέτας προκαλούν ασθένειες, προβλήματα στην περιβαλλοντική υγεία, αυξημένη θνησιμότητα, έλλειψη της παραγωγικότητας της εργασίας και κινδύνους ασφάλειας για τις γυναίκες. Ένας στους δέκα ανθρώπους εξακολουθούν να καταφεύγουν στην υπαίθρια λύση για τις ανάγκες τους. Ο ΟΗΕ επιδιώκει να δημιουργήσει επαρκείς εγκαταστάσεις τουαλετών για όλους μέχρι το 2030.

Η διαθεσιμότητα και η ποιότητα των δημόσιων τουαλετών έχουν επίπτωση στον τουρισμό στις ανεπτυγμένες και τις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, αναφέρει η MyTravelResearch.com, συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα έρευνας της τουριστικής βιομηχανίας. “Στόχος μας είναι αυστηρά η διασύνδεση μεταξύ τουαλετών και τουρισμού. Εκεί είναι το σημείο που μπορούμε να συμβάλουμε θετικά”, λέει η Bronwyn White, συνιδρύτρια της MTR.

Υγεία και ασφάλεια στα ταξίδια
Η παροχή καθαρών δημόσιων τουαλετών είναι στενά συνδεδεμένη με τα θέματα υγείας, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες σε τροπικές περιοχές. Επίσης, συνδέεται με την ασφάλεια, ιδιαίτερα των γυναικών. Ο ΟΗΕ σημείωσε ότι “2,5 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής, συμπεριλαμβανομένων τουαλετών ή αποχωρητηρίων, με δραματικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια, το περιβάλλον και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη”. Και προσθέτει: “Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας επιδιώκει να θέσει επίσης στο προσκήνιο την απειλή της σεξουαλικής βίας που αντιμετωπίζουν, λόγω μη ιδιωτικής ζωής, καθώς και τις ανισότητες που υπάρχουν στη χρηστικότητα, οι γυναίκες και τα κορίτσια”.


Δημόσιες τουαλέτες στην Πέτρα της Ιορδανίας.

Η καλή παροχή τουαλετών αποτελεί επίσης ζήτημα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι τουρίστες σε αναπηρικές καρέκλες προτιμούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων αν υπάρχουν εγκαταστάσεις για αυτούς στα μέρη που επισκέπτονται.

Οι τουαλέτες που θα βραβευθούν μπορεί να αποτελέσουν τουριστικό αξιοθέατο ή σημείο αναφοράς από μόνες τους. Για παράδειγμα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Μπέλφαστ στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνει την ίδια σημασία και έκθεση στο διαδίκτυο στις δημόσιες τουαλέτες του, όπως δίνει και στον ζωολογικό κήπο, το κάστρο και το παραλιακό μέτωπό της πόλης. Η ιστοσελίδα των δημόσιων τουαλετών σημειώνει τις ώρες λειτουργίας τους και ποιες διαθέτουν εγκαταστάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες και αλλαξιέρες για μωρά.

Στην Αυστραλία, οι τουρίστες δεν αγχώνονται για το που μπορούν να πάνε αν χρειαστεί, καθώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Εθνικό Χαρτη Δημόσιων Τουαλετών, ο οποίος παρέχει πληροφορίες για 16.000 διαθέσιμες δημόσιες τουαλέτες σε όλη την χώρα, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων για την προσβασιμότητά τους, τις ώρες λειτουργίας τις εγκαταστάσεις (ντουσιέρες, αλλαξιέρες μωρών κ.λπ.) και μπορεί να τον “κατεβάσει” κανείς ως iPhone εφαρμογή από το iTunes app store.

Για τα Toilet Tourism Awards, οι νικητές θα αναδειχθούν σε έξι κατηγορίες: Γενικός νικητής, Καλύτερη Οικονομική Συνεισφορά στον Τουρισμό (όταν οι άνθρωποι σταματούν σε δημόσιες τουαλέτες σε έναν προορισμό και παραμένουν για να ξοδέψουν κιόλας), Καλύτερη Τοποθεσία (όπου οι τουαλέτες έχουν θέα και ίσως θεωρούνται και αξιοθέατο από μόνες τους), Καλύτερος Σχεδιασμός (αρχιτεκτονική στις τουαλέτες, οπτικός σχεδιασμός και δημιουργικότητα), Καλύτερη Πρόσβαση σε Τουαλέτα, Καλύτερη Εμπειρία σε Τουαλέτα (σε σχέση με την τοπική κληρονομιά, τη διασκέδαση ή κάποιον άλλο αξιοσημείωτο τρόπο).

Οι συμμετοχές για τα βραβεία ξεκινούν να γίνονται δεκτές από τις 19 Νοεμβρίου και οι νικητές θα ανακοινωθούν στο διεθνές συνέδριο του Travel and Tourism Research Association στο Κεμπέκ του Κανάδα, στις 22 Ιουνίου 2017.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024