Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΝέο ευρωπαϊκό σύστημα ταξιδιωτικού ελέγχου προτείνει η Κομισιόν
Βίζα

Νέο ευρωπαϊκό σύστημα ταξιδιωτικού ελέγχου προτείνει η Κομισιόν

Η άδεια ETIAS δεν είναι βίζα, αλλά ένα πιο φιλικό προς τον ταξιδιώτη καθεστώς. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η άδεια θα χορηγείται σε λίγα λεπτά, θα ισχύει για περίοδο πέντε ετών και για πολλαπλά ταξίδια. Η ΕΕ αποφάσισε ακόμη την εξαίρεση της Ουκρανίας από τη θεώρηση βίζας.

Η Κομισιόν πρότεινε χθες τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης και Αδειοδότησης (European Travel Information and Authorisation System – ETIAS) προς ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας για τους ταξιδιώτες που δε χρειάζεται να βγάλουν βίζα. Η πρόταση αυτή έπεται της ανακοίνωσης του περασμένου Σεπτεμβρίου από τον πρόεδρο Jean-Claude Juncker και αποτελεί την πρώτη απτή προτεραιότητα για δράση της Επιτροπής, όπως προτάθηκε στον “Οδικό Χάρτη” της Bratislava. Η ETIAS θα συγκεντρώνει πληροφορίες για όλους εκείνους που ταξιδεύουν χωρίς βίζα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να προληφθεί η εκ των προτέρων παράνομη μετανάστευση και να γίνονται οι έλεγχοι ασφαλείας. Αυτό θα συμβάλει σε μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τα νόμιμα ταξίδια σε όλη την επικράτεια των συνόρων Schengen.

Ο α’ αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans, δήλωσε: “Η εξασφάλιση των συνόρων μας και η προστασία των πολιτών μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Το ETIAS θα καλύψει ένα κενό, με τη διασταύρωση πληροφοριών για όλους όσοι απαλλάσσονται από την θεώρηση αυτή σε όλα τα συστήματά μας. Επίσης, το ETIAS θα είναι εύκολο, γρήγορο, φθηνό και αποτελεσματικό”.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε ότι “το ETIAS είναι ο χαμένος κρίκος στη διαχείριση των συνόρων μας, που συνδέει το μεταναστευτικό και την ασφάλεια μας. Ενισχύει επίσης την είσοδο ταξιδιωτών εκτός Σένγκεν για τουλάχιστον το 95% για όσους δεν απαιτείται βίζα. Το άνοιγμα της Ευρώπης δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της ασφάλειάς της”.

Ο Επίτροπος Ασφάλειας Julian King τόνισε: “Οι τρομοκράτες και οι εγκληματίες δεν ενδιαφέρονται πολύ για τα εθνικά σύνορα. Ο μόνος τρόπος για να τους νικήσουμε είναι δουλεύοντας μαζί, αποτελεσματικά. Το ETIAS θα βοηθήσει να το κάνουμε αυτό: εντοπίζοντας τα προβληματικά, μεμονωμένα άτομα και αποτρέποντάς τα, θα ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης”.

Η άδεια ETIAS δεν είναι βίζα, είναι ένα “ελαφρύτερο” και πιο φιλικό προς τον επισκέπτη καθεστώς. Οι υπήκοοι των χωρών που δεν χρειάζονται βίζα θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση, αλλά θα πρέπει να λάβουν μια απλή άδεια ταξιδιού πριν από το ταξίδι τους στις χώρες εντός Schengen. Αυτό θα συμβάλει στον εντοπισμό ατόμων που μεταναστεύουν παράνομα ή ενδέχεται να προκαλέσουν κίνδυνο ασφαλείας πριν από την άφιξή τους στα σύνορα και να ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων. Το ETIAS θα γεφυρώσει επίσης ένα υπάρχον κενό πληροφόρησης για τους ταξιδιώτες χωρίς βίζα μέσω συλλογής πληροφοριών, που θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για τις αρχές των κρατών-μελών πριν από την άφιξη των ταξιδιωτών στα σύνορα Schengen.

Το ETIAS, ως εκ τούτου, είναι ένα σημαντικό βήμα προς ισχυρότερα και πιο έξυπνα πληροφοριακά συστήματα για τα σύνορα και την ασφάλεια. Το ETIAS θα διευκολύνει επίσης τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων από υπηκόους τρίτων χωρών χωρίς θεώρηση. Οι ταξιδιώτες θα έχουν μια πρώτη αξιόπιστη ένδειξη εισόδου τους στο χώρο Schengen, η οποία θα μειώσει ουσιαστικά τον αριθμό των αρνήσεων εισόδου.

