Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκπαίδευσηΔιεθνής περιβαλλοντική πρωτιά για το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Λιμένες

Διεθνής περιβαλλοντική πρωτιά για το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η ομάδα 'Σκύρος 2016', δημιουργία της συνεργασίας του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, βραβεύθηκε στο Μαρακές του Μαρόκο την κατά τη διάρκεια των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP22).

Η ομάδα “Σκύρος 2016“, η οποία έλαβε μέρος  στον παγκόσμιο διαγωνισμό video με θέμα την Κλιματική Αλλαγή, κατέκτησε την 1η θέση με το video “Can We?” το οποίο ψηφίστηκε διαδικτυακά ως το δημοφιλέστερο video (peoples choice), ανάμεσα σε 860 συμμετοχές από 153 χώρες και βραβεύθηκε στο Μαρακές του Μαρόκο κατά τη διάρκεια των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP22).

Η ομάδα “Σκύρος 2016” δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου που έχει επί κεφαλής την “ψυχή” του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας καθηγήτρια κα Κωνσταντίνα Σκαναβή.

Η ομάδα δραστηριοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών στο πολλαπλά βραβευμένο και πληρέστερο δημόσιο λιμάνι της Χώρας, αυτό της Λιναριάς Σκύρου.

Η συνεργασία των δύο δημόσιων φορέων, που αποτέλεσε πανελλήνια πρωτοτυπία, ξεκίνησε το 2015 και συνεχίστηκε κατά το 2016, με τους φοιτητές να αναλαμβάνουν περιβαλλοντικές δράσεις στο λιμάνι, όπως περιβαλλοντική φροντίδα, περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κατοίκων και επισκεπτών, των logoεπιβαινόντων σε Τουριστικα σκάφη, διενέργεια τουριστικού παρατηρητηρίου στη Σκύρο, περιβαλλοντική διερμηνεία, εκδρομές, περιβαλλοντική κατασκήνωση για παιδιά στο λιμάνι, διαλέξεις κ.λπ.

Πριν από την επιτυχία στον παγκόσμιο διαγωνισμό είχαν ολοκληρωθεί στο λιμάνι της Σκύρου και για πρώτη φορά στη χώρα, η πρώτη Ακαδημία για Περιβαλλοντικούς Εκπαιδευτές, και το 1ο Παρατηρητήριο Θαλάσσιου Τουρισμού.

Στο Μαρακές του Μαρόκο βραβεύθηκαν οι υποψήφιοι διδάκτορες  Μανώλης Αυγερινός, Παρασκευή Θεοδώρου, Αριστέα Κουνάνη, Καλλιόπη Μαρίνη, Βαλεντίνα Πλάκα και οι προπτυχιακοί φοιτητές Χρήστος Ανδριόπουλος, Κωνσταντίνα Βρατσάνου, Δέσποινα Δημητριάδου, Ευφροσύνη Καλογήρου, Θανάσης Κουκούλης, Λάμπρος Τοπάλτσης και Κωνσταντίνος Τσαμόπουλος, όλοι μέλη της Ομάδας “Σκύρος 2016” που συμμετείχαν στη δημιουργία και την επικοινωνία του video, συνοδευόμενοι απο τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου κ. Κυριάκο Αντωνόπουλο και την κα Σκαναβή.

Η τελετή της βράβευσης εγινε στον Ιστορικό κινηματογράφο της νέας πόλης του Μαρακές “Le Colisee”, που κτίστηκε το 1953 και σχεδιάστηκε απο τον αρχιτέκτονα George Peynet.

Την απονομή του βραβείου έκανε η διάσημη Μαροκινή συγγραφέας και Σκηνοθέτης Farida Benlyazid παρουσία της Υπουργού Περιβάλλοντος του Μαρόκο Hakima El Haite, του επικεφαλής του Senior Director for Climate Change, World Bank Group, κου John Roome, της κριτικής επιτροπής αποτελούμενης από διεθνούς φήμης σκηνοθέτες με Πρόεδρο τον Bernardo Bertolucci και τον περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο διάσημο ηθοποιό Christopfer Lambert.

Πριν την απονομή των βραβείων είχε προηγηθεί η προβολή των 3 πρώτων βραβευμένων video αλλά και το περιβαλλοντικό φίλμ για την Κλιματική Αλλαγή «Before the Flood” με παραγωγό και πρωταγωνιστή τον Leonardo di Caprio του οποίου μήνυμα αναγνώστηκε πρίν απο την τελετή βράβευσης.

Οι κοινές περιβαλλοντικές δράσεις του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναγνωρίστηκαν υπό τον τίτλο “Ένα Γαλάζιο Λιμάνι με Πράσινη απόχρωση” και θα τελούν πλέον υπό την Αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (COP 22 — 22nd Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change) τόσο για τα διάφορα προγράμματα όσο και για τις εκδηλώσεις, ενώ τους παραχωρήθηκε το λογότυπο του COP 22 για χρήση σε κάθε δράση και έντυπο.

Σημειώνεται ότι η Aegean Airlines “υιοθέτησε” την ομάδα “Σκύρος 2016”, δωρίζοντας τα εισητήρια του ταξιδιού της βράβευσης, διευκολύνοντας περισσότερους φοιτητές/τριες της ομάδας να βιώσουν αυτήν τη μοναδική εμπειρία.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024