Προκειμένου να αποφασιστεί αν θα εκδώσει ή θα απορριφθεί ένα αίτημα για ταξίδι στην ΕΕ, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα θα διεξάγει εκ των προτέρων ελέγχους, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων του καθενός. Παρά το γεγονός ότι η τελική απόφαση για τη χορήγηση ή την άρνηση εισόδου θα πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε από τους συνοριοφύλακες του κάθε  κράτους που διεξάγουν συνοριακούς ελέγχους στο πλαίσιο του κώδικα συνόρων Schengen, οι πρώτες επαληθεύσεις όλων των ταξιδιωτών θα διευκολύνονται με ελέγχους στα σύνορα, για να εξασφαλιστεί η συντονισμένη και εναρμονισμένη αξιολόγηση των υπηκόων τρίτων χωρών, χωρίς θεώρηση.

Το ETIAS θα διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια Συνόρων και το Λιμενικό Σώμα, σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών και της Europol. Ο eu-LISA θα αναπτύξει και θα παρέχει την τεχνική διαχείριση του συστήματος πληροφοριών.

Οι βασικές λειτουργίες του ETIAS θα είναι:

  • Βεβαίωση των πληροφοριών που υποβάλλονται από υπηκόους τρίτων χωρών χωρίς θεώρηση (όπως πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα, τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τις πληροφορίες διαμονής, τα στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.), μέσω μιας online εφαρμογής πριν από το ταξίδι τους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, προκειμένου να αξιολογηθεί εάν ενέχουν κίνδυνο σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, ασφάλειας ή δημόσιας υγείας.
  • Αυτόματη επεξεργασία κάθε αίτησης που υποβάλλεται μέσω μιας ιστοσελίδας ή μιας εφαρμογής για κινητά έναντι άλλων συστημάτων πληροφοριών της ΕΕ (όπως το SIS, VIS, η βάση δεδομένων της Europol, η βάση δεδομένων της Interpol, η EES, η Eurodac, η ECRIS), μια λίστα παρακολούθησης του ETIAS (έχει συγκροτηθεί από την Europol) και στοχοθετημένοι, αναλογικοί και σαφώς καθορισμένοι κανόνες ελέγχου, για να καθοριστεί εάν υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις ή εύλογοι λόγοι να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί μια άδεια ταξιδιού.
  • Έκδοση ταξιδιωτικών αδειών. Στις περιπτώσεις που δεν εντοπίζονται σφάλματα ή στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης, η άδεια ταξιδιού εκδίδεται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά μετά την υποβολή της αίτησης.

Η άδεια θα πρέπει να λαμβάνεται μέσω μιας διαδικασίας που είναι απλή, φθηνή και γρήγορη. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η άδεια πρέπει να χορηγείται μέσα σε λίγα λεπτά. Η άδεια, η αίτηση για την άδεια, για την οποία δε θα χρειάζεται πάνω από δέκα λεπτά για να συμπληρωθεί και που θα απαιτεί μόνο ένα έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, θα ισχύει για περίοδο πέντε ετών και για πολλαπλά ταξίδια. Θα ισχύει τέλος αίτησης 5 ευρώ για όλους τους αιτούντες άνω των 18 ετών.

Απαλλαγή της Ουκρανίας από την υποχρέωση βίζας

Την εξαίρεση επί της αρχής από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν θεωρήσεις διαβατηρίου (βίζες) για τους υπηκόους της Ουκρανίας που επιθυμούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη για έως και τρεις μήνες, ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκη΄Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφανθεί τον Δεκέμβριο του 2015 ότι η Ουκρανία εκπληρώνει όλα τα κριτήρια προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρέωση να υποβάλλουν αιτήσεις για βίζα οι υπήκοοί της, αλλά η υλοποίηση του μέτρου καθυστέρησε, κυρίως λόγω του προσφυγικού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον περασμένο Μάιο τροποποιημένες προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών για την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για συνολικά πάνω από 100 εκατ. ανθρώπους, όχι μόνο τους πολίτες της Ουκρανίας και της Γεωργίας αλλά και του Κοσόβου και κυρίως της Τουρκίας, παρότι η τελευταία προς το παρόν δε θεωρείται πως πληροί τα κριτήρια της ΕΕ.

Η εξαίρεση από τις βίζες θα μπορεί επίσης να αναστέλλεται, αν μια χώρα η οποία ωφελείται από αυτή δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στην επανεισδοχή των υπηκόων της που διαπιστώνεται ότι παραμένουν παράτυπα στην ΕΕ ή μεταναστών που μεταβαίνουν παράτυπα από το έδαφός τους στην Ευρώπη.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024